Tweet-Retweet Diplomasisi!

26.10.2021 09:26
  •  A 

Bu sosyal medya teknolojisi diplomasiyi de bozdu! Ülke tarihimizde çok büyük bir diplomasi krizi yaşanmak üzereydi. 10 Büyükelçi, Kavala AİHM kararları çerçevesinde bir an önce serbest bırakılmalı deyince, az daha istenmeyen adam(persona non grata) ilan edilip, yurt dışı edileceklerdi. Ama ABD Büyükelçisinin Viyana sözleşmesinin 41'nci maddesine saygılıyız tweeti atması ve diğer büyükelçilerin de bu tweeti retweet yapmaları ile kriz çözüldü. Cumhurbaşkanımız hatalarından döndüler diye istenmeyen adam kararından vazgeçti.

        Sonrasında ABD Dışişleri Bakanlığı, Ankara Büyükelçisi David Satterfield'ın görev süresi boyunca Türkiye'de kalacağını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın büyükelçilere yönelik, "Ülkemizin bağımsızlığına saygı duymayan hiç kimse bu ülkede barınamaz" sözlerinin 'not edildiğini' söyledi. Price, 18 Ekim'de Osman Kavala'ya yönelik açıklamanın Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesiyle tutarlı olduğunu da belirtti.

        Bakanlık Sözcüsü Ned Price, Türkiye ile diyaloğu sürdürmenin en iyisi olduğuna inandıklarını söyledi. Price, "Biden yönetimi Türkiye ile ortak öncelikler konusunda işbirliği istiyor ve herhangi bir NATO müttefiki gibi biz de herhangi bir anlaşmazlığı çözmek için diyaloga girmeye devam edeceğiz." dedi.

       Her neyse, çok ciddi boyuta taşınabilecek bir kriz, bir tweet ile çözüldü. Döviz kurlarında dün ekstra yaşanan yükselişin bir kısmı bu açıklamalar sonrası kısmi geri geldi. Bakalım devamında neler yaşayacağız göreceğiz. 

        Türkiye'de En Ucuz Borsa Kaldı!
        Akaryakıt, doğalgaz, elektrik, kiralar, ev fiyatları, otomobil, cep telefonları, her türlü gıda, ilaç, gübre, okul ücretleri, taşımacılık, uçak-otobüs biletleri, gram altın, çay, kahve, hizmet sektörü fiyatları, demirçelik, çimento, seramik her türlü emtia ve üründe inanılmaz fiyat artışları yaşandı ve yaşanıyor. Ama bazı borsa şirketlerinin bırakın döviz bazlı fiyatını, TL bazlı fiyatları bile gördüğü eski zirvelere göre hala düşük. 

        Bir süredir dikkat çekiyorum, yüksek enflasyon ve döviz krizleri sonrasında denge yeniden oluşup, belirsizlik bittiği zaman, hisselerin şirketleri de diğer alanlarda yaşanan değer artışlarının benzerlerini fazlası ile yaşarlar. Şirketlerin yeniden kurulum hesaplamaları yapılır. Şu kadar milyon, milyar Dolar-TL eder denir. Piyasa fiyatları bu rakamların altındaysa aradaki fark fazlası ile fiyata yansır. Ama bunun yaşanması yabancının olduğu piyasada daha hızlı yaşanır. Şu an maalesef yabancı çıkışları halen sürüyor. Hatta Türkiye'nin Gri Listeye alınması ve hatta BIST'in MSCI endeksinden çıkartılma riski yabancının geri gelmesinin önündeki yeni engellerden birisi oldu. Diğer tüm risk ve belirsizlikler ne zaman önemini yitirir onu da bilemiyorum. 

         Kısacası borsa ve hisseler için beklediğim bu yükselişin yaşanması için şartlar aynı değil. Ama yine de bu beklentimi koruyorum. Bana göre BIST ve hisseler gerçekten de en ucuz alan oldu. Mümkün olduğunca bilanço ve teknik verilere bakarak hangilerinin öne çıkacağını anlamaya çalışacağız. Bunları da sizlerle yazılarımda ve teknik tablolarımızda paylaşmayı sürdüreceğim.

         Bugün büyükelçiler krizi çözüldü diye kısmen alıcılı açılış bekleniyor. Ama diğer Gri Liste, MSCI endeksinden çıkartılma riski ve kur artışlarının enflasyonu yükseltmesi riski piyasalara ne etki yapacak bu konuda net bir şey söyleyemiyorum. Bu nedenle bazı açık öngörülerimi yukarı revize ediyorum. Bazılarını ise gerçekleşmeleri halin de kapatmakla yetiniyorum. Yeni öngörü vermekte biraz zorlanıyorum. Uygun gördükçe yeni öngörülerim yine gelecektir.

         Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 25.10.2021
    09:29

    Gelişmiş dünyada enflasyon geçici derlerken, ABD Hazine Bakanı Yellen, yüksek enflasyonun 2022 ortasına kadar sürebileceği, sonrasında düşmesini beklediklerini söyledi. 2021 başından beri %2,5-%3'ü geçmez dedikleri enflasyon % 5 üzerine çık... Devamı »

  • 22.10.2021
    10:04

    Artık rapor, açıklama falan neymiş, gerekçe olarak ne demişler falan okumaya gerek yok. Çünkü tutarlılık kalmadı. TCMB yeni başkanı ilk başta politika faizleri hiç bir şekilde enflasyon altında kalmayacak dedi. Piyasa aa iyi o zaman diyerek dövizden hafif h... Devamı »

  • 21.10.2021
    09:12

    Ülke yönetimi deneme yanılmaya, ben böyle düşünmüştüm ama olmadı, bir de bunu deneyelim demeye gelmez. Her alınan kararın olumlu-olumsuz bir yansıması, faturası vardır. Bir gün ''Değerli TL onurumuzdur'' diyerek, altı yıl boyunca yüksek fa... Devamı »

  • 20.10.2021
    09:51

    Afrika Gezisi! Cumhurbaşkanının Afrika gezisi sürüyor. Detaylarını geçiyorum. Ama kesinlikle Afrika'ya gösterilen ilgi doğrudur ve devamlı arttırılmalıdır. Batı ile ilişkiler malum, her şartta aramıza mesafe koydukları gibi, yine her şartta itilaflı bir konu ... Devamı »

  • 19.10.2021
    09:37

    Motorine üçüncü kez yapılan zam ile, on günde 64 Krş.zam geldi. Böylece benzin fiyatını geçti. Hemen belirteyim, benzine de zam geldi tabii. Bizdeki akaryakıt fiyatlarını AB ülkeleri ile kıyaslayanlar oluyor bazen. Doğrudur, AB'de akaryakıt fiyatları b... Devamı »