Dün tamamlanan ABD FOMC Toplantısı sonrasında, FED faizlerde değişiklik yapmayıp, % 0 ile % 0.25 aralığında aynı şekilde bıraktı.
FED Başkanı Powell, faiz artışı düşüncesinden çok uzak oldukları, %2 beklenti enflasyonu oluşmasını bekledikleri, pandemi risklerinin tam olarak bitmediği ve bu nedenle piyasa desteklerine devam edeceklerine benzer söylemlerini tekrarladı. Olası enflasyonun yüksek ve bir süre kalıcı seyredebileceğine işaret etti. Ama ilave bir söylemi, faiz artışı düşünülmese de, enflasyon verilerine göre varlık alımlarında düzenlemeye gidilebileceğini ifade etti.
Kısacası FED ve Başkan Powell tam düşündüğüm yönde açıklamalar yapmış oldu. Ancak gelecek ABD büyüme verisi sonrasında 28 Ağustos'daki Jakson Hall Toplantısında varlık alımları ve faiz konusunda çok daha fazla ses çıkmasını ve muhtemelen 22 Eylül FOMC toplantısında varlık alımlarında azaltım kararı çıkmasını bekliyorum. Faiz artışı ise yılın sonu ya da 2022 başında söz konusu olabilir. FED'in yükselen büyüme ve enflasyona çok fazla kayıtsız kalmayacakları görüşündeyim.
Kısacası şimdi gözler ABD GSYH büyümesinde olacaktır. Beklendiği gibi % 8 civarı bir büyümenin görülmesi halinde, bu durum borsalarda ve ons altında satış, dolar endeksinde yükseliş yaşatabilir. Lakin FED'in kararlı tutumu şimdilik panik yaratacak bir piyasa bozulması yaratmayacaktır. Ama herkes bilmeli ki, ABD'de beklentilerden yüksek gelen şirket bilançoları öncesinde fazlası ile satın alınmış durumda. Endeksler kesinlikle ucuz değiller. Bol paranın etkisi ile çok önceden fazlası ile değerlendiler. Şimdi ise dirençlerde zorlanıyorlar. FED'in politika değişikliği piyasalarda ciddi bir düzeltme riski yaratabilir. Bu düzeltme FED'in bu yöndeki olası kararı öncesinde her an da yaşanabilir. Bu riski göz ardı etmemek gerekir.
Bununla birlikte ABD senatosunda 1.2 Trilyon Dolar'lık alt yapı paketinin onaylanması yönünde görüşler yeniden gündeme getirildi. ABD'nin benzer paketlerle piyasayı fonlamaya devam etmesi tahvil faizlerinin düşük kalmasına, ons altının da talep görmesine destek oluyor. Bu durum paket onaylanıncaya kadar sürebilir. Bakalım bu süre ne kadar sürecek.
TCMB Enflasyon Raporu Açıklanacak!
Bugün TCMB Başkanı enflasyon raporunu açıklayacak. Beklenti enflasyonunu yukarı yönlü revize etmelerini bekliyorum. Bunun dışında açıklamalar önemli olacaktır. Ben enflasyonda yükselişin bir süre daha süreceği için, kalıcı bir düşüş görülmeden yıl sonuna kadar faiz indirimi düşünülmediği ifadesinin kullanılmasını doğru buluyorum. Hatta, ekstra bir enflasyon artışı halinde, yeni bir faiz artışı da gündeme gelebilir denmeli. Eğer suya sabuna dokunulmayan aynı ifadelerle raporu sunarsak, bunun piyasadaki mevcut güvensizliğe bir faydası olmayacaktır.
Ayrıca şu bilinmeli ki, enflasyon sorunu sadece TCMB para politikaları ile çözülecek bir konu değildir. Bu konuda iktidar olarak yapılması gereken içeride-dışarıda, ekonomik, siyasi, mali, hukuki bir çok konuyu çok kez yazdım. Siz bütçe ve cari açıklarla gitmeye devam ederken, kamu harcamaları aynı şekilde sürerken, dış ilişkilerdeki malum riskler düzelmemişken, TCMB enflasyonu düşürsün diye beklemek inandırıcı olmaz. Ki, zaten piyasa da buna inanmadığı için şu an bu piyasa verilerine sahibiz.
