Direncimiz Zayıfladı!

29.09.2021 09:54
  •  A 

Uzun zamandır ABD ve gelişmiş ülkelerdeki enflasyon risklerine dikkat çekiyorum. Israrla gelişmiş ülke borsalarının düşük faiz ve bol likidite nedeniyle primli olduğunu yazıyordum. FED politikaları değişmese bile, ABD borsalarında her an düzeltme olabileceği uyarılarımı yapıyordum. Hatta 34.494 desteği altında satışların hızlanabileceği uyarılarımı yazdım. Yıl bitmeden varlık alımlarında azaltımın başlamasını beklediğimi yazılarımdan biliyorsunuz.

Her nedense tüm bu riskler sürmesine rağmen, FED tapering sürecini başlatmadı diye, piyasalar tozpembe tablolara inanmaya çalışıyordu. Ama sonbahar geldi. FED başkanlarından enflasyonun kalıcı olabileceği, gerektiğinde ellerindeki tüm imkanları kullanabilecekleri, varlık alımlarının 2022 ortalarında sonlandırılabileceği yorumları gelmeye başladı. İşte bu ortamda bir de enerji fiyatlarında sert yükselişler başlayınca, ABD borçlanma limitleri sorunu da hala çözülemediği için, ABD 10 yıllık tahvil faizleri % 1.53 seviyelerine tırmanmış durumda. Mart ayında enflasyon henüz % 3.5 civarlarında iken bile % 1.73'leri geçtiği düşünülürse, son yükseliş hala çok tehlikeli değil. Ama tahvil fazilerindeki yükselişin % 1.80 ve üstüne doğru yükselişine devam etmesi halinde işler değişebilir.

Bir tarafta artan faiz, tapering sürecinin başlama riski, diğer taraftan da AB ve Çin'de başgösteren enerji krizi, elektrik kesintileri, çip tedarik sorunu ülkelerin büyüme oranlarının aşağıya revize olmasına, bu durum da borsalarda satış baskılarının artmasına neden oldu.

Direncimiz Zayıfladı!
              Tüm bu riskleri biliyorduk. Ama Zaten çok öncesinde dünyadan olumsuz ayrışarak fazlası ile düştüğümüz için, BIST olarak primli olan gelişmiş ülke borsalarının tersine, iskontolu işlem görüyorduk. Lakin, tam 1511 gap'ini kapatacakmıyız derken,  TCMB politika faizlerini manşet enflasyondan yüksek tutma kararında değişiklik yaparak, daha düşük olan çekirdek enflasyonu dikkate alıp faiz indirmesi, kurların artmasına ve BIST'in iskontolu olmasına rağmen satış yemesine neden oldu.

Şimdi ise enflasyon düşmeden çekirdek enflasyon kriteri yüzünden faiz indirimleri devam edecek mi endişeleri hakim olursa, üzerine de manşet enflasyon düşmeden faiz indirimleri sürmeye devam ederse, maalesef bunun BIST'e yansıması gördüğünüz gibi satış baskısı olarak sürmeye devam eder. Kendi kendimize piyasalarımızı yine bozmayı başardık.

TCMB Başkanı yıl sonuna kadar rezervlerin 135 Milyar Dolar'a yükselmesini, bir yıl içinde de 50 Milyar Dolar rezerv artışı olmasını bekliyor. Eğer bu beklentisi yönünde gelişmeler sürecek olursa, o zaman kurlar üzerindeki baskı düşer. Ama böyle olmaz, kurlardaki yükseliş sürecek olursa, her türlü enerji dahil ithal girdi maliyetlerimiz artacağı için, zamlar gelecek, doğal olarak da enflasyondaki artış sürmeye devam edecektir. Ama faiz indirimi ya da indirimlerinde, dünya enerji fiyatlarının yükselmesine rağmen, kurlarımızda düşüş yaşanırsa, o zaman ithal girdi maliyetlerimizde korkulan artışlar olmaz ve bunun yansıması olarak da enflasyonda TCMB'nın beklediği düşüş şeklinde görülür. BIST de, olumlu bir havaya girip, dış dünyadaki düşüşlerden pozitif ayrışabilir. Ama yapılan faiz indirimini hatalı bulduğum ve her alanda zamların kapıda olduğunu düşündüğüm için, maalesef risklerimizin arttığını düşünüyorum. Bu durumda tam ufak ufak girmeye başlayan yabancıların da, BIST'den yeniden çıktıklarını görüyoruz.

BIST bugün alıcılı başlayacaktır. 
              
Dün dış dünyada yaşanan sert borsa kayıpları sonrasında bugün AB ve ABD vadelilerinde kısmen alıcılı bir ortam var. Bu yüzden yüksek açılan viop gibi, BIST de yükselerek bir açılış yapacaktır. Ama bu durum kalıcı olacak mı göreceğiz. 1370 altına indiğimiz takdirde,1355 - 1.341 ve altına doğru düşüşler hızlanabilir. Bu riskten kurtulmak için 1407 - 1419 - 1422 seviyelerinin üstüne çıkmalı ve orada kapanışlar yapmalıyız. Bunu başarırsak, düşüş baskısı azalır ve kendimizi dışarıdaki düşüşlerden kurtarabiliriz. Ama riskler yüksek, bunu bilmenizi isterim. Bu nedenle hisse bazlı pozisyonlarla ve en az % 50 nakit pozisyon koruyarak temkinli davranış sergilemek doğru bir davranış olabilir.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 28.09.2021
    09:30

    Dün TCMB Başkanı sayın Kavcıoğlu'nun T24 Ekonomi yazarı Barış Soydan ile röportajından Dolar için önemli açıklamalar geldi. Bazı başlıklara dikkat çekmek istedim! Kavcıoğlu, Eylül'deki Dolar yükselişinin nedenlerinin büyük kısmı FE... Devamı »

  • 27.09.2021
    09:31

    Sorun da burada zaten! Enflasyon düşmeden politika faizlerini düşürünce, ithal bağımlısı ekonomik yapımız nedeniyle kurlarda yükseliş yaşanıyor. Bu sefer faiz maliyetimizi düşürdük derken, dövize endeksli maliyetlerimizi arttırmış oluyoruz. Misal, TCMB... Devamı »

  • 24.09.2021
    09:41

    Bu sözüm tabiki olması gereken. Gelişmiş ülke borsalarında bunun genelde böyle olduğunu görürsünüz. Ama maalesef nedense biz bir türlü böyle olmasının gerektiğini hep unutuyoruz. MB Bankası politikaları bankaların içerideki kredi faiz ve ... Devamı »

  • 23.09.2021
    09:00

    Dün açıklanan FED kararlarında faizler aynı bırakıldı. Varlık alımları için de 2022'ye dikkat çekildi. Büyüme bu yıl için aşağı yönlü, sonraki iki yıl için yukarı yönlü revize edildi. Kısacası FED dediği ve beklendiği gibi dav... Devamı »

  • 22.09.2021
    09:21

    Bugün 21:00'de ABD FED'den çıkacak kararlarda %0 - %0,25 aralığında olan politika faizlerine dokunulmasını beklemiyorum. Ancak varlık alımlarının azaltılması ile ilgili bir takvim çıkabilir. Ben bu ay da varlık alımlarında azaltımın başlamasını beklemiyorum. Ama Ekim ya da... Devamı »