TCMB Faizleri Değiştirecek Mi?

14.07.2021 09:30
  •  A 

Son açıklanan TÜFE ve ÜFE verilerimiz artarak geldi. Ki, % 42 üzerindeki ÜFE yüzünden TÜFE'nin henüz zirve yapmadığı görüşündeyim. Bizdeki durum bu iken, sanayi üretimimiz yıllık beklenti olan %38 seviyesinin üstünde % 40.7 ve aylıkta %1.3 olarak geldi. Büyümenin yüksek olması aramal üretiminde ithalatçı yapımız nedeniyle, cari açık baskısı yaratıyor. TCMB döviz rezervlerinin net durumu malum maalesef.

İşte hal böyle iken, dün ABD Haziran çekirdek TÜFE açıklandı. Beklenti, enflasyon artsa da % 5 geçilmez şeklinde idi. Oysa gelen TÜFE Son 13 yılın en yüksek TÜFE'si olarak % 5.4 oldu. Aylıkta % 0.9 TÜFE artışı var. ABD'nin TÜFE verisi sonrası borsalarında kar satışları yaşandı. Tam da bunların olacağını yazıyor, söylüyorum bir süredir. Bugün de ABD haziran çekirdek ÜFE verileri açıklanacak. ÜFE'de de beklentilerin aşılmasını bekliyorum. 

Kısacası benim görüşüme göre henüz ABD için de, ülkemiz için de enflasyonda zirve görülmediği görüşündeyim. Belki eylül ayındaki Ağustos verilerinde zirveyi görürüz sonrasında beklenen düşüş başlayabilir. Şimdi bu ortamda bugün TCMB'nın faizlerde indirim yapmasını beklemem. Normalde artışı bile konuşuyor olmamız lazım. Ama kredi faizlerinin seviyesi nedeniyle en azından bu ay onu da yapmayacaktır. Ama enflasyondaki artış aynı şekilde sürer ve % 18'i de geçerse ki, ben bunun olmasını bekliyorum. O zaman sonraki aylarda faiz artışı söz konusu olabilir. Ama bugün faizlerde değişiklik yapılmasını beklemiyorum. Sadece açıklama metnine yıl sonuna kadar enflasyonda belirgin bir düşüş yaşanmaması halinde faiz indirimi düşünmüyoruz açıklaması eklenebilir görüşündeyim.

BIST için ise dün malum uzun bayram tatilinin takasta yarattığı kredi maliyeti nedeniyle yine satışlar ve düşüş baskısı yaşadık. ABD enflasyonu da tuzu biberi oldu. Bugün alanların ödemesi bayram sonrası olacağı için kredi maliyetleri olmayacak. Yani bugün alımların daha yüksek olmasını ve yükseliş yaşanmasını bekliyorum. 
Ama tabii uzun tatilin belirsizlik riskleri endişe yaratmaya devam edecektir. Teknik olarak ise, satışlar düşüş yaşattıkça, 6 Kasım 2020 tarihinde kalan 1192 gap seviyesini görme endişemiz artıyor. Maalesef bu endişeye sahip değilim diyemiyorum. Ama bugün olası satışlar sonrasında alımların da gelmesini bekliyorum. Umarım öyle olur.

Kısacası uzun zamandır yazılarımda yazın zor geçeceğini yazıyorum. Maalesef öyle de geçiyor. Lakin gelecek bilançoların da iyi gelmesini bekliyorum. Sorun bilanço beklentilerinde değil zaten. Sorun güven ve dış ilişkilerde yaşanan gerilimlerin hala düzelmemesinde. Bu nedenle de yabancı iki yılı aşkın süredir hala çıkıyor. Henüz geri dönüşleri başlamadı. ABD ilişkilerinde düzelme görülürse bu sorun da aşılır. Ama şimdilik bu da yok.

Yani krediden uzak, hisse bazlı ve her şekilde en az % 50 nakit bırakarak portföy yapmak temkinli olur. Hisseleri de artık orta ve uzun süreli taşıyacağınızı bilmeniz gerekir.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

NOT: Bugün 16.40'da, Ekotürk tv. skype bağlantısı üzerinden Özlem Karakullukçu ile piyasaları ve gündemi değerlendireceğiz. İlgisini çekenleri bekleriz...


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 13.07.2021
    09:21

    Bugün Mayıs ayı sanayi büyüme verimiz gelecek. Aynı zamanda ABD'de de haziran çekirdek TÜFE verisi açıklanacak. ABD'de yarın da çekirdek ÜFE rakamlarını öğreneceğiz. Gelecek rakamlar ne kadar yüksek olursa, bunun FED politikalarında ola... Devamı »

  • 12.07.2021
    09:41

    Haftaya alıcılı bir başlangıç yapılmasını bekliyorum. Varyantların yeniden kapanma riskleri yaratması, FED'in korkularından birisiydi. Hollanda, japonya, Güney Kore kapanma yönünde gelişmeler tüm dünya için riskler yaratıyor. Yeni kapanmalar büyüm... Devamı »

  • 09.07.2021
    09:18

    Pandemide yeni Delta varyantı endişesi artmaya başlayınca borsalarda kar satışları yaşandı. Dün gelişmiş borsalarındaki düşüşler artınca, BIST de bundan olumsuz etkilendi. ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki geri çekilme de hala sürüyor. Dünya için de işler... Devamı »

  • 08.07.2021
    09:34

    15-16 Haziran FED tutanakları açıklandı. Çok özel bir durum yok. Benim gördüğüm FED başkanları varlık alımlarını daha erken azaltmayı düşünüyorlar. Ama olası bir varyant riskinden çekiniyorlar. Eğer ABD ve dünya için pandemi yeni bi... Devamı »

  • 07.07.2021
    09:28

    Yaz aylarının sıkışık bir aralıkta, sıkıntılı geçeceğini yazıyorum. Bu nedenle de hisseler arasında dolaşan yetersiz kaynak, bir bu hisseleri, bir o hisseleri alıyor. Ama sonrasında çok geçmeden dirençlerde satıp yeniden düşmesine neden oluyorlar. O yüzden hisse... Devamı »