FED Faizlere Dokunur mu?

22.09.2021 09:21
  •  A 

Bugün 21:00'de ABD FED'den çıkacak kararlarda %0 - %0,25 aralığında olan politika faizlerine dokunulmasını beklemiyorum. Ancak varlık alımlarının azaltılması ile ilgili bir takvim çıkabilir. Ben bu ay da varlık alımlarında azaltımın başlamasını beklemiyorum. Ama Ekim ya da kasım ayında bu süreç başlayabilir. 21:30'da FED Başkanı Powell'ın değerlendirmelerinde bu detayı duyabiliriz. FED'den bu yönde bir karar çıkarsa, piyasalar kısmen rahatlar. Ama süreç ile ilgili bir atıf yapılırsa, artık takvim yaklaşıyor diyerek, borsa yükselişlerinin önü kesilip, kar realizasyonlarının sıklaştığını görmeye başlayabiliriz.

Bizim için FED kararından daha önemlisi, yarın TCMB faiz kararı olacaktır. Olması gereken % 19 politika faizlerini geçmiş olan manşet enflasyonu nedeniyle, sembolik de olsa ilk söylenen ''enflasyondan düşük faiz olmayacak'' sözü nedeniyle, % 0.5 gibi(50 baz puan) faiz artışı yapılmasıdır. Ancak faizlere dokunulmayacağı ve 50-100 baz puan arası bir faiz indirimi yapılabileceği yönünde farklı beklentiler de var. Ben de enflasyonda düşüş görülmeden faizde bir değişiklik yapılmayacağını düşünenlerdendim. Ama MB Başkanı Kavcıoğlu'nun çekirdek enflasyonu dikkate alıyoruz sözü ve sonrasında döviz cinsi munzam karşılıklarda artışa gidilmesi kararı sonrası kafam karışmış durumda. Bu gelişmeler sanki bir faiz indiriminin hazırlıkları gibi geliyor bana. Yarın bu belirsizlik de cevap bulmuş olacak.

Yeni Alım Öngörülerim Gelebilir!
              BIST dün alıcılı açıldı ama sonrasında yeniden negatif kapanış yaptı. Bugün yine alıcılı açılış yapacaktır, ama sonrasında pozitif kapanışla günü kapatacaktır diye düşünüyorum. Bu nedenle bugün yeni alım öngörülerimin geldiğini görebilirsiniz. Ama özellikle bilanço beklentileri iyi olan hisselerden teknikleri uygun olanları tercih edeceğim. Eğer beklentim çıkmaz ve BIST'deki düşüş sürecek olursa, daha alt fiyat seviyelerini görme riskimizin de olduğunu bilmenizi isterim. Bu durumda eldeki hisselerin ederlerinin yüksek olduğunu bilmek stresi azaltacaktır. Ama yine de, yapılacak yeni alımlarda, olası yeni bir düşüş riski nedeniyle kenarda nakit bırakılması tedbirli olacaktır görüşündeyim. Eğer düşüş daha da derinleşecek olursa, son bir alım seviyesi daha gözetip, son alımları yapıp geri çekileceğimiz günler de olabilir. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 21.09.2021
    09:26

    Dışarıdaki Satış Dalgası Bitti Mi? Gelişmiş borsalarda FED'in olası varlık alımlarında azaltıma başlayabileceği endişeleri kar satışları getirmişken, üstüne Çin'li gayrimenkul şirketi Evergrande'nin yaklaşık 300 Milyar Dolar'lık bir kredi yük&uum... Devamı »

  • 20.09.2021
    09:12

    TCMB'nın 23 Eylül PPK toplantısı var. Politika faizlerinde enflasyon düşmeden faiz indirimi yapar mı endişesi nedeniyle kurlar yükseliş, borsa da satış tepkileri veriyor. Öncesinde Döviz munzam karşılıklarında artışa gitmesi sanki faiz indirimine hazırlık algısı yaratmış... Devamı »

  • 17.09.2021
    09:40

    Özellikle doğalgaz olmak üzere enerji fiyatlarında ciddi artışlar yaşanıyor. ABD borsalarında kar satışları başladı ama henüz teknik olarak önemli destek olan 34.494 desteği kalıcı kırılmadı. Bir kere altına insek de hemen üstüne çıktı. Ama yakın seyrediyoruz. La... Devamı »

  • 16.09.2021
    09:45

    Fitch, Türkiye için güven ve enflasyon riski dolarizasyona neden olabilir diye açıklamada bulundu. Zaten bildiğimiz ve devamlı yazdığımız bir konu. Ama diğer taraftan da borç yükünün azaldığını, bankaların kredilerini çevirme sorunu olmadığını ifa... Devamı »

  • 15.09.2021
    09:06

    Merkez Bankası, döviz hesapları için uygulanan zorunlu karşılık oranlarında 200 puan artış yaptı. Vadesiz ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde %21'den 23'e yükseldi. Devamı »