Gözler Enflasyonda!

04.10.2021 09:09
  •  A 

10:00'da TÜİK tarafından Eylül ayı enflasyonu açıklanacak. Çekirdek enflasyon baz alınarak faiz indirimi yapıldı. Bugün açıklanacak haftalık politika faizleri ve çekirdek enflasyon verisi piyasalar için önemli olacaktır. Eğer enflasyonda artış görülürse ki, benim beklentim o yönde. O zaman 22 Ekim PPK toplantısına kadar stres yine yüksek olacaktır. Gelecek enflasyon düşerse faizler bu ay yine indirilir mi, yok eğer enflasyon yükselirse faiz indirimi bu ay pas mı geçilecektir diye kafalar karışacaktır. Tabii olası enflasyon yükselişi kurları yukarı, enflasyonda düşüş ise kısmen aşağı yönlü etkileyebilir. Bu arada olası enflasyon derken, çekirdek ve manşet enflasyon ayrı ayrı önem taşıyacaktır.

Dış borsalara bakınca ise, ABD Dow 33.380 seviyelerine düşüp, haftaya 34.166 seviyelerinde tepki ile başlamış durumda. BIST de düştüğü seviyelerden 1400 üstüne çıkarak geçen haftayı kapatmıştı. BIST'in 1400 üstünde kalması, daha üst seviyelere doğru olası hamlelerini göreceğimiz bir hafta olabilir. Bağımsız denetime girmediği için dokuz aylık bilançolar hemen gelmeye başlayacak. Benim beklentim, bankalar, demir-çelik, cam, gsmciler, holdingler, altıncılar, petrokimyacılar, ilaç ve dağıtıcı-depolar, beyaz eşyacılar, bazı çimentolar yine yüksek bilançolar getirebilirler. Bu nedenle BIST'in düşme riskini ve olası düşüş desteklerini daha sınırlı, ama yükseliş potansiyelini daha yüksek buluyorum.

Fakat enflasyon ve TCMB faiz kararlarının riskleri yüzünden piyasa yansımaları endeks olarak çok farklı olabileceği için, bir süre daha hisse bazlı odaklanmak doğru olacaktır görüşümü koruyorum.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 01.10.2021
    09:29

    Ülkemiz için şu anki dünya ekonomi-finans gelişmeleri içinde kurlar mı, yoksa faizler mi daha önemli? Bunun cevabını çok uzun süredir yazıyorum. Türkiye cari fazla veren, üretim ve ihracatında katma değerli ürün payı(şu an için ... Devamı »

  • 30.09.2021
    09:42

    Bugünkü yazım çok kısa olacak. Bankalar dün endeksin yükselmesine destek verdi. Bugün de kısmen yükseliş yapabilirler. Ama yükseliş kalıcı olur mu bilmiyorum. Dün Putin-Erdoğan görüşmesi Soçi'de yapıldı. Anlaşma olduğu yazılıyor... Devamı »

  • 29.09.2021
    09:54

    Uzun zamandır ABD ve gelişmiş ülkelerdeki enflasyon risklerine dikkat çekiyorum. Israrla gelişmiş ülke borsalarının düşük faiz ve bol likidite nedeniyle primli olduğunu yazıyordum. FED politikaları değişmese bile, ABD borsalarında her an düzeltme olabileceği uyarıları... Devamı »

  • 28.09.2021
    09:30

    Dün TCMB Başkanı sayın Kavcıoğlu'nun T24 Ekonomi yazarı Barış Soydan ile röportajından Dolar için önemli açıklamalar geldi. Bazı başlıklara dikkat çekmek istedim! Kavcıoğlu, Eylül'deki Dolar yükselişinin nedenlerinin büyük kısmı FE... Devamı »

  • 27.09.2021
    09:31

    Sorun da burada zaten! Enflasyon düşmeden politika faizlerini düşürünce, ithal bağımlısı ekonomik yapımız nedeniyle kurlarda yükseliş yaşanıyor. Bu sefer faiz maliyetimizi düşürdük derken, dövize endeksli maliyetlerimizi arttırmış oluyoruz. Misal, TCMB... Devamı »