Cumhuriyetimizin 98'nci Yılı Kutlu Olsun!

28.10.2021 09:24
  •  A 

Borsalar düşer, çıkar. Enflasyon iyi yönetilirseniz düşer, üretim artar, insan hakları, yaşam kaliteniz yüksek, refah için de bir yaşamınız olur. Kötü yönetilirseniz her alanda sıkıntılar oluşur. Dünyanın her ülkesi için gayet normal olan araba, telefon, tv., buzdolabı sahipliği sizlere büyük bir lûtuf gibi anlatılır. Halbuki esas olan insanların bunları kaç maaşları ile alabildikleri olmalıdır. Sonuçta bu imkanlar tüm dünya vatandaşları için de artıyor. Hiç bir ülke 100 sene, 50 sene öncesinde kalmadı. Misal dünyada otomobili maaşları ile an kısa sürede alan ilk on ülke içinde değiliz. İlk 20 ülke içinde de değiliz. Ama otomobil alımı için en çok maaş harcamak zorunda kalan ülkelerde birinci sıradayız. Şimdi bu durumu her evde bir araba var diyerek başarı olarak sunuyorsak gerçekçi olmaz.

Her neyse, işte tüm bunlar için, aklınıza gelen her sorunun çözümü için cumhuriyet ve iyi bir demokrasi çok önemlidir. Eğer cumhuriyet değerlerini ve demokrasiyi korursak tüm sıkıntılar gelip-geçici olur. Nasıl ki, dünya 5'ten büyük sözü çok ama çok doğru bir tepki ve tespit ise, aynı şekilde 85 Milyon'luk bir ülkede de ülkeyi gayet başarılı şekilde yönetecek çok insan olur ve devamlı da yeni gençler bu görev için sıra bekliyor olur. Bu yüzden siyasette futbol taraftarlığı gibi sabit bakış değil de, nasıl yaşamak istiyorsanız bunu size sağlayan-sağlayamayanları gerçekçi bir gözle değerlendirmeyi başarmalısınız. Ülkeyi çok başarılı yönetenlerin dahi, günü gelince süreleri olup, geri çekilmeyi, bilgi ve becerilerini gençlere aktarmayı bilmeleri lazım.

Tüm bu duygularla Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve cumhuriyetin kurulmasında şehit olmuş, gazi olmuş, mücadele vermiş, destek olmuş asker-sivil, kadın erkek, hangi dinden ve etnik gruptan olurlarsa olsun herkesin birlikte kurduğu cumhuriyetimizin 98'nci yılını kutlarım.

Enflasyon Raporu Açıklanacak!
              Bugün TCMB enflasyon raporu açıklanacak. Bakalım manşet ve çekirdek enflasyon rakamlarının da altında kalan faiz indirimlerinin ne gibi bir izahı verilecek öğrenmiş olacağız. Bana göre beklenen enflasyonun yukarı doğru revize edilmesi gerekir. Dünyada faiz artışları yapılmaya başlanmışken, TCMB olarak faiz indirimlerine devam etmemiz halinde, bunun kurlara ve fiyatlara zam olarak etkisi sürecektir. 

Bilançolar Sürüyor!
              Çok iyi bilançolar geliyor. Ama artık bunu hepimiz öğrendik. Bilançoların çok iyi olması hemen ederine çıkması için yeterli olmuyor. Ya da en azından hemen bu yönde bir fiyatlama görülmeyebiliyor. Ama ederlerinin yüksek olduğunu bilmek, insanda bir güven yaratır. Özellikle bankaların karları çok iyi geliyor. Bu karlara bakınca mevcut fiyatların misli artışları beklenir. Ama içlerinde barındırdıkları kredi geri dönüş risklerini bilmediğimiz için ve yabancılar da satma eğilimini hala korudukları için maalesef bankalar olması gereken değerlerin çok altında fiyatlanıyorlar. Aynı şekilde eregl, ısdmr, tkfen, vesbe, tıre, sıse'nin de karlarına göre şu anki fiyatlarının oldukça iskontolu olduklarını düşünüyorum. Bu nedenle bazı açık öngörülerimi bilançolardaki beklentimle yukarı revize ettim. Ama hemen olmasını beklemeyin. Maalesef ortamın farklı riskleri de var.

Bu arada maalesef insiderın(İçeriden bilgi edinme) piyasada çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Bir bakıyorsunuz arka arkaya çok iyi karlar açıklayan şirket ya da sektöre satışlar geliyor. Ne alaka diyorsunuz. Sonra açıklanan karların düştüğü görülüyor. Aynı şekilde alakasız bir hissede sert yükselişler sonrası çok yüksek kar açıklamaları görebiliyoruz. Maalesef piyasanın insider konusunda yeteri kadar titiz korunmadığı görüşündeyim. Umarım bu durum en kısa sürede düzeltilir. Yoksa haksız bir kazanç ve bu nedenle farklı fiyatlamalar görürüz.

