Tapering Endişeleri Artıyor!

13.09.2021 09:19
  •  A 

ABD işsizlik verisinden sonra son on yılın en yüksek ÜFE'si geldi. Ağustos ayında beklenti aylık % 0.6, yıllık % 6.6 iken gelen rakamlar aylıkta % 0.7, yıllıkta da % 8.3 olarak gerçekleşti. Salı günü ABD Ağustos aylık-yıllık TÜFE verileri gelecek.

Almanya'da da enflasyon yükselişi sürmeye devam ediyor. Son gelen enflasyon verisi % 3.9

Kısacası dünya genelinde her alanda süren enflasyon artışı maalesef halen kontrol altına alınabilmiş değil. Gıda, emtia ve enerjide fiyat yükselişi endişelerinin sürmesi piyasalardaki tapering, yani varlık alımlarında kademeli azaltıma gidilmesi endişelerini arttırmış durumda. Bu da, tüm dünya borsalarında satışların yaşanmasına neden oluyor. ABD DOW için son teknikleri paylaştım. Bugün desteklerde tutunur yükselirse piyasalar da sakinleşir. Ama desteklerin kırılması ve düşüşün artması halinde, tüm borsaları olumsuz baskılayabilir.

Zaten çok uzun süredir yılın son çeyreğinde ABD ve gelişmiş ülke borsalarında benzer risklere dikkat çekiyordum. Sadece BIST'in ilk anda uysa da, sonrasında gelişmiş ülke borsalarında yaşanacak bu düzeltmeden pozitif ayrışabileceğini düşünüyordum. Banka ve şirket karlarımızın yüksek olması ve benzer şekilde yüksek gelmesini beklediğim için bu düşüncedeydim. Ama maalesef TCMB Başkanının son faiz açıklamaları beklentilerimi de etkiliyor. Eğer enflasyonda dünya için endişeler sürerken, biz içeride kalıcı bir enflasyon düşüşü görmeden faiz indirimi yapacak olursak, o zaman maalesef BIST de, olası düzeltmelere aynı şekilde uyar. Hatta daha fazlasını da da yaşayabiliriz. Bu nedenle TCMB'nın özellikle faiz kararları önemli olacaktır. Şu an için bu açıklamaları kurları yükseltirken, BIST'i de baskıladığını görüyoruz.

Bugün sanayi üretimi ve cari işlemler dengesi sonuçları gelecek. TCMB Başkanımız son çeyrekte cari dengede fazla beklentisini dile getiriyordu. Bakalım yılın kalan döneminde böyle mi olacak göreceğiz. Cari Dengede beklenti -530 Milyon Dolar seviyesinde. Sanayi de ise beklenti % 15.1 büyüme yönünde.

Lakin tüm bunlara rağmen, hisse bazlı pozitif ayrışmaların yine de sürmesini bekliyorum. Olası düşüşlerin uygun teknik seviyelerde yeni alım fırsatları yaratacağı görüşündeyim. Günlük teknik beklentilerimi tablolarımızda detaylı bulabilirsiniz.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 10.09.2021
    09:43

    Beklentilerimde değişiklik yok. BIST için düşüşlerin alım fırsatı olacağı görüşümü koruyorum. Benzer dalgalanmalar sonrasında da olabilir. Düşüş yaratacak içeride ve dışarıda olası risk ve gelişmeleri devamlı yazdığımız için zaten biliyors... Devamı »

  • 09.09.2021
    10:28

    Dünya genelinde büyümeler ve yüksek enflasyon seyri sürüyor. Bu durum ABD ve AB'de merkez bankalarının varlık alımı programlarını sona erdirme ve devamında da faiz artışı yapma sürecini yaklaştırıyor. ABD son gelen tarım dışı istihdam beklenenden çok d&u... Devamı »

  • 08.09.2021
    09:22

    Bu sabah her zamanki gibi uyansam da vucudum yataktan kalkamadı. Bir daha gözümü açtığımda 08:00 olmuş. Köpeği gezdir, bahçedeki kedi yavrularını besle derken aranıza geç katıldım. Kusuruma bakmayın lütfen. ABD'den gelen beklenti altında tarım dı... Devamı »

  • 07.09.2021
    09:17

    Bir süredir BIST için 1511 gap seviyesine dikkat çekiyorum. BIST'in 1468 üzerinde kalması halinde çok gecikmeden sırası ile 1491 - 1511gap ve 1553 seviyelerine doğru yükselişine devam etmesini bekliyorum. Ama sonuçta teknikleri referans almak doğru olur... Devamı »

  • 06.09.2021
    09:38

    YEP Yerine Yine OVP Geldi! Orta Vadeli Programlarımızın(OVP) sonuncusu YEP(Yeni Ekonomi Paketi) olmuştu. Şimdi yeniden 3 yıllık OVP ilan edildi. OVP ile TCMB'nın beklentilerinde uyumsuzluk görülüyor! 2022-2024 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program,... Devamı »