ABD Tarım dışı istihdam Verisi Önemli!

08.10.2021 09:24
  •  A 

Günaydın.

Beklenti yazılarımın içeriklerini zaten biliyorsunuz. Dün İzmir'e geç döndüm. Gece çalışma gücü bulamadım. Sabah 08:00'de de Ekotürk tv. Cenker Karakadılar ile skype bağlantım vardı. Bahçedeki köpeğimiz ve bahçemizin önce 5, sonra 9'a çıkan kedi yavrularını beslemek derken, ekran karşısına şu an geçebildim.

Genel gündemleri biliyorsunuz. Bu haftanın en önemli verisi ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi olacak ve bugün 15:30'da gelecek. Öncesinde gelen PMI ve özel sektör istihdam verileri beklentilerden iyi geldi. Son gelen işsizlik maaşı başvuruları da beklentilerden oldukça düşük geldi. Bugün tarım dışı verisinin yüksek gelmesi bekleniyor. 

Beklentiden kötü bir veri on yıllık tahvil faizlerini 1.56-1.45 aralığına çeker. Bizde kurların düşmesine katkı yapar. Ama bu durumun kalıcı olmasını beklemem. Çünkü ABD ekonomisi faizlerin muhakkak yükseleceği günlere yaklaşıyor. Eğer veri çok yüksek gelirse, bu takdirde ABD on yıllık faizlerinde % 1.63 - 1.70 seviyelerine yükseliş, bizdeki kurlarda ise yeni zirve denemeleri görebiliriz.

Verilerin iyi gelmesi ABD ekonomisi açısından iyi. Lakin özellikle tarım dışı verisinde de çıkabilecek yüksek rakamlar, FED politika değişimi riski yaratacak gelişmelerdir. İşler normale dönünce bildiğiniz gibi FED varlık alımlarını azaltmaya başlayıp, sonrasında da faizleri arttırmaya başlayacak. İşte ekonomide iyiye gidiş bu süreci öne çekebilecek riskler taşıyor.

Bu yüzden ABD'de işler iyi gidiyorsa, ABD 10 yıllık tahvil faizleri, Dolar endeksi yukarı devam edecek demektir. Bu da bizim TCMB politikaları doğru zamanlama ile olmazsa, döviz kurlarını yukarı itecek riskler taşıyacaktır. O da enflasyonu arttırabilir. Hepsi birbirini tetikleyecek ilişkiler zinciri anlayacağınız.

Dün ABD'de Halkbank Davası savcısının değişimi ve uzlaşma beklentisi yönünde spekülasyonlar BIST'i pozitif etkilemiş görünüyor. TCMB Başkanının da açıklamaları olmuş. Detaylarına baktığımda FED Başkanının söylemlerine benzer sözler sarf etmiş. Ama maalesef ne TCMB FED, ne de bizim başkan FED Başkanı! Maalesef yeni başkanın iletişimini yeterli görmüyorum. Ayrıca MB Başkanlarının yabancı dil bilgilerinin de yüksek olması, dış ilişkileri açısından önemli. Kısacası son üç yıl içinde dört başkan değiştirdik. Eğer kurlar ve enflasyondaki yükseliş başkanın dediği gibi geçici olmazsa, bir süre sonra yeni bir başkan ve yeni bir ekip haberlerini de duymak beni şaşırtmaz.

BIST için teknik seviyeleri önceki yazımda paylaştım. 1370 çok önemli bir destekti ki, 1371'e kadar geldik döndük. Eğer aşağıya kırılırsa 1355 - 1341 ve altındaki desteklere sert düşüş yaşanır. Ben iyimserim, BIST ucuz, bilançolar iyi. Bu nedenle desteklerde alımlar yapmak ve sonra da beklemeye geçmek lazım. Ama 1409 ve 1417 seviyeleri de ilk dirençler. Bunlar önce, 1427 - 1434 - 1444 seviyeleri de sonrasında yukarı kırılmadan kalıcı yükseliş trendi zor. 

Normalde bu aylar yükseliş başlayacak günlerdi. TCMB çekirdek enflasyon diyerek faiz indirince dengeleri bozdu ve piyasaları baskı altına soktu. Şimdi içeride ve dışarıdaki gelişmelerin kur ve enflasyon etkileri öne çıkıyor. Buna göre TCMB faiz indirimleri çok daha risk yaratıp, benim tüm iyimserliğimi terse çevirebilir.

Lütfen tekniklerdeki seviyeleri dikkatle takip ediniz. Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 06.10.2021
    09:13

    Dünden farklı özel bir beklenti yok. Pandemi, enerji, Çin kaynaklı emlak riskleri, çip sorunu, gelişmiş ülke borsalarında realizasyonlar sürüyor. İçeride, enfasyondaki artış TCMB'nın çekirdek enflasyonu kriter yapmasından sonra, faiz ve ku... Devamı »

  • 05.10.2021
    09:27

    Dün açıklanan TÜİK Eylül ayı TÜFE verisinde enflasyondaki artışın sürdüğü görülüyor. Geçen ay % 19.25 olan TÜFE, Eylül'de % 19.58'e yükselmiş. Son kur artışlarının, doğalgaz-petroldeki fiyat artışının ve dün ... Devamı »

  • 04.10.2021
    09:09

    10:00'da TÜİK tarafından Eylül ayı enflasyonu açıklanacak. Çekirdek enflasyon baz alınarak faiz indirimi yapıldı. Bugün açıklanacak haftalık politika faizleri ve çekirdek enflasyon verisi piyasalar için önemli olacaktır. Eğer enflasyonda art... Devamı »

  • 01.10.2021
    09:29

    Ülkemiz için şu anki dünya ekonomi-finans gelişmeleri içinde kurlar mı, yoksa faizler mi daha önemli? Bunun cevabını çok uzun süredir yazıyorum. Türkiye cari fazla veren, üretim ve ihracatında katma değerli ürün payı(şu an için ... Devamı »

  • 30.09.2021
    09:42

    Bugünkü yazım çok kısa olacak. Bankalar dün endeksin yükselmesine destek verdi. Bugün de kısmen yükseliş yapabilirler. Ama yükseliş kalıcı olur mu bilmiyorum. Dün Putin-Erdoğan görüşmesi Soçi'de yapıldı. Anlaşma olduğu yazılıyor... Devamı »