Botaş'tan Doğalgaza Büyük Zam!

01.11.2021 09:15
  •  A 

Botaş, konutlarda kullanılan doğalgaz fiyatını sabit tutarak, sanayiye yönelik kullanılan gaz fiyatlarında büyük zam yaptı. Haftaya yine zam haberi ile başladık maalesef.

Buna göre, BOTAŞ'ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine kasımda uygulayacağı satış fiyatı mevcut tarifede olduğu gibi 1000 metreküp doğal gaz için 1488 lira olarak sabit kaldı.

Kasımda yıllık tüketimi 300 bin metreküpün üzerinde olan serbest tüketicilerin kullandığı 1000 metreküp doğal gazın fiyatı ekim ayına göre yaklaşık yüzde 48 artarak 3 bin 500 liraya çıktı.

Söz konusu ayda organize sanayi bölgesi veya kullanıcı birliği abonelerinin tükettiği 1000 metreküp doğal gazın fiyatı ise yaklaşık yüzde 48 artarak 3 bin 482 liraya yükseldi.

Ayrıca elektrik üretim santrallerinin kullandığı 1000 metreküp doğal gazın fiyatı yaklaşık yüzde 46 artışla 4 bin lira oldu.

Kurdaki artışların faturası özellikle enerji faturalarında enflasyon etkisi yaratacaktır uyarıları yapmıştım. Bunu her gün ayrı bir zamla görmeye devam ediyoruz. Ceplerimiz ve geçim konusunda zor bir kış olacak.

G-20 Toplantısı Bitti!
İklim konusunda mesajlar verildi. Küresel ısınmayı 1,5 derecede tutma konusunda mutabakat tekrarlandı. En belirgin sonuç, OECD'nin %15'lik asgari küresel vergi teklifinin en geç 2023 yılında yürürlüğe girmesi için mutabık kalındı.

Bunun dışında aşılamanın devletler eliyle yapılmasının sürmesi, ekonomik gücü olmayan ülkelere aşı yardımının yapılması gibi kararlar da alındı.

Biden-Erdoğan Zirvesi!
Bizim için en önemli detay iki liderin zirvesiydi. Olumlu bir zirve oldu diye takdim ediliyor. Ama benim açımdan ciddi bir sonuç ve net bir uzlaşı yok. F-35 için yıllar öncesinde ödediğimiz 1.4 Milyar Dolar'ı bile ne şekilde geri alacağımız netleşmedi. F-35'leri vermiyorlar. Yerine terk edilen F-16 uçak ve yedek parça alımı konusunda bile mutabık kalınmış bir karar çıkmadı. 

Yıllardır NATO üyesi ve müttefik olan iki önemli ülke, ilişkilerin güçlenmesi için ortak mekanizma kurulması konusunda uzlaşmışlar. Bugüne kadar bunu hala kalıcı yapamadıysalar, söyleyecek söz yok. Ben özel bir iyileşme görmüyorum maalesef. 

Verileri Yoğun Bir Hafta Olacak!
Bizde çarşamba günü enflasyon verileri açıklanacak. Aynı gün ECB ve FED açıklamaları gelecek. Hafta içi PMI verileri, Avrupa'dan enflasyon verisi, PErşembe OPEC toplantısı, cuma ABD tarım dışı istihdam verisi dikkatle takip edilecek. 

BIST tarafında iyi bilançolar devam ediyor. Bankaların teknikleri BIST'i yukarı taşımaya devam edebilir. İlgili teknik seviyeleri Destek-Direnç Tablomuzda bulabilirsiniz. 

Rakabet Kurumu Tarafından bazı market zincirlerine 2.67 Milyar TL ceza kesildi. En büyük pay 958 Milyon TL ile Bimas'a ait. Şirketler cezalara itiraz ederek, yargıya taşıma kararı aldılar.

Yoğun geçecek haftanın hisse bazlı ayrışmalarının ön planda olmasını bekliyorum. Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 28.10.2021
    09:24

    Borsalar düşer, çıkar. Enflasyon iyi yönetilirseniz düşer, üretim artar, insan hakları, yaşam kaliteniz yüksek, refah için de bir yaşamınız olur. Kötü yönetilirseniz her alanda sıkıntılar oluşur. Dünyanın her ülkesi için gayet no... Devamı »

  • 27.10.2021
    09:00

    İşin ekonomi, siyaset, finansman, üretim, enflasyon, kur artışı, siyasi gerilimler, faiz indirimleri vs.vs. başka şirketlerin ederi, bilançolarının gereği başka diye uyardığımı biliyorsunuz. Bunu ısrarla yapmamın nedenini de görüyorsunuz. Borsa dışında kriz gelişmeleri arka ark... Devamı »

  • 26.10.2021
    09:26

    Bu sosyal medya teknolojisi diplomasiyi de bozdu! Ülke tarihimizde çok büyük bir diplomasi krizi yaşanmak üzereydi. 10 Büyükelçi, Kavala AİHM kararları çerçevesinde bir an önce serbest bırakılmalı deyince, az daha istenmeyen adam(persona... Devamı »

  • 25.10.2021
    09:29

    Gelişmiş dünyada enflasyon geçici derlerken, ABD Hazine Bakanı Yellen, yüksek enflasyonun 2022 ortasına kadar sürebileceği, sonrasında düşmesini beklediklerini söyledi. 2021 başından beri %2,5-%3'ü geçmez dedikleri enflasyon % 5 üzerine çık... Devamı »

  • 22.10.2021
    10:04

    Artık rapor, açıklama falan neymiş, gerekçe olarak ne demişler falan okumaya gerek yok. Çünkü tutarlılık kalmadı. TCMB yeni başkanı ilk başta politika faizleri hiç bir şekilde enflasyon altında kalmayacak dedi. Piyasa aa iyi o zaman diyerek dövizden hafif h... Devamı »