Pandemi Karları Patlatmış!

10.08.2021 09:18
  •  A 

En başından beri pandeminin bize ve şirketlerimize çok yarayacağı görüşümü yazıyordum. Çin'den olası tedarik sorunlarının şirketlerimizi öne çıkartacağı görüşümü pandeminin başında yazmıştım. Ama böyle kar patlamaları da beklemiyordum doğrusu! Gerçekten de gelen karlara bakınca inanılmaz rakamlar görüyorum. Eğer bu kar artışları yıl sonu bilançosuna kadar sürecek olursa ki, en azından dokuz aylık bilançolarda da devamının gelmesini bekliyorum. Bu takdirde hisse fiyatlarında ciddi artışlar yaşandığını görebiliriz. 

Özellikle demir-çelik karları patlamış. Beyaz eşya, bankalar, çimentoların bazıları, altınlar, kimya, lastik, otomotiv, sıse cam çok iyi karlar açıkladılar. Belki şu anki karlarına göre fiyatları makul sayılabilir ama, karların sonraki iki bilançoda da sürmesi beklentisi fiyatların yükselmeye devam etmesine neden olabilir. Sorun şimdi şu! Şu an için zaten fiyatlanmışlar ve FED ile, yeni varyant riskleri nedeniyle kar satışları ile düzeltme mi yaşarlar, yoksa bu kar artışı kadar olmasa bile, sonraki bilançolarda da kar yükselişleri sürerse ciddi iskontolu olacakları için şimdiden alımlar gelir mi?İnanın emin olamıyorum. Ama hakikaten çok iyi karlar geliyor. O yüzden kar satışlarına yakalanılsa da, çok korkmamak lazım. 

Bir de TCMB politikaları ile enflasyon sorununu çözmüş olabilseydik, çok güzel bir döneme giriyor olurduk. Ama yine de bilançolara brent petrol fiyatlarındaki düşmenin de eklenmesi bize büyük destek veriyor. Enerji faturamız ve enflasyonumuz açısından petrol fiyat düşüşleri çok lehimize bir gelişme. Ama aynı düşüşü doğalgaz fiyatlarında ise görmüyoruz. 

Doğru hisse seçimleri, artan bilançolara sahip hisselerde olmak çok önemli. Bu nedenle teknik paylaşımlara ve bilançolarına dikkat çektiğimiz hisseleri yakın takip edin derim.

Bu arada ABD enflasyon verisi, TCMB faiz kararları piyasalara etki yapabilecek yakın gelişmeler ve riskler olacaktır. FED'in politikalarında sabit kalmayı pek sürdürebileceğini düşünmüyorum. Eğer böyle karların geldiği bir dönemde, bir de yabancı fonlar ülkeye giriyor olsaydı FED politika değişimi halinde bile pozitif ayrışma beklerdim. Şimdi çok rahat olamıyorum. Ama yine de karlar endişelerimi azaltıyor.

Hisse bazlı hareketler ve ayrışmalar aynı şekilde sürecektir. Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 09.08.2021
    09:24

    Öncelikle ABD Tarım Dışı İstihdam Verisine değinmek istiyorum! ABD'de gelen beklenti altında kalan büyüme, siparişlerde düşüş ve son olarak da özel sektör istihdamının beklentiler altında kalması, ''acaba FED Başkanı haklımı çıkacak, enflasyon d... Devamı »

  • 06.08.2021
    09:37

    BIST'in ucuz olduğunu zaten söylüyorduk ama bu şekilde ısrarlı bir borsa yükselişinin sürüyor olmasını da açıkçası beklemiyordum. Beklentilerimden daha iyi bir alıcı iştahı görüyoruz. Yabancı takasının yükselmiyor olması alıcı kim sorusunu ak... Devamı »

  • 05.08.2021
    09:27

    Vallaha onu bilemem ama Temmuz'da yıllık % 18.95 TÜFE, % 44.92 ÜFE seviyesine yükselmiş durumda. Neredeyse politika faizi olan % 19 seviyesi ile eşitlenmiş durumda. Yani reel faiz kalmamış durumda. Şimdi durduk yerde beklenti yazımın başlığındaki soruyu neden sordum? Ç&... Devamı »

  • 04.08.2021
    09:52

    Dün aranızda yokken temmuz ayı enflasyonu açıklanmış. Maalesef veriler iç açıcı değil. TÜFE temmuz'da aylık % 1.80, yıllık % 18.95 ve 12 aylık ortalamalara göre % 15.15 açıklandı. ÜFE ise temmuz'da aylık % 2.46, yıllık % 44.92 ve on ik... Devamı »

  • 02.08.2021
    09:47

    Tam bir felaket yaşıyoruz. Çölleşme uyarıları yapılan ülkemizin en önemli çam ormanları içimizi de yakarak yanıyor. Maalesef köyler, evler, eko sitemin birçok canlısı bu yangınlarla yok oldu. Kaybettiğimiz canlarımız var. Kayıplarımız için Allah... Devamı »