FED Tutanakları Powell'dan Daha Şahin Çıktı!

19.08.2021 09:09
  •  A 

ABD FED Başkanı Powell, bir gün evvel bildiğimiz güvercin söylemlerini yapmasına rağmen, dün açıklanan FED Tutanaklarında diğer başkanlardan çok sayıda varlık alımlarının azaltılması yönünde görüş yer aldığını, hatta yıl bitmeden varlık alımlarında azaltımların başlaması yönünde görüş belirtildiğini görüyoruz. 

Benim bir süredir bu yönde gelişmeler beklediğimi zaten yazılarımdan biliyorsunuz. İşte dün tutanaklarda bu yöndeki görüşlerin arttığı görülünce, Dolar Endeksi DXY'de yükseliş yaşanıyor. Şu an için DXY 93.44 seviyesinde. Eğer teknik olarak 93.43 üzerinde kalırsa, bu takdirde hızla 94.00 - 94.50 - 94.67 - 95.00 diye yükseliş riski artar. Böyle bir yükseliş halinde, paritede 1.16 - 1.15 seviyelerine doğru düşüşler görülebilir. Tabii doğal olarak da borsa endekslerinde realizasyonlar da artar.

Varlık Alımları Sıfırlanacak Mı?
             Hemen uyarmak istiyorum! Ben de FED'in bu yıl varlık alımlarında azaltıma başlamasını bekliyorum. Lakin dikkat ederseniz, ''varlık alımlarında azaltıma gitmesi'' bekleniyor. Yani alımların sıfırlanması değil. Sonuçta bir süredir her ay piyasaya varlık alımları ile verilen 120 Milyar Dolar'ın kısmen azaltılması konuşulan. Sıfırlanması, ya da verilen likiditenin geri çekilmesi değil. Belki ilk anda 10-15 Milyar Dolar bir azaltımla yine piyasaya likidite vermeye devam edilecek. 

İşte bu nedenle böyle bir sürece girildiğinde bir anda piyasaların çok derin ters yüz olmasını beklemiyorum. Sadece kısmi teknik düzeltmelere  neden olacaktır. Zaten gelişmiş dünya borsaları pandemi başından beri gerçekten bilançolar çok iyi olduğu için değil, piyasaya faizsiz bol para sürüldüğü için gereğinden fazla yükselip, ekonomi ve bilançolara ters olarak tarihi rekorlar kırmışlardı. Şimdi bunun bir kısmının kar satışları ile geri verilmesi riski var. Ama gerçek manada bir trend dönüşümünü şimdilik beklemiyorum. 

Varlık alımları sonrası faiz artışları söz konusu olacaktır. Ama bunun da zamanı var. Kaldı ki, bir anda çok yüksek oranlı bir faiz artışı da olmaz. Muhtemelen günün şartlarına göre  25 baz puanlık bir faiz artışı ile bu süreci başlatırlar. Ki, bunun için de zaman var. Yani dün FED Tutanaklarına bakıp da alt üst olmasını beklediğim bir piyasa yok. Lütfen algılara kapılmayın. Ama olası kar satışlarını görünce de paniklemeyiniz. 

Şimdilik gördüğümüz DXY endeksinin 93.43 seviyelerinde risk yarattığı olmalı. Eğer DXY yükselişe devam ederse, o zaman borsalardaki kar satışlarının da arttığını görürüz. Aynı zamanda ons altında düşüş ve kurlarda artış yönlü baskılar da artar. Doğal olarak BIST de, dışarıdaki kar satışlarından, içerideki kur artışından olumsuz etkilenebilir.

Ancak, ben şimdilik DXY'de 93.50 ile sınırlı kalacak bir yükseliş sonrasında yeniden gevşeme olmasını bekliyorum. Yani borsalardaki kar satışlarının çok fazla derinleşmesini beklemiyorum. Bu tedirginliğin Dow J. endeksinde 34.362 civarına doğru bir gevşeme getirmesini doğal bir düzeltme olarak görürüm. Ama beklentimi aşıp da 33.600 seviyesini de aşağıya kıracak bir ABD Dow endeksi yaşanırsa, o zaman dünya genelinde borsalardaki satışlar beklentimin ötesinde derinleşmeye başlar. Ben bunun olmasını şimdilik beklemiyorum.

BIST Nasıl Etkilenir?
              Son dönem BIST'de bir alım iştahı var. TCMB kararı, kısmi yabancı alımları, ihracat ve taşımacılıkta gelen iyi veriler. Turizm gelirlerinin desteği, ABD ile Afganistan'da kısmi ilişki kurulması ve tabi gelen banka ve şirket karlarının çok iyi olması bu alım iştahının nedenleri olarak sayılabilir.

