Bilançolar Beklentilerimden de İyi Geliyor!

27.10.2021 09:00
  •  A 

İşin ekonomi, siyaset, finansman, üretim, enflasyon, kur artışı, siyasi gerilimler, faiz indirimleri vs.vs. başka şirketlerin ederi, bilançolarının gereği başka diye uyardığımı biliyorsunuz. Bunu ısrarla yapmamın nedenini de görüyorsunuz. Borsa dışında kriz gelişmeleri arka arkaya gelince, moraller bozulur. Gelişmelerin etkisi ile, herkes borsa için ucuz dese de, çok daha fazla düşerse korkusu panikle satışlara neden olur. 

Ama hep söylüyorum, çok benzer kriz yaşadım. Bir süre sonra şirketler enflasyon, kur artışları gibi alternatif alanlardaki artışları kendi fiyatlarına da koyuyorlar. Hatta çoğunda daha da fazlası oluyor. Ama sorun, borsa ve hisselerle ilgili böyle bir dönem başladığı zaman, yabancı piyasada olacak mı, girecek mi, satacak, ya da seyredecek mi? İşte bizde şu an yabancı uzun süre sattı. Şu anda da seyirci kalmaya devam ediyorç Nedenlerini belirsizlik riskleri olarak yazdığımız gelişmelerden biliyorsunuz. 

Bu nedenle yabancının az olduğu ortamda yükselişler geçmiş yıllarda verdiğim örneklerle birebir eşleşmeyecektir. O nedenle gelen iyi bilançoların asıl olması gereken fiyatları oluşturup, oluşturmayacağına çok emin değilim. Nasıl ki, kötü piyasa iyi hisselerin yükselmesine mani değilse, iyi bilanço da, hisselerin yoğun bir satan varsa düşmelerine mani olmuyor. Doas, Ismen, Vertu misali örneklerde bunları yaşadık.

Herneyse uzatmayalım konuyu. Özellikle demir-çelik karları inanılmaz geliyor. Eregl, ısdmr, cemts çok iyi karlar açıklamışlar. Gelen karlar ile ilgili açık öngörü ve uzun vadeli beklentilerimde güncellemeler yaptım. Bir kerede bu fiyatlar olmayabilir. Ama yıl sonu karları da artacak olursa ciddi fiyat artışları potansiyel olarak duruyor.

Bilanço açıklayan akbnk, tkfen de çok iyi bir kar açıklamış. Sadece kara bakınca, bu fiyatının mislinden fazla artış potansiyeli taşıdığını söyleyebilirim. Bankalar için belirsizlik ise, kredi riskleri nedir, artan kurların ve enflasyonun kredi geri dönüşlerinde yaratacağı risklerde yatıyor. Ama ne olursa olsun, akbnk karını da çok iyi gördüm.

Bu arada çip krizinin yanında, şimdi de magnezyum krizi patladı, patlıyor. Magnezyum biterse araba üretimleri durur uyarıları var. Aynı şekilde çip sorunu da otomotiv ve beyaz eşya dahil bir çok sektörü vuruyor. Hammadde fiyatlarında zaten büyük artışlar yaşanırken, bir de tedarik sorunları başlarsa, sonraki karlarında düşüşler göreceğimiz şirketler de olabilir. Bu da ayrı bir belirsizlik konusu oldu.

Diğer konuları ve uyarılarımı biliyorsunuz. Şimdilik hisselere odaklanalım derim. Umarım en kısa zamanda tüm açık öngörülerimiz yine çok az sayılara iner ve gerçekleşir. Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 26.10.2021
    09:26

    Bu sosyal medya teknolojisi diplomasiyi de bozdu! Ülke tarihimizde çok büyük bir diplomasi krizi yaşanmak üzereydi. 10 Büyükelçi, Kavala AİHM kararları çerçevesinde bir an önce serbest bırakılmalı deyince, az daha istenmeyen adam(persona... Devamı »

  • 25.10.2021
    09:29

    Gelişmiş dünyada enflasyon geçici derlerken, ABD Hazine Bakanı Yellen, yüksek enflasyonun 2022 ortasına kadar sürebileceği, sonrasında düşmesini beklediklerini söyledi. 2021 başından beri %2,5-%3'ü geçmez dedikleri enflasyon % 5 üzerine çık... Devamı »

  • 22.10.2021
    10:04

    Artık rapor, açıklama falan neymiş, gerekçe olarak ne demişler falan okumaya gerek yok. Çünkü tutarlılık kalmadı. TCMB yeni başkanı ilk başta politika faizleri hiç bir şekilde enflasyon altında kalmayacak dedi. Piyasa aa iyi o zaman diyerek dövizden hafif h... Devamı »

  • 21.10.2021
    09:12

    Ülke yönetimi deneme yanılmaya, ben böyle düşünmüştüm ama olmadı, bir de bunu deneyelim demeye gelmez. Her alınan kararın olumlu-olumsuz bir yansıması, faturası vardır. Bir gün ''Değerli TL onurumuzdur'' diyerek, altı yıl boyunca yüksek fa... Devamı »

  • 20.10.2021
    09:51

    Afrika Gezisi! Cumhurbaşkanının Afrika gezisi sürüyor. Detaylarını geçiyorum. Ama kesinlikle Afrika'ya gösterilen ilgi doğrudur ve devamlı arttırılmalıdır. Batı ile ilişkiler malum, her şartta aramıza mesafe koydukları gibi, yine her şartta itilaflı bir konu ... Devamı »