Bu sosyal medya teknolojisi diplomasiyi de bozdu! Ülke tarihimizde çok büyük bir diplomasi krizi yaşanmak üzereydi. 10 Büyükelçi, Kavala AİHM kararları çerçevesinde bir an önce serbest bırakılmalı deyince, az daha istenmeyen adam(persona non grata) ilan edilip, yurt dışı edileceklerdi. Ama ABD Büyükelçisinin Viyana sözleşmesinin 41'nci maddesine saygılıyız tweeti atması ve diğer büyükelçilerin de bu tweeti retweet yapmaları ile kriz çözüldü. Cumhurbaşkanımız hatalarından döndüler diye istenmeyen adam kararından vazgeçti.
Sonrasında ABD Dışişleri Bakanlığı, Ankara Büyükelçisi David Satterfield'ın görev süresi boyunca Türkiye'de kalacağını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın büyükelçilere yönelik, "Ülkemizin bağımsızlığına saygı duymayan hiç kimse bu ülkede barınamaz" sözlerinin 'not edildiğini' söyledi. Price, 18 Ekim'de Osman Kavala'ya yönelik açıklamanın Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesiyle tutarlı olduğunu da belirtti.
Bakanlık Sözcüsü Ned Price, Türkiye ile diyaloğu sürdürmenin en iyisi olduğuna inandıklarını söyledi. Price, "Biden yönetimi Türkiye ile ortak öncelikler konusunda işbirliği istiyor ve herhangi bir NATO müttefiki gibi biz de herhangi bir anlaşmazlığı çözmek için diyaloga girmeye devam edeceğiz." dedi.
Her neyse, çok ciddi boyuta taşınabilecek bir kriz, bir tweet ile çözüldü. Döviz kurlarında dün ekstra yaşanan yükselişin bir kısmı bu açıklamalar sonrası kısmi geri geldi. Bakalım devamında neler yaşayacağız göreceğiz.
Türkiye'de En Ucuz Borsa Kaldı!
Akaryakıt, doğalgaz, elektrik, kiralar, ev fiyatları, otomobil, cep telefonları, her türlü gıda, ilaç, gübre, okul ücretleri, taşımacılık, uçak-otobüs biletleri, gram altın, çay, kahve, hizmet sektörü fiyatları, demirçelik, çimento, seramik her türlü emtia ve üründe inanılmaz fiyat artışları yaşandı ve yaşanıyor. Ama bazı borsa şirketlerinin bırakın döviz bazlı fiyatını, TL bazlı fiyatları bile gördüğü eski zirvelere göre hala düşük.
Bir süredir dikkat çekiyorum, yüksek enflasyon ve döviz krizleri sonrasında denge yeniden oluşup, belirsizlik bittiği zaman, hisselerin şirketleri de diğer alanlarda yaşanan değer artışlarının benzerlerini fazlası ile yaşarlar. Şirketlerin yeniden kurulum hesaplamaları yapılır. Şu kadar milyon, milyar Dolar-TL eder denir. Piyasa fiyatları bu rakamların altındaysa aradaki fark fazlası ile fiyata yansır. Ama bunun yaşanması yabancının olduğu piyasada daha hızlı yaşanır. Şu an maalesef yabancı çıkışları halen sürüyor. Hatta Türkiye'nin Gri Listeye alınması ve hatta BIST'in MSCI endeksinden çıkartılma riski yabancının geri gelmesinin önündeki yeni engellerden birisi oldu. Diğer tüm risk ve belirsizlikler ne zaman önemini yitirir onu da bilemiyorum.
Kısacası borsa ve hisseler için beklediğim bu yükselişin yaşanması için şartlar aynı değil. Ama yine de bu beklentimi koruyorum. Bana göre BIST ve hisseler gerçekten de en ucuz alan oldu. Mümkün olduğunca bilanço ve teknik verilere bakarak hangilerinin öne çıkacağını anlamaya çalışacağız. Bunları da sizlerle yazılarımda ve teknik tablolarımızda paylaşmayı sürdüreceğim.
Bugün büyükelçiler krizi çözüldü diye kısmen alıcılı açılış bekleniyor. Ama diğer Gri Liste, MSCI endeksinden çıkartılma riski ve kur artışlarının enflasyonu yükseltmesi riski piyasalara ne etki yapacak bu konuda net bir şey söyleyemiyorum. Bu nedenle bazı açık öngörülerimi yukarı revize ediyorum. Bazılarını ise gerçekleşmeleri halin de kapatmakla yetiniyorum. Yeni öngörü vermekte biraz zorlanıyorum. Uygun gördükçe yeni öngörülerim yine gelecektir.
Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_