Kavcıoğlu Dolar İçin Konuştu!

28.09.2021 09:30
  •  A 

Dün TCMB Başkanı sayın Kavcıoğlu'nun T24 Ekonomi yazarı Barış Soydan ile röportajından Dolar için önemli açıklamalar geldi. Bazı başlıklara dikkat çekmek istedim!

Kavcıoğlu, Eylül'deki  Dolar yükselişinin nedenlerinin büyük kısmı FED'in yarattığı baskı demiş. 

Rezervlerde swap hariç net rezerv değil, IMF'in de kullandığı gibi brüt rezervler dikkate alınmalı demiş.

Doların yükselmesi için bir neden olmadığını dile getirmiş.

Alınan tedbirler sonrası yıl sonuna kadar rezervlerin 135 Milyar Dolar seviyesine yükselmesini ve bir yıl içinde 50 Milyar Dolar gelmesini beklediklerini söylemiş.

Faizlerin önemli olduğunu, ama reel sektörün sorunlarının da önemli olduğunu ifade etmiş. Müteahhitlerin yüksek faiz rahatsızlığını çok sayıda sektörün de yaşadığını söylemiş.

Ülke risk primi cds'lerimizin 417 seviyesi ile, 197 cds'e sahip olan Brezilya'dan bile yüksek olmasının hakkımız olmadığını söylemiş. Brezilya örneğini özellikle verip, bu ülkede zenginlerin kendilerini yüksek duvarlı evlerle sosyal saldırılardan koruyabildiklerini, Türkiye'de böyle bir durumun söz konusu olmadığını söylemiş. Bence örneklemenin cds ile ilgisi yok. Sebep gösterilecekse, son iki-üç yılda görevlerinden alınan 4 TCMB başkanı, TCMB faiz politikasındaki uygulamalar, rezervlerimizin çok hızla erimesi, göreve geldiğinde faizlerin manşet enflasyondan düşük olmayacağını söylemişken, sonrasında bu söylemini çekirdek enflasyon olarak değiştirmiş olmasını, AİHM kararlarının, AYM kararlarının uygulanmaması gibi hukuk sorunlarını sebeplerden saymış olsa, bu nedenle yaşanan iç-dış güven sorunu nedeniyle cdslerimizin yüksek olduğuna dikkat çekse çok daha isabetli olurdu. Bildiğiniz diğer çok sayıdaki riskimizi saymadım. Zaten hepsini biliyorsunuz.

Eximbank reeskont kredi tutarının 20 Milyar'dan 30 Milyar'a yükseltilmesinin gerektiğini ama bu paranın dövize gitmesinin de engellenmesi gerektiğini ifade etmiş. 

İhracatçıların yurt dışında tuttukları 20 Milyar Dolar'dan fazla parayı ülkeye getirmeleri sağlanmalı demiş.

Anlayacağınız, döviz rezerv artışı konusunda, dış kaynak, fon ve doğrudan yatırım girişi için bir takım beklentiler var. Faiz indirimi kararı ile kurların yükseltilmesi de bu kapsamda planlı bir karar olabilir. Bakalım gelişmeler sayın Kavcıoğlu'nun beklentilerine paralel mi gerçekleşecek göreceğiz.

Bu arada ECB ve FED'den de enflasyon konusunda yüksek seyirle ilgili açıklamalar da gelmeye devam ediyor. ECB enflasyondaki yükselişin sürdüğüne dikkat çekerken, FED Başkanı, eğer enflasyon kalıcı olmaya kalkarsa FED tedbirlerini alır diyor. Dünya, yaşanan enflasyonu ilk anda pandemi yüzünden bastırılan talebin geçici yansıması olarak gördüğü için tepki verme konusunda ağırdan alıyor. Ama enflasyon, yaşanan emtia, enerji, gıda fiyat artışları ve konutta yaşanan fiyat yükselişleri ile sürmeye devam ederse arka arkaya tedbirlerini açıklamaya başlayabilirler. Böyle bir sürece girecek olursak, sayın Kavcıoğlu'nun döviz için beklentileri gerçekleşir mi bilemiyorum. Umarım düşündüğü gibi olur.

BIST ise bu gelişmeler içinde dışarıdan negatif ayrışmıştı. Şimdi ise hisse bazlı tepkiler verse de, henüz yaşadığımız düşüşü telafi edemedi. Teknik seviyeleri paylaştım. Hangileri kırılırsa endeks olarak o yönde gelişmeler görürüz. Ben olası risklerimiz yüzünden endeks olarak değil de, yine hisse bazlı odaklanmak daha doğru olacaktır görüşümü koruyorum. Ama endeks olarak da iyimser olduğumu söylemek istiyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 27.09.2021
    09:31

    Sorun da burada zaten! Enflasyon düşmeden politika faizlerini düşürünce, ithal bağımlısı ekonomik yapımız nedeniyle kurlarda yükseliş yaşanıyor. Bu sefer faiz maliyetimizi düşürdük derken, dövize endeksli maliyetlerimizi arttırmış oluyoruz. Misal, TCMB'nın politika faizlerinde çekirdek enflasyon... Devamı »

  • 24.09.2021
    09:41

    Bu sözüm tabiki olması gereken. Gelişmiş ülke borsalarında bunun genelde böyle olduğunu görürsünüz. Ama maalesef nedense biz bir türlü böyle olmasının gerektiğini hep unutuyoruz. MB Bankası politikaları bankaların içerideki kredi faiz ve kur politikalarını belirlemelerine, piyasaları fonlama ve mevd... Devamı »

  • 23.09.2021
    09:00

    Dün açıklanan FED kararlarında faizler aynı bırakıldı. Varlık alımları için de 2022'ye dikkat çekildi. Büyüme bu yıl için aşağı yönlü, sonraki iki yıl için yukarı yönlü revize edildi. Kısacası FED dediği ve beklendiği gibi davrandı. Bu detayları dün gece paylaştığım duyuru paylaşımımda bulabilir... Devamı »

  • 22.09.2021
    09:21

    Bugün 21:00'de ABD FED'den çıkacak kararlarda %0 - %0,25 aralığında olan politika faizlerine dokunulmasını beklemiyorum. Ancak varlık alımlarının azaltılması ile ilgili bir takvim çıkabilir. Ben bu ay da varlık alımlarında azaltımın başlamasını beklemiyorum. Ama Ekim ya da kasım ayında bu sü... Devamı »

  • 21.09.2021
    09:26

    Dışarıdaki Satış Dalgası Bitti Mi? Gelişmiş borsalarda FED'in olası varlık alımlarında azaltıma başlayabileceği endişeleri kar satışları getirmişken, üstüne Çin'li gayrimenkul şirketi Evergrande'nin yaklaşık 300 Milyar Dolar'lık bir kredi yükü ile batma riski, satışla... Devamı »