TCMB'nda Görev Değişimleri!

14.10.2021 10:04
  •  A 

Dün gece TCMB Başkanı Cumhurbaşkanı tarafından kabul edildi. Yaşanan görüşme sonrası görevden almalar ve yeni atamalar yapıldı. Ne diyelim hayırlı olsun. Umarım ülkeye yararlı kararlar olur. Ben bu yeni atamalar sonrası yeni faiz indirimi beklentimi daha da arttırmış durumdayım. Bunun da kurlara yeni zirveler yaşatmasını bekliyorum.  

TCMB ülke için çok önemli bir kurumdur. Özerk yapıda olması çok ama çok önemliydi. Bunu bozduğumuz andan itibaren yaşananları sanırım hepiniz görüyorsunuzdur. Mayıs 2019 yılında ''TCMB Özerkliğine Müdahale mi Geliyor?'' başlıklı bir yazı yazmıştım. Lütfen yazının başlığını tıklayarak o güne ait yazdıklarımı yeniden okuyunuz! 

Yazdıklarım sonrası, yedek akçeler, rezervler konusunda neler olduğunu ve bunun yansımalarını şöyle bir düşünün. Şimdi bunlar yapıldıkça, bizler ne yapabiliriz?  Elimizde sihirli bir değnek yok ki, bozulanı yazılarımızla değiştirebilelim. Dolar 3.00TL iken, 4.92 TL iken, 7.00TL iken döviz tutanın eli yanacak, dövizlerinizi, yastık altındaki dövizlerinizi bozun dendi. Şubat Ocak'tan, Mart Şubat'tan, Nisan Mart'tan daha iyi olacak dendi ama maalesef bu denenler olmuyor bir türlü. Hatta bir ara Dolar 3.30 iken yanılmıyorsam, ''Hani Dolar 4-5-6 olacakmış diyen koca koca insanlar, üniversitelerin akademik kişileri, tv.lerde bunları söyleyen kişiler neredesiniz, bakın dedikleriniz olmadı. Çıkın bu halktan özür dileyin'' dendi. Ama şu an Dolar 9.18! Ama tüm bunları diyenler hala kararlarda aktif durumdalar. Hal böyle iken, beklenmedik anda ülkeyi derinden etkileyen birçok karar bu şekilde alınırken, ben gelecek stratejisi için ne diyebilirim. Sağlıklı bir stratejiyi nasıl yapabilirim?

İşte bu nedenle liyakat her alanda çok ama çok önemlidir. TCMB gibi bir kurum bir devlet için en önemli yapıdır. Yönetiminde tecrübe ön planda olmalıdır. Yoksa bundan ülke zarar görür. Nitekim yaşananlara bakınca, kararı siz verin. 

Piyasalara gelince, kurlardaki yansımayı siz görüyorsunuz. Şimdi muhtemel faiz indirimi beklentisi arttacağı için, 21 Ekim PPK faiz toplantısı çok önemli olacaktır. Olası faiz indirimi ve oranı dövizde ve borsada farklı boyutta hareketlerin yaşanmasına neden olacaktır. Ama ben şu andan bu karar alınacaktır diyemiyorum. Lakin borsa için her şeye rağmen BIST yüksek iskontolu demeye devam ediyorum. Hisse bazlı ayrışmalar sürecektir. Bunları da tekniklerine bakarak yakalayabilirsek ne mutlu bize.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 13.10.2021
    09:46

    FED başkanlarından varlık alımlarının azaltılması için gereken şartların oluştuğu yönünde açıklamalar gelmeye başladı. Bugün ABD'de TÜFE, yarın da ÜFE verileri gelecek. Olası veriler FED'in kararlarını etkileyecek içerikler taşıyabilir. Yüks... Devamı »

  • 12.10.2021
    09:36

    Dün yapılan kabine toplantısı sonrası cumhurbaşkanı Suiye'ye yönelik önemli açıklamalarda bulundu. "Suriye'den ülkemize yönelik saldırıların kaynağı mahiyetindeki kimi yerler konusunda artık tahammülümüz kalmamıştır. Polislerimize yönelik s... Devamı »

  • 11.10.2021
    09:35

    ABD'den gelen Eylül ayı tarım dışı istihdam verisi beklentinin çok altında kalarak, 194.000 kişi geldi. Beklenti 500.000 idi. Ama buna karşılık işsizlik ise, % 5.1 beklenirken, % 4.8 olarak geldi. Bir önceki ay işsizlik rakamı % 5.2 idi. FED için asıl kriter tam istihdam ... Devamı »

  • 08.10.2021
    09:24

    Günaydın. Beklenti yazılarımın içeriklerini zaten biliyorsunuz. Dün İzmir'e geç döndüm. Gece çalışma gücü bulamadım. Sabah 08:00'de de Ekotürk tv. Cenker Karakadılar ile skype bağlantım vardı. Bahçedeki köpeğimiz ve bah&... Devamı »

  • 06.10.2021
    09:13

    Dünden farklı özel bir beklenti yok. Pandemi, enerji, Çin kaynaklı emlak riskleri, çip sorunu, gelişmiş ülke borsalarında realizasyonlar sürüyor. İçeride, enfasyondaki artış TCMB'nın çekirdek enflasyonu kriter yapmasından sonra, faiz ve ku... Devamı »