BIST'de Alım İştahı Sürüyor!

06.08.2021 09:37
  •  A 

BIST'in ucuz olduğunu zaten söylüyorduk ama bu şekilde ısrarlı bir borsa yükselişinin sürüyor olmasını da açıkçası beklemiyordum. Beklentilerimden daha iyi bir alıcı iştahı görüyoruz. Yabancı takasının yükselmiyor olması alıcı kim sorusunu akla getiriyor! 

Neyse, sonuçta BIST satıcılı başlasa, seans içinde eksiye de dönse sonrasında yeniden alımlar geliyor ve yükselişini sürdürüyor. Bu durumun devamı ne olacak o önemli bizler için. Tekniklere bakınca xbank için 1306 ve 1328'deki gap seviyesine giden bir grafik görüyorum. Bunun gerçekleşmesinin BIST'e yansıması halinde, BIST de 1444 - 1456 - 1468 olarak sıralı dirençlerine doğru yükselişe devam edebilir. Ama olası bir kar satışı halinde 1415 - 1409 - 1405 seviyelerini aşağıya kıracak olursak, o zaman satışlar daha da artar. İki gündür kurlarda yaşanan yükselişe rağmen BIST'in alım hakimiyetinde fiyatlanması borsa için iyi bir gelişme. Umarım devamı gelir.Eğer bu yükseliş sürmeye devam ederse, alımlar dün olduğu gibi diğer sektör ve hisselere de yönelmeye başlar.

Yine de destek-direnç tablosu verilerini dikkate alarak kararlarımızı şekillendirmek doğru olur. Sonuçta risklerimizde bir değişiklik yok. Hatta yangınlar nedeniyle turizm girdilerinde de azalma-iptal riskleri eklenmiş durumda. Ayrıca, cumhurbaşkanının enflasyon-faiz söylemi sonrasında, TCMB'nın Ağustos toplantısında faiz artışı ihtimali kalmadı. Yoksa % 18.95 gelen temmuz enflasyonu sonrasında faiz artışı bekleyenler artmıştı. Şimdilik Ağustos toplantısında faiz indirimi de beklemiyorum ama TCMB üzerinde siyasi baskı artarak sürdüğünü görüyorum. Zaten yönetim değişimi sonrası beklentiler faizlerin düşmesi yönündeydi. Ama maalesef gerçekleşen enflasyon buna imkan vermedi.

ABD Tarım Dışı İstihdam Önemli!
              FED'in açıklamaları ve ABD 10 yıllık faizlerine bakınca, FED politikalarında bir değişiklik olmayacak beklentisinin piyasaya yansıması görülüyor. Son gelen sipariş ve özel sektör istihdam düşüşüne, büyümenin beklentiden düşük gelmesine bakınca, bugün tarım dışı istihdam verilerinde beklenen 870 Bin'den daha düşük bir veri gelecek hissine kapılıyorum. Eğer veri beklenen ya da üstünde gelirse Dolar endeksi yukarı giderken, borsalarda ve ons altında kar satışları artabilir. Ama beklentilerden düşük veri gelirse, hatta oldukça düşük gelirse, bu takdirde de, endekslerde yükseliş sürerken, kurlarda kısmi gevşeme ve ons altında yükseliş tepkisi görürüz diye düşünüyorum.

Hisse bazlı ve temkini bırakmayan takibe devam diyorum. Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 05.08.2021
    09:27

    Vallaha onu bilemem ama Temmuz'da yıllık % 18.95 TÜFE, % 44.92 ÜFE seviyesine yükselmiş durumda. Neredeyse politika faizi olan % 19 seviyesi ile eşitlenmiş durumda. Yani reel faiz kalmamış durumda. Şimdi durduk yerde beklenti yazımın başlığındaki soruyu neden sordum? Ç&... Devamı »

  • 04.08.2021
    09:52

    Dün aranızda yokken temmuz ayı enflasyonu açıklanmış. Maalesef veriler iç açıcı değil. TÜFE temmuz'da aylık % 1.80, yıllık % 18.95 ve 12 aylık ortalamalara göre % 15.15 açıklandı. ÜFE ise temmuz'da aylık % 2.46, yıllık % 44.92 ve on ik... Devamı »

  • 02.08.2021
    09:47

    Tam bir felaket yaşıyoruz. Çölleşme uyarıları yapılan ülkemizin en önemli çam ormanları içimizi de yakarak yanıyor. Maalesef köyler, evler, eko sitemin birçok canlısı bu yangınlarla yok oldu. Kaybettiğimiz canlarımız var. Kayıplarımız için Allah... Devamı »

  • 30.07.2021
    10:19

    FED Başkanı Powell, ısrarla enflasyon ve büyüme kalıcı olmayacak. Sonrasında düşüş yaşanacak. Pandemi riski halen kalkmadı, bu nedenle piyasayı desteklemeye devam edeceğiz ve faiz artışı uzun süre programımızda yok. Olursa belki varlık alımlarında azaltım düşünebil... Devamı »

  • 29.07.2021
    09:16

    Dün tamamlanan ABD FOMC Toplantısı sonrasında, FED faizlerde değişiklik yapmayıp, % 0 ile % 0.25 aralığında aynı şekilde bıraktı. FED Başkanı Powell, faiz artışı düşüncesinden çok uzak oldukları, %2 beklenti enflasyonu oluşmasını bekledikleri, pandemi risklerinin tam olara... Devamı »