BIST tekniği olarak 1511 gap boşluğumuzu kapattık. Eğer 1485 üzerinde kalmayı sürdürebilirsek, ki gelen banka karları ile aslında bunu gayet rahat yapabilmemiz lazım. Bu takdirde destek-direnç tablosunda ara kademelerini göreceğiniz şekilde, 1589 direncine doğru BIST'in yükselmesini beklerim. Ama piyasa içeriden ve dışarıdan etkide bulunacak gelişmelerden etkilendiği için beklentilerimiz hemen ve istediğimiz gibi gerçekleşmeyebiliyor. Bu nedenle tedbirli olmanızda yarar var.

Benden yeni öngörü görmüyorsunuz. İyi ama düşerken düşük fiyatlarda çok sayıda öngörü açtığımı biliyorsunuz. Teknik seviye paylaşımlarımda ve öngörü revizelerimde aslında sizlere yeni öngörü yapmış oluyorum diye düşünebilirsiniz. Aynı hisselerde çok daha fazla sayıda öngörü olmasın diye böyle davranıyorum. Sizler ''Siteyi Tanı'' kısmında izahı yapıldığı gibi Destek-Direnç Tablosunu takip edip, dirençler kırılınca alım kararlarınızı alabilirsiniz. Ama aynı tablonun iki yönlü olduğunu da unutmayın lütfen. Yani destekler kırılınca da, alttan yerine koymak için açık öngörüleri değerlendirebilirsiniz. Ya da destekler kırıldığında satma kararları alabilirsiniz.

Dünyada enflasyon artıyor ama, diğer taraftan çip, konteyner, liman işçisi, tır şoförü, magnezyum tedariği sorunları gibi aksamalar yüzünden üretim hacimlerinde ciddi kayıplar yaşanıyor. Eğer tedarikte bu sorunlar aşılamazsa, önümüzdeki dönemde şirketlerin üretim düşüşleri yüzünden karlarında da düşüşler yaşanacaktır. Bu durum ekonomileri zorlayacağı için FED ve ECB varlık alımlarında beklediğim azaltım süreçlerini geriye bırakabilirler. Yani bu konuda enflasyondaki artışa değil de, saydığım sorunların üeretime ve ekonomiye yansımalarına bakmayı tercih edebilirler. ABD on yıllık tahvil faizlerinin % 1.70 görüp, yeniden % 1.54 seviyesine inmesini bu duruma bağlıyorum. Yani böyle olursa, borsa iştahı bir süre daha risklerden çekinmeden sürer. Aynı şekilde ons altında daha yukarıdan satma imkanları yine çıkar. 

Bugün ECB Lagarde açıklamalarda bulunacak. FED ve ECB'nin söyleyecekleri piyasalar için önemli olacaktır. Bunları da takip etmeye devam edeceğiz. 

Sözü bağlarken, bankaların tekniklerini ve bilançolarını çok iyi gördüğüm için, BIST'in yukarı hareketi bankaların ve karlarına dikkat çektiğim diğer hisselerin desteği ile sürebilir diye düşünüyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 27.10.2021
    09:00

    İşin ekonomi, siyaset, finansman, üretim, enflasyon, kur artışı, siyasi gerilimler, faiz indirimleri vs.vs. başka şirketlerin ederi, bilançolarının gereği başka diye uyardığımı biliyorsunuz. Bunu ısrarla yapmamın nedenini de görüyorsunuz. Borsa dışında kriz gelişmeleri arka ark... Devamı »

  • 26.10.2021
    09:26

    Bu sosyal medya teknolojisi diplomasiyi de bozdu! Ülke tarihimizde çok büyük bir diplomasi krizi yaşanmak üzereydi. 10 Büyükelçi, Kavala AİHM kararları çerçevesinde bir an önce serbest bırakılmalı deyince, az daha istenmeyen adam(persona... Devamı »

  • 25.10.2021
    09:29

    Gelişmiş dünyada enflasyon geçici derlerken, ABD Hazine Bakanı Yellen, yüksek enflasyonun 2022 ortasına kadar sürebileceği, sonrasında düşmesini beklediklerini söyledi. 2021 başından beri %2,5-%3'ü geçmez dedikleri enflasyon % 5 üzerine çık... Devamı »

  • 22.10.2021
    10:04

    Artık rapor, açıklama falan neymiş, gerekçe olarak ne demişler falan okumaya gerek yok. Çünkü tutarlılık kalmadı. TCMB yeni başkanı ilk başta politika faizleri hiç bir şekilde enflasyon altında kalmayacak dedi. Piyasa aa iyi o zaman diyerek dövizden hafif h... Devamı »

  • 21.10.2021
    09:12

    Ülke yönetimi deneme yanılmaya, ben böyle düşünmüştüm ama olmadı, bir de bunu deneyelim demeye gelmez. Her alınan kararın olumlu-olumsuz bir yansıması, faturası vardır. Bir gün ''Değerli TL onurumuzdur'' diyerek, altı yıl boyunca yüksek fa... Devamı »