BIST Yükselmek İstiyor. Aman Dikkat!

01.09.2021 08:44
  •  A 

Bir süredir BIST için 1468 direncine dikkat çekiyor ve BIST bu direnci kırarsa hızla 1491 ve 1511(gap) seviyelerine, hatta 1553'e doğru, bankaların da desteği ile hızlı bir yükseliş yaşamasını beklediğimi yazıyordum. Ağustos başından beri bu direnci birkaç kez test ettik. Dün bankaların desteği ile kırmış bulunuyoruz. 

Daha üst seviyelere yükseliş beklentim sürüyor. Son dönem yabancı fon girişlerinin de başladığını görüyorum. Bugün büyüme rakamı gelecek. Büyüme ve enflasyon verisi BIST ve tüm piyasalarımız için çok önemli. Büyümenin aynı hızla artarak sürmesi enflasyonu haftalık politika faizi olan % 19'un üstüne çekecek olursa, faiz baskısı piyasalarda gerilim yaratacaktır. TCMB bu ortamda faiz indirirse endişeleri kurları yukarı baskılarken, BIST'de de kar satışlarına neden olabilir. Ama enflasyon yine yükselir ve TCMB faiz artışı ile karşılık verirse, bu durum kurları aşağı, BIST'i yukarı yönlü etkiler. Aslında gönlümden geçen enflasyonda düşüş yaşansın ve bu görüldükten sonra TCMB'nın faiz indirimleri gelsin. Çünkü piyasaları asıl destekleyecek olan enflasyon ve faizlerdeki düşüşler olur. Yoksa artan enflasyona paralel artan faizler belki olması gereken sıkı para politikası davranışı olsa da, ekonomi için kredi maliyetlerini arttıran olumsuz bir gelişmedir. Aynı zamanda talep, büyüme ve istihdam için de olumsuz baskı unsurudur.

Lakin bir türlü yapısal reformlar yapamadığımız için, enflasyon-faiz kısır döngüsünden bir türlü çıkamıyoruz. Umarım kamu harcamalarında tasarruf, maliye-üretim politikalarında reformlarla bu sorunu çözeriz. Yoksa şimdilik iyimser olan beklentilerim bir süre sonra yeniden bozulabilir.

Neyse, büyümede artışın sürmesini bekliyorum. Enflasyonda ise son bir yükseliş daha beklentim var ama Ekim'den itibaren düşüş başlamasını bekliyorum. Sorun aynı tarihlerde ABD'nin varlık alımlarında azaltıma başlaması endişem var. Bu durumun baskısından kurtulmamız zor olabilir. Ama şimdilik pozitif bir piyasa beklentim sürüyor. 

Aynı şekilde kurlar için de yaptığım bir uyarımı hatırlatmak istiyorum! Dolar tekniklerinde 8.28-8.29 çok önemli bir destek. Buradan yukarı tepki verse de, çok uzun soluklu olmasını beklemiyorum. Ama bu destek aşağı kırılacak olursa, omuz baş omuz denen teknik bir düşüş formasyonu tetiklenir. Bu durumda Dolar'da 8.22 - 8.13 - 8.03 - 8.01 ve hatta 7.84'e kadar bir düşüş yaşandığını görebiliriz. Açıkçası benim beklentim bu yönde. Böyle bir gelişme, ithalat bağımlısı olan ekonomimizde enflasyonun da düşmesine katkı yapabilir.

Şimdilik bankalar öncülüğünde yaşanan bu yükselişin beklentim doğrultusunda sürmesi halinde, yükselişin diğer sektör ve hisselere de yöneleceği görüşündeyim. Ama yine de çok dinamik olmamız lazım. Teknikleri ve gelişmeleri çok yakın takip etmeliyiz. Tam dirençleri kırdık derken, bir anda kar satışları da gelebilir. Destek-Direnç Tablomuz bu konuda size yardımcı olabilir.

NOT: Şimdi gördüğüm, iyimser beklentilerimin tersine bir gelişmeye de dikkat çekmek istedim! BIST yabancı takasında % 42.43 seviyesinde iken, bugün bu oranın bir anda % 41.71 olduğunu görüyorum. Ben matriks ekranlarından veri takip ediyorum. Eğer verilerde bir yanlışlık yoksa, bu görüntüde sıkıntı ve risk var. Yaşanan son yükselişlerde yabancının satış yaptığını gösterir. Son günlerde giriş yapıyor gözüken yabancılardan bu şekilde bir satış geldiyse, yaşadığımız yükselişlerin arkası gelmeyip, kar satışları ile karşılaşabiliriz. Çok dikkatli olmakta yarar var.

Hepinize sağlık ve bol kazanç diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 31.08.2021
    09:22

    Bir süredir kulaklar J.Hole'den gelecek mesajlardaydı. Beklediğim gibi oldu. Diğer bölgesel başkanlar varlık alımlarında azaltma yönünde görüş bildirirken, başkan Powell da, bu yıl varlık alımlarının azaltılmaya başlanması uygun olabilir dedi. Eylül-Ekim gibi b... Devamı »

  • 23.08.2021
    09:30

    Tüm üyelerimize günaydın ve iyi haftalar. Biliyorsunuz bu hafta tatildeyiz. Datça bölgesinde cumartesiden beri, kalabalık ama sakin bir tatil yapıyoruz. Ama dediğim gibi sizlere fırsat buldukça destek vermeye, aranızda olmaya çalışacağım. Bu hafta piyasal... Devamı »

  • 20.08.2021
    09:36

    Kapanma ve FED Riskleri Piyasaları Dalgalandırıyor! Delta Varyantı Asya ve gelişmiş batı ülkelerinde yeniden kapanma risklerinin artmasına neden oluyor. Aynı anda ABD'den gelen son veriler de toparlanmanın sürdüğünü gösteriyor. Bu durumda da FED'... Devamı »

  • 19.08.2021
    09:09

    ABD FED Başkanı Powell, bir gün evvel bildiğimiz güvercin söylemlerini yapmasına rağmen, dün açıklanan FED Tutanaklarında diğer başkanlardan çok sayıda varlık alımlarının azaltılması yönünde görüş yer aldığını, hatta yıl bitmeden varlık alımların... Devamı »

  • 18.08.2021
    09:24

    Powell'dan Bildiğimiz Sözler! ABD FED Başkanı Powell, dünkü açıklamalarında bildik güvercin sözlerini yine tekrarladı. Ekonomi olarak henüz Covid-19 öncesine gelmediklerini, ekonominin hala kırılganlık riski taşıdığını söyledi. Ama d... Devamı »