Borsalarda Kar Satışları Yaşandı!

08.09.2021 09:22
  •  A 

Bu sabah her zamanki gibi uyansam da vucudum yataktan kalkamadı. Bir daha gözümü açtığımda 08:00 olmuş. Köpeği gezdir, bahçedeki kedi yavrularını besle derken aranıza geç katıldım. Kusuruma bakmayın lütfen.

ABD'den gelen beklenti altında tarım dışı istihdamın etkisi kısa sürdü. Dün bir anda tüm borsalarda kar satışları gördük. BIST de bu kar satışlarından kaçamadı. Açıkçası ben önce 1491 ve 1511gap seviyesi görülür diye bekliyordum ama düşündüğüm gibi olmadı. 

Peki bu kar satışları neden geldi? Bunu devamlı yazıyorum. Yurt dışı zaten pandemi başından beri faizsiz bol para ile desteklendiği için, borsaları gereğinden fazla değerlenmişlerdi. Bu nedenle yurt dışı borsalarda yükselişlerin sınırlı kalacağını, her an kar satışları gelebileceğini yazdığımı biliyorsunuz. FED için veriler düşük gelse de, pandemi nedeniyle ekonomiler yeniden kapanmadığı takdirde, varlık alımı programında yıl bitmeden geri adım gelmesini bekliyorum. Şimdilik ekonomi ve finansı desteklesin diye piyasaya verilen likidite dinamit gibidir! Eğer bir süre sonra durdurulmaz ve geri alım başlamazsa enflasyonu kontrolden çıkartabilir. Bu riske çok uzun süre kayıtsız kalacaklarını düşünmüyorum.

Ayrıca, yükseliş beklentilerinin zaman zaman teknik düzeltmelere uğraması da sağlıklıdır. Bu yurt dışı için de, BIST için de böyledir. Ama BIST'de durum farklı! BIST dünya borsaları gibi aşırı primli değil. Tam tersi iskontolu işlem görüyor. Zaten bu nedenle önce yukarıdaki gapleri kapatır diye bekliyordum. 

Her neyse, sonuçta BIST de kar satışlarından etkilendi ve düştü. Yeter ki elinizdeki hisselerin ederleri daha yüksek olsun. Doğru hisselerdeyseniz korkmayın. Zaten ben de hisse seçimlerimde bilançolara önem vermeye bu nedenle dikkat ediyorum. Kısacası ben bir korku yaşamıyorum. Dikkat ederseniz yükseliş beklentisi taşımama rağmen, yeni öngörü vermekte zorlanmaya başlamıştım. Teknik dirençlerde olduğumuz için, yeni öngörüden ziyade açık öngörülerin yukarı revizeleri veya gerçekleşme kapanışlarını yaptığımı görüyordunuz. Bu nedenle olası kar satışları düzeltme olarak devam edecek olursa, bu durum bize yeni alım imkanları yaratacak ve benden çok daha fazla yeni öngörü gelmeye başladığını göreceksiniz.

Lakin her zaman yaptığımız hataları tekrarlamamak gerekiyor! Nedir bu? Elimizdeki hisselerin açık öngörüsü kalmadığı halde, ''Bu hisse daha gidecek galiba'' diyerek satmayı bilmemektir. Bu yüzden satış gelince karlar bir anda yok olur. İlle de aynı hisseden para kaznaılacak diye bir şart yok. Sattığınızın yerine düşük kalmış diğer hisseler alınarak riskinizi daha azaltmak da bir yatırım tarzıdır.

Sonuçta şu an beklentimin tersine dünya genelinde de yaşanan bir kar satışı var. Bunun etkisi ne kadara sürecek o önemli. Teknik paylaşımlarımda alt destek seviyelerini görebilirsiniz. Yabancı alımlarının da arttığını görüyoruz. Düşüş sürse dahi hisse bazlı pozitif ayrışanlar olacaktır. Kısaca sağlıklı bir kar satışı olaraK görüyorum. Paniğe gerek yok. Ama paraya çıkınca da hemen ne alayım telaşına kapılmayın. Çünkü öngörü vereceğimiz hisselerde de daha alt seviyelerin görülme riski olabilir.

Bugün ABD'de bazı FED başkanlarının konuşmaları olacak. Varlık alımlarında geri adım açıklamaları olacak mı diye gözlenecek. Yarın ECB toplantısı, cuma günü de enflasyon verisi gelecek.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 07.09.2021
    09:17

    Bir süredir BIST için 1511 gap seviyesine dikkat çekiyorum. BIST'in 1468 üzerinde kalması halinde çok gecikmeden sırası ile 1491 - 1511gap ve 1553 seviyelerine doğru yükselişine devam etmesini bekliyorum. Ama sonuçta teknikleri referans almak doğru olur... Devamı »

  • 06.09.2021
    09:38

    YEP Yerine Yine OVP Geldi! Orta Vadeli Programlarımızın(OVP) sonuncusu YEP(Yeni Ekonomi Paketi) olmuştu. Şimdi yeniden 3 yıllık OVP ilan edildi. OVP ile TCMB'nın beklentilerinde uyumsuzluk görülüyor! 2022-2024 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program,... Devamı »

  • 03.09.2021
    09:26

    Bugün iki önemli veri var. ABD tarım dışı istihdam ve bizde Ağustos enflasyon verisi. Dün önemini ve piyasalara olası yansımaları hakkında görüşlerimi yazmıştım. Lütfen dünkü yazıyı bir kez daha okuyunuz. Eğer yüksek bir enflasyon ile TCMB polit... Devamı »

  • 02.09.2021
    09:10

    Bugün önemli bir veri yok. Ama yarın içeride ağustos enflasyon verisi ve ABD'den tarım dışı istihdam verileri gelecek. Enflasyondaki gerçekleşme TCMB faiz politikası için önemli. Eğer enflasyonda düşüş görülürse, artık zirve gör&u... Devamı »

  • 01.09.2021
    08:44

    Bir süredir BIST için 1468 direncine dikkat çekiyor ve BIST bu direnci kırarsa hızla 1491 ve 1511(gap) seviyelerine, hatta 1553'e doğru, bankaların da desteği ile hızlı bir yükseliş yaşamasını beklediğimi yazıyordum. Ağustos başından beri bu direnci birkaç kez test... Devamı »