BIST 1468 Direncini Kıracak Mı?

18.08.2021 09:24
  •  A 

Powell'dan Bildiğimiz Sözler!
              ABD FED Başkanı Powell, dünkü açıklamalarında bildik güvercin sözlerini yine tekrarladı. Ekonomi olarak henüz Covid-19 öncesine gelmediklerini, ekonominin hala kırılganlık riski taşıdığını söyledi. Ama diğer taraftan açıklanan temmuz ayı sanayi büyümesi % 0.5 beklenirken % 0.9 olarak beklentilerin üstünde geldi. Aynı şekilde kapasite kullanımı da % 75.7 beklenirken, % 76.1 gerçekleşti.

Kısacası ABD'de toparlanma sürmeye devam ediyor. Bugün açıklanacak FOMC tutanaklarında ve devamında diğer FED Başkanlarının varlık alımı ve faiz konularında Powell'a göre çok daha şahin açıklamalar yaptıklarını duyabiliriz. Ki, benim beklentimin bu yönde olduğunu biliyorsunuz. Yıl bitmeden varlık alımlarında azaltımın başlamasını bekliyorum. 

Bu sabah Yeni Zellanda'dan faiz artışı bekleniyordu. Ama bu yönde bir karar çıkmadığı gibi, altı ay sonra görülen bir vaka nedeniyle ülke tam kapanmaya gitti! Bu gelişme yeni Delta Varyantının benzer şekilde ülkelere kapanma kararı aldırtabileceği endişesi yarattı. Açıkçası ben en azından bizde, tam kapanma yaşanmasını artık beklemiyorum. Aşı olmayanları kısıtlayan kararlar uygulamaya alınarak sürecin gidişi test edilecektir. Eğer bu çare olmazsa sonra kapanma gündeme gelir. Ben, aşısızlara kısıtlamaların faydalı olacağı görüşündeyim.

BIST 1468 Direncini Kıracak Mı?
              Bu ortamda dün eksi olan asya piyasaları bugün alıcılı görünüyor. BIST ise dün dışarıya uyup, kar satışları ile eksi başlamış, ama günü yine yükselişle kapatmıştı. BIST'de bir süredir alım iştahının yüksek olduğunu görüyoruz. Yüksek karlar, TCMB kararı gibi olası nedenleri hakkındaki görüşlerimi yazmıştım. Yabancının yeniden alıma geçmesi ile 1468 direncine dayandık. Eğer yabancı alımları sürecek olursa, ki bu takdirde bankaların yine öne çıkmasını bekliyorum. Dün Halkbank'ta yaşanan alımlar da yabancının bir işareti olabilir. Evet, yabancı alımları sürecek olursa, BIST'in 1468 direncini kırmasını ve hızla 1491 - 1511(gap) ve 1533, hatta üstündeki seviyelere doğru hareketinin sürmesini bekliyorum.

Bu hareketin paralelinde kurları da yakın takip etmek lazım! Çünkü yabancı para girişi başlarsa, Dolar kurundaki 8.29-8.28 çok önemli destek olur. Bu destek aşağıya kırılıp teknik olarak omuz baş omuz denen bir düşüş formasyonu tetiklenip, 8.00 ve altındaki seviyelere doğru düşüş görebiliriz.

BIST, hisseler ve kurlar için detaylı teknik seviyeleri Destek-Direnç Tablomuzun detaylarında bulabilirsiniz. Şu an için piyasaları alım yönünde görüyorum. Umarım bugün FOMC tutanakları bu düşüncemi bozmaz ve böyle devam ederiz. Ama FED riski her geçen gün yaklaşıyor. Bu yüzden tekniklere çok sıkı bakmak lazım. Yükseliş beklerken, destekler kırılacak olursa alt desteklere doğru satışların bir anda artacağını da göz ardı etmeden yolumuza devam etmeliyiz. Hisse bazlı ayrışmalar yine ön planda olacaktır.

Hepinize sağlık ve bol kazanç diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 17.08.2021
    09:10

    Çin'de ve AB'de delta varyantının etkisiyle alınan tedbirler, ekonomik-finansal verilerin hız kesmesi, ekonomilerde yeniden kapanma ve daralma yaratır mı endişeleri mevcut finansal desteklerin sürmesine neden olabilecek gelişme olduğu için faizlerin düşük kalması... Devamı »

  • 16.08.2021
    09:01

    Pandemi sonrası yurt dışı ve iç talep patlaması şirketlere çok yüksek kârlar açıklatmaya devam ediyor. Gelen karların bankalar dahil neredeyse tüm ana sektör ve şirketlerde çok ciddi ciro ve kâr artışları görülüyor. TCMB topla... Devamı »

  • 13.08.2021
    08:28

    Pandemi bir çok alanda sorunlar yarattı. Lakin şirketlerimiz bu süreçteki tedarik sorunlarının yararını görüyorlar. Dünyada süren faizsiz bol likidite talebi, büyümeleri ve her alanda hammadde, emtia ve ürün fiyatlarını katlamış durumda. &Ou... Devamı »

  • 12.08.2021
    09:17

    Bugün 10:00'da sanayi üretimi verimiz gelecek. Yükselişin sürmesini bekliyorum. Beklenti %21.1 yıllık artış oranında. Büyümenin yüksek çıkması enflasyonun da artış göstermeye devam etmesine neden olabilecek bir gelişme. Dün ABD temmuz ayı ... Devamı »

  • 11.08.2021
    08:54

    Şirketlerin altı aylık bilançoları oldukça iyi geliyor. Hatta diyebilirim ki, pandeminin tedarik etkisi ile Türkiye ve şirketlerimiz ön plana çıkacaktır, demir-çelik, otomotiv sektörü bundan pozitif etkilenecektir beklentimin de üzerinde bir yansı... Devamı »