Merkez Bankasından Zorunlu Karşılık Hamlesi!

15.09.2021 09:06
  •  A 

Merkez Bankası, döviz hesapları için uygulanan zorunlu karşılık oranlarında 200 puan artış yaptı. Vadesiz ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde %21'den 23'e yükseldi. 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli döviz hesaplarında %15 olan zorunlu karşılık oranı ise yüzde 17 oldu.

Anlaşılan o ki, MB dövizi zorunlu karşılıklarla baskılamaya ve olası bir faiz indirimi öncesi rezerv arttırmaya çalışıyor. Etkisi olur mu? Normal şartlarda olur. Ama enflasyon düşmeden faiz indirimi yapılırsa, zk artışına rağmen kurların yükselişine mani olmaz. Dövize olan ilgide güven esastır. Güven tesis edilemezse ilgi sürer. Döviz Tevdiat Hesaplarının hala yükseliyor olması, güven sorununun, özellikle de enflasyon-faiz konusundaki endişelerin sürdüğünü gösterir. ZK artışları bankaların döviz tutma maliyetlerini arttırdığı için, döviz satarak TL'ye yönelmeleri hedeflenir. Daha cazip kılmak için, üstüne bir de TL zk'lara faiz vermek, verilen faizi arttırmak da bir teşviktir. Lakin sonuç her zaman düz mantıkla işlemez. Eğer bankalar enflasyon-faiz ve kur artışı riskinden çekiniyorlarsa, bu kararlara rağmen yine de döviz mevduatlarını satmak istemeyebilirler. Bu durum ise faiz artışı etkisi yaratır. Mevduat ve kredi faizlerinin artışı söz konusu olursa, amacın tersi yaşanmış olur. Kısacası bankaların  tavrını 23 Eylül tarihindeki MB faiz kararı şekillendirecektir. 

 DOW'da 34.494 Seviyesinin Altı Riskli!
             ABD tüfe beklentiye paralel geldi! TÜFE beklentiye paralel yıllıkta % 5.3 gelmesine rağmen, ilk anda pozitif tepki veren borsaları sonrasında yeniden düştü. Peki neden? Uzun süredir yazıyorum. Gelişmiş ülke borsalarında pandeminin en etkili olduğu ortamda dahi, verilen düşük faizli bol likidite nedeniyle tarihi rekorlar görülmüştü. Şu anda da bu rekor seviyelerinin çok uzağında olmayan seviyelerdeler. Kısacası gelişmiş borsalarda ekstra primli seviyeler olduğunu düşündüğümü biliyorsunuz. Ama faizsiz bol para hala sürdüğü için borsalara para desteği sürüyor.

Ancak varlık alımlarında azaltma süreci başladığında borsalarda kar satışları riski yükselecektir. Kaldı ki, bu süreç başlamadan da gelişmiş ülke borsalarında teknik bir düzeltme her zaman yaşanabilir. Önden davranmak isteyenler her zaman olabilir. Şu an için likidite desteği sürüyor. Ama teknik riskler de var! Dow future için 34.494 desteği çok önemli bir seviye. Eğer bu destek kırılacak olursa, Dow ile başlayan bir gelişmiş ülke borsa kar realizasyonu baskısı ile karşılaşabiliriz. Bu nedenle bu seviyelere dikkat edin. Destekten yeniden alımlar gelebileceği gibi, bu destek kırılırsa satışların derinleştiğini görebiliriz. 34.494 altında ikili tepe denen bir satış formasyonu tetiklenir. Karşılığı 33.600 ve 33.000 desteklerine kadar bir düzeltmeye tekabül eder.

BIST de ise uyarımı biliyorsunuz! TCMB Başkanının açıklamaları sonrası 23 Eylül PPK toplantısından çıkacak faiz kararı etkili olacaktır. Ama dışarıdaki borsa satışları ilk anda bizi de etkileyeceği için, küresel bir satış dalgasından BIST de olumsuz etkilenir. Ben BIST ve hisselerinin iskontolu olduğunu düşündüğüm için, olası düşüşlerin alım fırsatı olarak görülmesi görüşündeyim. Bu dönemi endeks bazlı değil de, hisse bazlı odaklanarak geçirmek doğru olacaktır. Kaldı ki, gördüğünüz gibi aynen de böyle oluyor. Düşen BIST'e rağmen ayrışan hisseleri görüyorsunuz. Önemli olan doğru hisseleri bulabilmek, ya da doğru hisselerde olmaktır. Dünkü beklenti yazımda ön plandaki sektör ve hisselere dikkat çekmiştim. Yazımı yeniden okuyabilirsiniz.

Bugün için de aynı görüşlerimi koruyorum. Teknik olarak gördüklerimi paylaşmaya devam edeceğim. Özellikle yeni üyelerimiz, giriş menüsünün sağında yer alan ''Siteyi Tanı'' kısmındaki Destek-Direnç Tablosu açıklamalarını dikkatlice okusunlar. Destek-Direnç paylaşımları da çok önemlidir. Tabloda yer alan destek ve dirençler kırıldığı zaman hangi taraf kırıldı ise, o yöndeki alt destekler ya da üst dirençler yeni teknik beklentiler olur. Bazen endeks endişelerim nedeniyle hisseleri öngörüye almaktan çekinebilirim. Ama tekniklerinde gördüğüm yukarı ya da aşağı yönlü gelişmeler varsa, bu tabloya dahil edip, dikkatinize sunuyorum. Teknikler hangi yönde kırılırsa, o yöndeki olası ihtimalleri bilin istiyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 14.09.2021
    09:10

    Dün açıklanan temmuz sanayi büyümesi aylıkta %-4.2 daraldı. Yıllıkta ise % 8.7 büyüdük. Aslına bakarsanız bu çok da anormal bir durum değil. Çünkü temmuz'da uzun bayram tatilinin öncesi ve sonrasını da ekleyerek tatili daha da uza... Devamı »

  • 13.09.2021
    09:19

    ABD işsizlik verisinden sonra son on yılın en yüksek ÜFE'si geldi. Ağustos ayında beklenti aylık % 0.6, yıllık % 6.6 iken gelen rakamlar aylıkta % 0.7, yıllıkta da % 8.3 olarak gerçekleşti. Salı günü ABD Ağustos aylık-yıllık TÜFE verileri gelecek. Almanya'... Devamı »

  • 10.09.2021
    09:43

    Beklentilerimde değişiklik yok. BIST için düşüşlerin alım fırsatı olacağı görüşümü koruyorum. Benzer dalgalanmalar sonrasında da olabilir. Düşüş yaratacak içeride ve dışarıda olası risk ve gelişmeleri devamlı yazdığımız için zaten biliyors... Devamı »

  • 09.09.2021
    10:28

    Dünya genelinde büyümeler ve yüksek enflasyon seyri sürüyor. Bu durum ABD ve AB'de merkez bankalarının varlık alımı programlarını sona erdirme ve devamında da faiz artışı yapma sürecini yaklaştırıyor. ABD son gelen tarım dışı istihdam beklenenden çok d&u... Devamı »

  • 08.09.2021
    09:22

    Bu sabah her zamanki gibi uyansam da vucudum yataktan kalkamadı. Bir daha gözümü açtığımda 08:00 olmuş. Köpeği gezdir, bahçedeki kedi yavrularını besle derken aranıza geç katıldım. Kusuruma bakmayın lütfen. ABD'den gelen beklenti altında tarım dı... Devamı »