İyi Bilançolar BIST'e İlgiyi Sürdürüyor!

13.08.2021 08:28
  •  A 

Pandemi bir çok alanda sorunlar yarattı. Lakin şirketlerimiz bu süreçteki tedarik sorunlarının yararını görüyorlar. Dünyada süren faizsiz bol likidite talebi, büyümeleri ve her alanda hammadde, emtia ve ürün fiyatlarını katlamış durumda. Özellikle Çin ve Rusya'nın demir-çelik sektöründe uyguladığı kısıtlama ve vergiler, bizdeki sektör temsilcilerinin kar patlamasına neden olmuş durumda.

Ama sadece bir sektör değil, bankalar, beyaz eşya, otomotiv, gsm, petrokimya, savunma, makina, tarım ekipmanları, kısmen çimento, cam, dahil çok alanda faaliyet gösteren şirketleriz çok iyi cirolar ve karlar elde ediyorlar. İhracatın ithalatı karşılama oranımız eski yıllarda %65 - %75 civarı iken, artık % 80'leri geçer hale geldi. Bu durum döviz baskısının azalmasına katkı sağlıyor. 

TCMB net rezervleri ve özellikle ABD ile ilişkilerde sorunlar olsa da, son dönem ABD ile Afganistan konusunda bir ilişki kurulmuş olması, yeni swapların gelmesi, artarak gelen şirket karları nedeniyle kısmen BIST'e alıma gelen yabancı fonları görüyoruz. BIST ve şirketlerimiz gerçekten de dünya ile kıyaslayınca çok büyük iskontolar içeriyorlar. Bu nedenle yabancılar alıma geçecek olursa çok ciddi yükselişler yaşanabilir. Şimdilik teknikleri referans alarak yolumuza bakalım! 1444 üzerinde 1456 ve 1468 dirençleri var. 1468 önemli bir direnç. Oraya yaklaşırken kar satışlarının gelmesi mümkün. Ama yabancıların da desteği ile 1468 direnci kırılacak olursa, 1491 - 1511gap ve üstünde 1558 seviyelerine doğru yükseliş görebiliriz.

Kısacası şunu demek istiyorum, iki gün önceki beklenti yazımda da bilançolar beklentilerin yukarı revize olmasına neden olacaktır düşüncem nedeniyle, yeterki ikili ilişkilerimiz ve TCMB politikalarında zamansız yanlışlar yapmayalım. Bunu sağlarsak, bilançolar, sonbaharda BIST'e dönüşün artmasına neden olacaktır görüşündeyim.

Hisse bazlı ayrışmalar her zaman sürecektir. Herkese sağlık, bol kazanç ve iyi hafta sonları diliyorum.

NOT: 8:40 gibi Ekotürk skype bağlantım olacak. Gündemi konuşacağız.  


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 12.08.2021
    09:17

    Bugün 10:00'da sanayi üretimi verimiz gelecek. Yükselişin sürmesini bekliyorum. Beklenti %21.1 yıllık artış oranında. Büyümenin yüksek çıkması enflasyonun da artış göstermeye devam etmesine neden olabilecek bir gelişme. Dün ABD temmuz ayı ... Devamı »

  • 11.08.2021
    08:54

    Şirketlerin altı aylık bilançoları oldukça iyi geliyor. Hatta diyebilirim ki, pandeminin tedarik etkisi ile Türkiye ve şirketlerimiz ön plana çıkacaktır, demir-çelik, otomotiv sektörü bundan pozitif etkilenecektir beklentimin de üzerinde bir yansı... Devamı »

  • 10.08.2021
    09:18

    En başından beri pandeminin bize ve şirketlerimize çok yarayacağı görüşümü yazıyordum. Çin'den olası tedarik sorunlarının şirketlerimizi öne çıkartacağı görüşümü pandeminin başında yazmıştım. Ama böyle kar patlamaları da bekl... Devamı »

  • 09.08.2021
    09:24

    Öncelikle ABD Tarım Dışı İstihdam Verisine değinmek istiyorum! ABD'de gelen beklenti altında kalan büyüme, siparişlerde düşüş ve son olarak da özel sektör istihdamının beklentiler altında kalması, ''acaba FED Başkanı haklımı çıkacak, enflasyon d... Devamı »

  • 06.08.2021
    09:37

    BIST'in ucuz olduğunu zaten söylüyorduk ama bu şekilde ısrarlı bir borsa yükselişinin sürüyor olmasını da açıkçası beklemiyordum. Beklentilerimden daha iyi bir alıcı iştahı görüyoruz. Yabancı takasının yükselmiyor olması alıcı kim sorusunu ak... Devamı »