Düşüşler Alım Fırsatı Yaratacaktır!

20.08.2021 09:36
  •  A 

Kapanma ve FED Riskleri Piyasaları Dalgalandırıyor!
              Delta Varyantı Asya ve gelişmiş batı ülkelerinde yeniden kapanma risklerinin artmasına neden oluyor. Aynı anda ABD'den gelen son veriler de toparlanmanın sürdüğünü gösteriyor. Bu durumda da FED'in politikalarında geri adım atma riski endişe yaratıyor. En son ABD'den gelen işsizlik maaşı başvurularında çok ciddi düşüş yaşandığı görülüyor. Tüm bunlar DXY(Dolar Endeksi)'ni yükseltti. DXY'nin yükselmesi diğer tüm alanlarda baskı yaratıyor. Parite dahil düşüşler görülüyor. 

Özellikle çip krizi, kapanma riskinin artması ve FED'in varlık alımlarında azaltıma gitmesi riski petrol ve tüm emtiaların fiyatlarında sert fiyat düşüşlerinin yaşanmasına neden oluyor. Borsalar da bundan nasibini alıyor. Zaten bir süredir gelişmiş ülke borsalarının gereğinden fazla primli olduğunu ve bu nedenle her an kar satışları ile bir düzeltme yaşanmasını beklediğimi yazıyorum. Şu an bu yaşanıyor. Ama bu uyarımı yaparken, olası bu satışlarının trend dönüşü değil, sadece bir düzeltme olmasını beklediğimdi. Bu görüşümü koruyorum.

Böyle bir ortamda BIST'in de kar satışları yaşaması, kurlarda yukarı tepki oluşması gayet doğaldır. Dışarıdaki bu gelişmeler tam BIST olarak 1468 direncinde karşımıza çıkınca, dirençten kar satışları geldi ve maalesef 1468 direncini kıramadık.

Özellikle petrol dahil emtialarda fiyat düşüşleri bizim için enflasyonu düşürücü etki yaratacak bir gelişme. Aynı zamanda cari dengede petrol faturamızın düşmesine katkı yapan bir durum. Bu nedenle gereğinden fazla korkmamak gerekir diye düşünüyorum.

Düşüşler Alım Fırsatı Yaratacak!
              Şirketlerin ve bankalarımızın bilançoları çok iyi geldi. En azından dokuz aylıklarda da bu durumun sürmesini bekliyorum. Bu nedenle yaşanan düşüşlerin açıklanan bilançolarında öne çıkan beklentisi iyi şirketlerde alım fırsatı olacağını düşünüyorum. 

Açıkladıkları ve devamında da benzer kar artışları beklediğim, bilançolarına göre öne çıkmalarını beklediğim şirketlerden aklıma gelen, gözüme takılan hisseler; Algyo, Aghol, Asels, Aksa, Arclk, Brısa, Goody, Cemts, Doas, Kchol, Kords, Sahol, Sarky, Klmsn, Tıre, Ttrak, Sıse, tüm ana bankalar, Izmdc, Isdmr, Ismen, Gsdho, Vestl, Vesbe, Petkm, Vertu, Esen, Naten, Ipeke, Kozaa, Kozal, Eregl, Tcell, Ttkom, Yatas, Krdmrler, Cımsa, Ecılc diyebilirim. Bu liste ilk aklıma gelenler. Tüm bilançoları inceledikten sonra bu listeye eklemeler olabilir. 

Ama bir uyarı yapmak istiyorum! Son bilançolarına göre bir çoğu primli. Ancak, sonraki bilançolarında da benzer kar artışları yaşadıkları takdirde iskonto içeriyor olacaklar. Bu yüzden teknik ara kar satışları yaşamaları gayet doğaldır. İşte bu kar satışlarında olası düşüşlerde bu hisselerin tekniklerine göre alım fırsatları çıkacaktır. Bunları değerlendirmek doğru olur görüşündeyim.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

NOT: Önceden bilgi vermiştim. 21-28 Ağustos tarihleri arasında üniversiteden kalabalık bir arkadaş grubu ile tatil yapacağız. Laptopum yanımda olacak. Fırsat buldukça aranızda olmaya çalışacağım. Ama özellikle yazılarım aksayacaktır. Tatil yapmak lazım ki, daha sağlıklı ve dinlenmiş olarak sizlere katkı verebileyim. 

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 19.08.2021
    09:09

    ABD FED Başkanı Powell, bir gün evvel bildiğimiz güvercin söylemlerini yapmasına rağmen, dün açıklanan FED Tutanaklarında diğer başkanlardan çok sayıda varlık alımlarının azaltılması yönünde görüş yer aldığını, hatta yıl bitmeden varlık alımların... Devamı »

  • 18.08.2021
    09:24

    Powell'dan Bildiğimiz Sözler! ABD FED Başkanı Powell, dünkü açıklamalarında bildik güvercin sözlerini yine tekrarladı. Ekonomi olarak henüz Covid-19 öncesine gelmediklerini, ekonominin hala kırılganlık riski taşıdığını söyledi. Ama d... Devamı »

  • 17.08.2021
    09:10

    Çin'de ve AB'de delta varyantının etkisiyle alınan tedbirler, ekonomik-finansal verilerin hız kesmesi, ekonomilerde yeniden kapanma ve daralma yaratır mı endişeleri mevcut finansal desteklerin sürmesine neden olabilecek gelişme olduğu için faizlerin düşük kalması... Devamı »

  • 16.08.2021
    09:01

    Pandemi sonrası yurt dışı ve iç talep patlaması şirketlere çok yüksek kârlar açıklatmaya devam ediyor. Gelen karların bankalar dahil neredeyse tüm ana sektör ve şirketlerde çok ciddi ciro ve kâr artışları görülüyor. TCMB topla... Devamı »

  • 13.08.2021
    08:28

    Pandemi bir çok alanda sorunlar yarattı. Lakin şirketlerimiz bu süreçteki tedarik sorunlarının yararını görüyorlar. Dünyada süren faizsiz bol likidite talebi, büyümeleri ve her alanda hammadde, emtia ve ürün fiyatlarını katlamış durumda. &Ou... Devamı »