Bugün dışarıdaki FED Tutanakları baskısı ile eksi bir başlangıç olabilir. Ama devamında alımların yine gelmesi beni şaşırtmaz açıkçası. Dün BIST için önemli olan 1468 direncine bir puan kalan bir yükseliş yaşadık. Ama sonrasında direnci kıramadık ve kar satışlarını yaşadık. DXY'deki yükseliş ile kurlarda görülen yükseliş piyasalar için önem kazanıyor. Eğer Dolar'da 8.52 bollinger direnci, ya da belki biraz üstünde 8.53-8.58 ile sınırlı bir yükseliş sonrası yeniden gevşeme görürsek, BIST'de de alımlar tekrar gelir görüşündeyim.

Açıkçası ben Dolar'da dikkat çektiğim dirençlerin çok daha ötesinde bir yükseliş beklemiyorum. En azından şimdilik beklemiyorum. Bilakis, yaşanan gelişmelere ve tekniklere bakarak, yükseliş riski nasıl varsa, aynı zamanda sırası ile 8.38 - 8.28 desteklerinin yeniden görülmesi ve aşağı yönlü kırılması halinde, 8.00'lerin bile altına inebilecek bir düşüş ihtimalini de güçlü görüyorum. Ama şimdilik FED baskısı ile yükseliş görülen bir Dolar kuru var. Bu yükselişin sınırları bizim  için çok önemli olacaktır!

Olası teknik düzeltmelerin BIST'i sırası ile 1439 - 1433 - 1422 - 1419 - 1409 desteklerine indirmesi teknik ve sağlıklı bir düzeltme olur. Böyle bir düzeltme sonrası yaşanacak yeni bir yükselişte BIST'in 1468 direncini kırıp, 1491, 1511gap ve daha üstündeki direnç hedeflerine yönelmesini bekliyorum. 

Orta Doğu'da ilişkilerimiz gergin olan BAE ile gelişmeler ilginç! Sayın Cumhurbaşkanı, BAE'lerinden çok büyük yatırımlar gelebilir açıklaması yaptı. Bu yönde bir gelişme yaşanacak olursa, Dolar rezerv baskısı tersine döner. Döviz girişleri hızlanabilir. İşte bu gelişme de benim pozitif düşüncelerimi destekliyor. Biz döviz girişlerinin artmasını sağlarsak, DXY'de yaşanan yükseliş bize pozitif de yarar sağlayabilir! Petrol gibi diğer emtialarda Dolar endeksinin yükselişi düşüşler yaşatır. Bu da bizim girdi maliyetlerimizin düşmesine, dolayısı ile enflasyonun da düşmeye başlamasına neden olur.

Kısacası dün tutanakların yarattığı tedirginlik sınırlı etki sonrasında yeniden pozitif gelişmelerin olmasını ve borsanın yükselmesini bekliyorum. Ama bugün borsa kapanışı eksi olur, artı olur kolay bir tahmin değil. Ama yakın zamanda yeniden yükselişlerin yaşanmasını bekliyorum. Bu arada olası borsa düşüşlerinin alım fırsatı olacağı görüşündeyim. Lakin sonuçta bunlar benim nacizane görüşlerim. Haklı çıkacağımın garantisi yok. Bu yüzden kredili olmamak ve kenarda nakit bırakmak yine de doğru olur.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 18.08.2021
    09:24

    Powell'dan Bildiğimiz Sözler! ABD FED Başkanı Powell, dünkü açıklamalarında bildik güvercin sözlerini yine tekrarladı. Ekonomi olarak henüz Covid-19 öncesine gelmediklerini, ekonominin hala kırılganlık riski taşıdığını söyledi. Ama d... Devamı »

  • 17.08.2021
    09:10

    Çin'de ve AB'de delta varyantının etkisiyle alınan tedbirler, ekonomik-finansal verilerin hız kesmesi, ekonomilerde yeniden kapanma ve daralma yaratır mı endişeleri mevcut finansal desteklerin sürmesine neden olabilecek gelişme olduğu için faizlerin düşük kalması... Devamı »

  • 16.08.2021
    09:01

    Pandemi sonrası yurt dışı ve iç talep patlaması şirketlere çok yüksek kârlar açıklatmaya devam ediyor. Gelen karların bankalar dahil neredeyse tüm ana sektör ve şirketlerde çok ciddi ciro ve kâr artışları görülüyor. TCMB topla... Devamı »

  • 13.08.2021
    08:28

    Pandemi bir çok alanda sorunlar yarattı. Lakin şirketlerimiz bu süreçteki tedarik sorunlarının yararını görüyorlar. Dünyada süren faizsiz bol likidite talebi, büyümeleri ve her alanda hammadde, emtia ve ürün fiyatlarını katlamış durumda. &Ou... Devamı »

  • 12.08.2021
    09:17

    Bugün 10:00'da sanayi üretimi verimiz gelecek. Yükselişin sürmesini bekliyorum. Beklenti %21.1 yıllık artış oranında. Büyümenin yüksek çıkması enflasyonun da artış göstermeye devam etmesine neden olabilecek bir gelişme. Dün ABD temmuz ayı ... Devamı »