FED ve Enflasyon Etkili Olacaktır!

02.11.2021 09:35
  •  A 

ABD FED'den varlık alımlarında azaltım kararı bekleniyor. Ben de birkaç ay öncesinden beri kasım için FED'den varlık alımı azaltımı kararı beklediğimi birçok kez yazdım. Bu beklentimi koruyorum. Sadece tedarik aksamaları şirketlerin üretimlerini engelliyor. Bu durum ekonomik durgunluk yaratacak olursa, FED de bu öngörüye sahipse, o zaman böyle bir izahatla varlık alımlarında değişiklik yapmama ihtimali de var. ABD on yıllık faizlerinin düşük seyretmesi ve DXY(Dolar Endeksi)'nin de 94.56'nın altında bulunuyor olması, FED'in varlık alımlarını değiştirmeyeceği beklentisinden de kaynaklanıyor olabilir.

Azaltım yönünde karar borsalarda ve ons altında kar satışlarına neden olabilir. Ama değişiklik yapmazsa, bu takdirde ons altında yeniden alım görürüz. Ama ben ons altında olası yükselişleri hep satış fırsatı olarak göreceğim.

Yarın bizim tarafta da enflasyon verisi açıklanacak. Faiz indirim etkisi ile artan kurların enflasyon artışına neden olacağı görüşündeyim ve bunu da birçok kez yazdım. Ama TCMB enflasyonu pek önemsemiyor sanırım. Artan enflasyona rağmen TCMB yeni faiz indirimleri yaptıkça, kur buna yükseliş tepkisi verebilir.

İşte bu gelişmelerin arasında BIST kısmi kar realizasyonu yaşama riski taşıyor. Lakin tekniklerine bakınca, bankaların desteği ile TL bazında 1538 üzerinde destek-direnç tablosunda paylaştığım üst dirençlere yönelebilir. Ben bu ihtimali bekliyorum. Sadece FED kararına göre arada bir kar satışı görülecek mi onu anlamaya çalışıyorum.

Bu ortamda hisse bazlı ayrışmalar yine de sürecektir. Bu nedenle bilanço ve tekniklere dikkat etmek yararlı olur.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 01.11.2021
    09:15

    Botaş, konutlarda kullanılan doğalgaz fiyatını sabit tutarak, sanayiye yönelik kullanılan gaz fiyatlarında büyük zam yaptı. Haftaya yine zam haberi ile başladık maalesef. Devamı »

  • 28.10.2021
    09:24

    Borsalar düşer, çıkar. Enflasyon iyi yönetilirseniz düşer, üretim artar, insan hakları, yaşam kaliteniz yüksek, refah için de bir yaşamınız olur. Kötü yönetilirseniz her alanda sıkıntılar oluşur. Dünyanın her ülkesi için gayet no... Devamı »

  • 27.10.2021
    09:00

    İşin ekonomi, siyaset, finansman, üretim, enflasyon, kur artışı, siyasi gerilimler, faiz indirimleri vs.vs. başka şirketlerin ederi, bilançolarının gereği başka diye uyardığımı biliyorsunuz. Bunu ısrarla yapmamın nedenini de görüyorsunuz. Borsa dışında kriz gelişmeleri arka ark... Devamı »

  • 26.10.2021
    09:26

    Bu sosyal medya teknolojisi diplomasiyi de bozdu! Ülke tarihimizde çok büyük bir diplomasi krizi yaşanmak üzereydi. 10 Büyükelçi, Kavala AİHM kararları çerçevesinde bir an önce serbest bırakılmalı deyince, az daha istenmeyen adam(persona... Devamı »

  • 25.10.2021
    09:29

    Gelişmiş dünyada enflasyon geçici derlerken, ABD Hazine Bakanı Yellen, yüksek enflasyonun 2022 ortasına kadar sürebileceği, sonrasında düşmesini beklediklerini söyledi. 2021 başından beri %2,5-%3'ü geçmez dedikleri enflasyon % 5 üzerine çık... Devamı »