Bu ortamda borsa yatırımlarınızda seçici olmaya devam ediniz diyorum. Faiz düşmeden kredili alımlar ve yeni yatırımcılar artmayacaktır. Faiz de yakın zamanda düşmeyecektir. Zorla düşerse dövizi yukarı çekeceği için, enflasyonu yükseletecek etki yapar. Bu da aynı kısır döngünün sürmesine neden olur.
BIST için çok kez tekniklere dikkat çekmeme rağmen, ufak bir alımda direnç kırıldı mı, yükseliş başlar mı sorularınız geliyor. Görüşümü tekrarlıyorum; yıl sonuna doğru FED politikalarının değişme riskini yüksek buluyorum. Eğer başta ABD ile yaşadığımız risk ve gerilimlerde normalleşme sağlayamazsak, FED başlatacağı olumsuz bir süreç BIST'i olumsuz etkiler. Yabancı iki yıldır hala satıyor. Mevduat ve kredi faizleri yüksek. Bu nedenle borsadan mevduat faizine kaçış var. Kredili hisse taşımanın maliyeti yüksek. Bu daha da yükselecek olursa olumsuz baskı nedenidir. Bu ortamda yeni halka arzlar ise aynı şekilde sürüyor. Yabancının bu kadar azaldığı bir süreçte, arzlar da böyle sürünce, dolaşımdaki hisselere kalan para miktarı azalıyor. Bu da işlem hacminin düşmesine neden oluyor.
BIST teknik olarak 1341 desteğini bir sebepten aşağıya kıracak olursa, tablolarda gösterdiğim ara desteklerle birlikte 1308 seviyesine doğru satış yaşayabilir. Bu seviyenin altında 1283 -1264 - 1259 - 1211 ve 6 Kasım 2020'de kalan 1192 gap boşluğunu görme riski var.
İyi gelişmeler halinde yükseliş trendine geçmek için ise, öncelikle 1373 - 1382 - 1388 - 1394 - 1399 - 1414 - 1419 dirençlerinin kırılması gerekir. Bu bile olsa sonrasında 1468'de duran çok önemli bir direncimiz var. Ben Eylül'den önce bu direncin yukarı zorlanmasını zor buluyorum.
Piyasalardaki beklentileri etrafımızda olan biteni de değerlendirerek oluşturmak doğru olur. Sınırlarımızda iyi şeyler olmuyor. Suriye, Irak sınırlarımızda olanlar, sanki özel teslimat gibi gelen Afgan sığınmacılar, Yunanistan'ın çok bölgesinde ABD üslerinin oluşması, Dedeağaç'a indirilen 400 ABD tankı görmezden geleceğimiz gelişme ve riskler değil. Tüm bunlar benim bir kaç aydır olumlu düşünen yapımın, tersine dönmesine neden olmuş durumda.
İşte bu nedenle olası yükselişler sonrasında satış baskılarının ve kar realizasyonlarının yine yaşanmasını bekliyorum. FED açıklamaları sonrası alıcılı bir gün yaşanabilir. Ama gelecek ABD büyüme ve tarımdışı istihdam verileri yükselişi sınırlayabilir. Hisse bazlı ayrışmalar olacaktır. Önemli olan bu ayrışmalarda daha küçük yüzdelerle değişimler yaparak, yaşanan ayrışmalardan yararlanmak olmalıdır. Çünkü sonrasında bu ayrışmaların da kalıcı olmadığı ve satışların gelebildiğini görüyoruz. Yabancı yeniden dönmeden kalıcı yükseliş biraz zor. Yabancının dönmesinin şartlarını da zaten hep yazıyoruz. Şimdilik bu yönde bir izlenim görmüyorum.
Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_