ABD'den Gelecek Veriler Etkili Olacaktır!

28.07.2021 09:37
  •  A 

ABD FOMC toplantısı bugün sona eriyor. Açıklamaları ve akşam başkan Powell'ın diyecekleri piyasalar için önemli olacaktır. Başkan benzer güvercin mesajlarına devam edecek olsa da, olası yüksek gelecek ABD büyümesi FED'in politikalarında dönüş çağrılarını arttırabilir. Ama en erken Ağustos ayındaki Jakson Hall Toplantısında, ya da Eylül FOMC'den bu yönde açıklamaları duyacağımızı düşünüyorum. Bu yıl için FED'in en fazla varlık alımlarında azaltıma gitmesini, olası faiz artışı yönünde bir kararı ise yılın sonu, ya da 2022'nin başı gibi alabileceği görüşündeyim.

Ama artık, beklentilerin çok üstünde gelen ABD şirket karlarına rağmen, ABD endekslerinin zorlandığını görüyorum. Eğer FED Başkanı Powell'ın dediği gibi, büyümeler düşecek olursa endekslerde de kısmi bir düzeltme riski artacaktır. Yani mesela Dow endeksi 35000-35072 civarı direncini geçerse 35.500 gibi bir yükseliş deneyebilir. Ama bunu bir kaç deneme daha yapamazsa, kar satışları ve düzeltme sürecine de girebiliriz. Ben her şekilde kar satışları riskini gelişmiş borsalar için yükselen bir risk olarak görüyorum.

Bu ortamda biz kendi ev ödevlerimizi halen tam yerine getirmediğimiz için, çözümü sadece TCMB üzerine yüklemiş gözüküyoruz. TCMB'nın yaraya merhem olacağı görüşünde değilim. Ekonomi, maliye, hukuk reformları gibi genel bir revizyon ancak bu süreçten çıkmamıza yardımcı olabilir. Yoksa ABD ve AB ile bu gerilim içinde, yabancı yatırımcı halen satarken endeks olarak kopup gitme ihtimalini her geçen gün daha zayıf görüyorum. 1341 destek seviyesi test edilmeye başlandı. Umarım kırılmaz ve güçlü destek olarak kalır. Eğer kırılacak olursa satışlar 1308 seviyesi ve altına doğru hızlanabilir. Olası yükseliş halinde ise, dirençlerin çok fazla olduğunu düşünüyorum. Tablolarda göreceğiniz üzere neredeyse her kademede direnç var.

Bu nedenle hisse bazlı sürece devam etmeyi doğru buluyorum. Dün demir-çelik, beyaz eşya, otomotiv, sigortalar, bazı çimetolar ve teknoloji şirketleri ile, gsm'leri olası tercih edilecek beklentisi iyi sektör ve şirketler olarak saymıştım. Buna ana holdingleri de ekleyebiliriz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 27.07.2021
    09:27

    Bugün ABD FOMC toplantısı başladı. Yarın açıklamaları duyacağız. FED pandemide yeni varyantların etkisi ile ekonomilerde yeniden kapanma riskleri olabileceğini, yaşanan talep ve enflasyon artışının kalıcı olmayıp, sonrasında yeniden düşeceğini dile getirip, FED politikalarında yakın... Devamı »

  • 26.07.2021
    09:28

    15 Temmuz'dan itibaren başlayan uzun bir tatil sürecini bitirdik. Bu süreçte ABD endekslerinde pandemi vaka artışlarının yarattığı yeniden kapanma endişeleri ile ciddi realizasyonlar yaşandı. BIST kapalı olduğu için bundan etkilenmemiş oldu. Sonrasında ise ABD endekslerin... Devamı »

  • 19.07.2021
    09:54

    Bayram öncesi son yarım gün. Uzun tatilin belirsizlik riski var. ABD borsalarında kar satışları hakim. BIST'de de eksi bir endeks olma riski yüksek. Hisse bazlı ayrışma olabilir ama yine de riskli bir gün olabilir. Kurban Bayramının tüm İslam dünyasına ve sizle... Devamı »

  • 16.07.2021
    09:00

    Pazartesi - Salı takas öncesi kredililerin satması için önemli ve son günlerdi. BIST bu iki günü de düşüşle kapattı. Çarşamba ise, takas avantajı olanların alım günüydü. Yani alanlar parayı bayram sonrası ödeyeceklerdi. BIST niteki... Devamı »

  • 14.07.2021
    09:30

    Son açıklanan TÜFE ve ÜFE verilerimiz artarak geldi. Ki, % 42 üzerindeki ÜFE yüzünden TÜFE'nin henüz zirve yapmadığı görüşündeyim. Bizdeki durum bu iken, sanayi üretimimiz yıllık beklenti olan %38 seviyesinin üstünde % ... Devamı »