BIST Ara Dirençleri Zorluyor!

04.08.2021 09:52
  •  A 

Dün aranızda yokken temmuz ayı enflasyonu açıklanmış. Maalesef veriler iç açıcı değil. 

TÜFE temmuz'da aylık % 1.80, yıllık % 18.95 ve 12 aylık ortalamalara göre % 15.15 açıklandı.

ÜFE ise temmuz'da aylık % 2.46, yıllık % 44.92 ve on iki aylık ortalamalara göre de % 28.47 açıklandı.

Bu veriler hiç iyi değil. Politika faizi % 19 iken, neredeyse bu seviyeyi yakalamış bir enflasyona ulaşmış olduk. Maalesef enflasyonun hala zirve yapmamış olma ihtimali yüksek. Orman yangınları, yangınlar sonrası gıda ve turizm fiyatlarında olası artışlar enflasyonu arttırıcı etki yapabilir. Lakin bununla birlikte buna rağmen düşen kurlar nedeniyle ithal girdi fiyatlarında düşüş yaşanacak olursa, enflasyon artışı bu sayede durabilir. Umarım öyle olur, yoksa yeni sıkılaştırma ve yeniden faiz artışı beklentileri artacaktır.

Bilançolar Çok İyi Geliyor!
              Açıklanan otomotiv, savunma, beyaz eşya, demir-çelik, banka bilançoları beklentilerimizi de aşacak şekilde gayet iyi gelmeye devam ediyor. Banka ve özellikle Tofaş Fabrika'daki yükselişler BIST'i yukarı taşıdı. Lakin BIST için önemli yakın ara dirençlerin geçilmesi halinde üst dirençlere doğru beklentimiz artmalı. Bu dirençler geçilmeden çok fazla heyecanlanmamak gerekir. BIST için bu ara dirençler; 1409-1415-1419-1422  ve 1429 seviyeleri. Her an bu seviyelerden kar satışlarının geldiğini de görebiliriz.

Bu arada banka karları çok iyi geliyor evet ama, Bankaların takipteki alacakları da 90 Milyar TL artarak 149 Milyar TL'ye ulaşmış durumda. Bu riske yabancı kurumlardan dikkat çekiliyor. Bu hafta ABD'den gelecek Tarım Dışı İstihdam Verisi etkili olabilir. Eğer dış borsaları bozacak bir veri gelmezse, BIST de ara üst dirençlerini sırayla test edebilir. Ama ABD'den kar satışı getirecek bir veri gelirse, bu takdirde BIST için de yazdığım dirençler kar satışlarının geldiği seviyeler olabilir.

BIST 1429 direncini görüp de geçecek olursa, o zaman geriye bir üst kademe dirençleri olan 1444-1456 ve 1468 dirençleri kalır. Normal ortamda yaz sonrası sonbaharda gelmesi beklenen alıcılarla bu dirençlerin geçilmesini ve yılın son çeyreğinde yeni TL rekorlarına yönelmeyi bekliyordum. Ama ABD ve AB ile ilişkilerdeki son durum, enflasyon, TCMB politikaları, TCMB rezervlerindeki riskler, yabancının hala geri dönmemesi, ciğerimizi yakan orman yangınları, Afgan düzensiz sığınmacıların riskleri, pandemide vaka ve kayıplarda yeniden hızlanan artışlar ve ABD FED politika riskleri BIST için yıl sonu beklentilerimi olumsuz yönde bozmuş oldu. Umarım bu korku ve endişelerim yersiz çıkar. Sonuçta ben bu sektörün insanıyım, yükselmesinden mutlu olurum. Ama risklere de dikkat çekmeden geçemem. 

Bugün alıcılı başlayacak bir BIST sonrası kar satışlarının gelebileceğini düşünüyorum. Ama zaten bu süreci hisse bazlı değerlendirmek gerekli dediğimi biliyorsunuz. Bu nedenle endeks olarak değil de, hisse bazlı beklentilerimizin gerçekleşmesi bizim için esas önemli gelişme olur.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 02.08.2021
    09:47

    Tam bir felaket yaşıyoruz. Çölleşme uyarıları yapılan ülkemizin en önemli çam ormanları içimizi de yakarak yanıyor. Maalesef köyler, evler, eko sitemin birçok canlısı bu yangınlarla yok oldu. Kaybettiğimiz canlarımız var. Kayıplarımız için Allah... Devamı »

  • 30.07.2021
    10:19

    FED Başkanı Powell, ısrarla enflasyon ve büyüme kalıcı olmayacak. Sonrasında düşüş yaşanacak. Pandemi riski halen kalkmadı, bu nedenle piyasayı desteklemeye devam edeceğiz ve faiz artışı uzun süre programımızda yok. Olursa belki varlık alımlarında azaltım düşünebil... Devamı »

  • 29.07.2021
    09:16

    Dün tamamlanan ABD FOMC Toplantısı sonrasında, FED faizlerde değişiklik yapmayıp, % 0 ile % 0.25 aralığında aynı şekilde bıraktı. FED Başkanı Powell, faiz artışı düşüncesinden çok uzak oldukları, %2 beklenti enflasyonu oluşmasını bekledikleri, pandemi risklerinin tam olara... Devamı »

  • 28.07.2021
    09:37

    ABD FOMC toplantısı bugün sona eriyor. Açıklamaları ve akşam başkan Powell'ın diyecekleri piyasalar için önemli olacaktır. Başkan benzer güvercin mesajlarına devam edecek olsa da, olası yüksek gelecek ABD büyümesi FED'in politikalarında dön&uu... Devamı »

  • 27.07.2021
    09:27

    Bugün ABD FOMC toplantısı başladı. Yarın açıklamaları duyacağız. FED pandemide yeni varyantların etkisi ile ekonomilerde yeniden kapanma riskleri olabileceğini, yaşanan talep ve enflasyon artışının kalıcı olmayıp, sonrasında yeniden düşeceğini dile getirip, FED politikalarında yakın... Devamı »