Piyasalar Cuma Verilerini Bekliyor!

02.09.2021 09:10
  •  A 

Bugün önemli bir veri yok. Ama yarın içeride ağustos enflasyon verisi ve ABD'den tarım dışı istihdam verileri gelecek. Enflasyondaki gerçekleşme TCMB faiz politikası için önemli. Eğer enflasyonda düşüş görülürse, artık zirve görüldü diyerek kısmi faiz indirimleri de başlayabilir. Piyasada %18.70 yıllık gibi kısmi bir düşüş beklentisi var. Son açıklanan oran % 18.95 idi. Açıkçası ben Ağustos'da az da olsa bir enflasyon artışı olabilir beklentisindeyim. Ama bu rakam zirve olabilir. Eylül ayından itibaren de düşüş yaşanmasını bekliyorum. Kurlarda yaşanan düşüşler ithal girdi maliyetlerini aşağıya çekerek, enflasyonda düşüşü destekleyecektir görüşündeyim. 

Yarın enflasyonda kısmi bir düşüş yaşanırsa, TCMB'nın yine de faizlere dokunmamasını doğru bulurum. Net bir düşüş görüldükten sonra yapılacak bir faiz indiriminin kurlarda baskı yaratmayacağı görüşündeyim. Erken yapılacak bir faiz indirimi kurlardaki gevşemeyi tersine çevirebilir. Ama artık görünen o ki, kurlarda baskı düşüyor. Turizm girdilerinin ve ihracat rakamlarının iyi olması dövize olan ihtiyacı azaltıyor. Dün açıklamalarda bulunan TCMB Başkanı Kavcıoğlu, yılın son aylarında cari fazla beklediklerini ifade etti. Son gelen cari dengede 4.3 Milyar gibi açık vardı. Bu açık Sayın Kavcıoğlu'nun dediği gibi tersine döner ve kalan aylarda cari fazlaya döner mi pek emin değilim. Ama böyle olursa, bunun kurlara ve enflasyona yansıması olumlu olur. Bu durumda sonraki aylar için iki faiz indirimi görebiliriz.

Yarın piyasalar için önemli olan diğer veris ise, ABD tarım dışı istihdam rakamları olacak. Ağustos tarım dışı istihdam verisi için 750 Bin kişi beklentisi var. Temmuz ayı 943 Bin kişi ile beklentilerin de üstünde gerçekleşmişti. ABD'de dün gelen özel sektör istihdamı ise beklenti olan 613 Bin kişilik istihdamın çok altında 48 Bin kişi ile sınırlı kaldı. Özel sektör istihdamı temmuz ayında 326 Bin kişi idi. 

Özel sektör istihdamı tam bir ölçü olmuyor. Çünkü tüm dünyada olduğu gibi, pandemi nedeniyle kamu istihdamda da başı çekiyor. Sonuç olarak, beklenen veri düşük gelirse, Powell'ın dediği ekonominin yavaşlamaya başlayacağına işaret olur. Bu durum Dolar endeksi dxy ve gelişmekte olan bizim gibi ülkelerdeki kur seviyelerinin düşmesine destek olur. FED'in varlık alımlarını azaltma başlangıcını da en azından bir ay daha geriye atar. Bizim borsamız açısından da olumlu yansımasını görebiliriz. 

Ama yüksek bir tarım dışı istihdam verisi gelecek olursa, o zaman FED politika değişimini başlatabilir endişesi ile kurlarda ve BIST'de baskı görebiliriz.

Bu gelişmeler için de BIST'in yükseliş isteğinde olduğunu görüyorum. Eğer yarınki enflasyon ve tarım dışı verileri piyasaları bozacak nitelikte olmazsa, BIST'in 1491-1511gap seviyelerine doğru yükselişinin yeniden başladığını görebiliriz. 

Şimdilik bu iki verinin riskleri ve bulunduğumuz seviyeler BIST'de kar satışlarını da getiriyor. Eğer kar satışlarının artacağı bir gelişme ile karşılaşacak olursak, 1463 - 1458 - 1444 gibi desteklere inen bir BIST görebiliriz. Bu teknik olarak sorun yaratmayacak kısmi bir düzeltme olur. Ama 1432 altına inecek olursak, o zaman satışlar biraz daha derinleşebilir. 

Ben gelen ve gelecek bilançolardaki beklentilerim nedeniyle pozitif bir beklentiye sahibim. Özellikle özel bankalar bana göre halen iskontolu işlem görüyorlar. Bilançolarında kar artışlarının sürmesini bekliyorum. Bu nedenle de, olası kısmi gevşeme yapsalar da sonrasında yükselişte yine başı çekmelerini bekliyorum. Teknik tablolarımızda olası seviyeleri daha detaylı bulabilirsiniz. 

Hisselerin ve endekslerin teknikleri için her gün paylaşım olmayabilir. Son paylaşılan teknikler geçerli ise paylaşım olmayabilir. Bu yüzden filtre yaparak endeks ya da hisse tekniklerine bakmanız daha yararlı olur.

Hepinize sağlık ve bol kazanç diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 01.09.2021
    08:44

    Bir süredir BIST için 1468 direncine dikkat çekiyor ve BIST bu direnci kırarsa hızla 1491 ve 1511(gap) seviyelerine, hatta 1553'e doğru, bankaların da desteği ile hızlı bir yükseliş yaşamasını beklediğimi yazıyordum. Ağustos başından beri bu direnci birkaç kez test... Devamı »

  • 31.08.2021
    09:22

    Bir süredir kulaklar J.Hole'den gelecek mesajlardaydı. Beklediğim gibi oldu. Diğer bölgesel başkanlar varlık alımlarında azaltma yönünde görüş bildirirken, başkan Powell da, bu yıl varlık alımlarının azaltılmaya başlanması uygun olabilir dedi. Eylül-Ekim gibi b... Devamı »

  • 23.08.2021
    09:30

    Tüm üyelerimize günaydın ve iyi haftalar. Biliyorsunuz bu hafta tatildeyiz. Datça bölgesinde cumartesiden beri, kalabalık ama sakin bir tatil yapıyoruz. Ama dediğim gibi sizlere fırsat buldukça destek vermeye, aranızda olmaya çalışacağım. Bu hafta piyasal... Devamı »

  • 20.08.2021
    09:36

    Kapanma ve FED Riskleri Piyasaları Dalgalandırıyor! Delta Varyantı Asya ve gelişmiş batı ülkelerinde yeniden kapanma risklerinin artmasına neden oluyor. Aynı anda ABD'den gelen son veriler de toparlanmanın sürdüğünü gösteriyor. Bu durumda da FED'... Devamı »

  • 19.08.2021
    09:09

    ABD FED Başkanı Powell, bir gün evvel bildiğimiz güvercin söylemlerini yapmasına rağmen, dün açıklanan FED Tutanaklarında diğer başkanlardan çok sayıda varlık alımlarının azaltılması yönünde görüş yer aldığını, hatta yıl bitmeden varlık alımların... Devamı »