Alıcılı Açılış Bekliyorum!

12.07.2021 09:41
  •  A 

Haftaya alıcılı bir başlangıç yapılmasını bekliyorum. Varyantların yeniden kapanma riskleri yaratması, FED'in korkularından birisiydi. Hollanda, japonya, Güney Kore kapanma yönünde gelişmeler tüm dünya için riskler yaratıyor. Yeni kapanmalar büyüme oranlarını düşürücü etki yaratabilir. Ama bu esnada faizsiz likidite ve destekleyici politikalar sürecek beklentisi ons altın ve borsalar için pozitif ortam yaratıyor. Bu nedenle Delta Varyantının gelişimi tüm piyasalar için önemli. 

Ama bu arada ABD'de büyüme verileri var. İçeride TCMB faiz toplantısı var. ABD'de büyümenin sürmesini bekliyorum. Ama yeni risk yaratan varyantlar nedeniyle olası büyüme artışına rağmen ABD ve piyasalar çok bozulmayabilir. Yine de ABD büyüme verisi önemli olacaktır. Eğer ciddi bir büyüme artışı görülürse, FED politikalarına yönelik korkular artıp, ABD borsalarında kar satışları da söz konusu olabilir. 

TCMB ise, artan enflasyona ve % 42 üzerindeki ÜFE'ye rağmen faiz indirimi yapamaz. Muhtemelen faizlere yine dokunmayacaktır. Sürpriz ne olabilir, olası enflasyon artışının sürmesi bekleniyorsa, toplantı metnine ''yıl sonuna kadar faiz indirimi düşünülmüyor!'' açıklaması eklenebilir. Böyle bir açıklama pozitif etki yaratır. Ama o da sınırlı olur.

Kısacası işler birbirine iyice karışmış durumda. İçeride de dışarıda da zıt gelişmeleri iç içe yaşama riski var. O nedenle yaz aylarını benzer şekilde sıkışık geçireceğimiz görüşüm sürüyor. Lütfen temkini elden bırakmayınız. En az % 50 nakit varlığı her şekilde korumaya çalışınız. Kredili işlemlerden kesinlikle uzak durunuz. Hisse değişimleri ile, daha düşük karları hedefleyerek bugünleri geçirmek doğru olacaktır diye düşünüyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 09.07.2021
    09:18

    Pandemide yeni Delta varyantı endişesi artmaya başlayınca borsalarda kar satışları yaşandı. Dün gelişmiş borsalarındaki düşüşler artınca, BIST de bundan olumsuz etkilendi. ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki geri çekilme de hala sürüyor. Dünya için de işler... Devamı »

  • 08.07.2021
    09:34

    15-16 Haziran FED tutanakları açıklandı. Çok özel bir durum yok. Benim gördüğüm FED başkanları varlık alımlarını daha erken azaltmayı düşünüyorlar. Ama olası bir varyant riskinden çekiniyorlar. Eğer ABD ve dünya için pandemi yeni bi... Devamı »

  • 07.07.2021
    09:28

    Yaz aylarının sıkışık bir aralıkta, sıkıntılı geçeceğini yazıyorum. Bu nedenle de hisseler arasında dolaşan yetersiz kaynak, bir bu hisseleri, bir o hisseleri alıyor. Ama sonrasında çok geçmeden dirençlerde satıp yeniden düşmesine neden oluyorlar. O yüzden hisse... Devamı »

  • 06.07.2021
    09:28

    Önceki aylarda enflasyon riskine, pandemi sonrası normalleşmeler başlayınca talep artışlarının enflasyonu tetikleyeceğine, üretici enflasyonunun ve artan kurların olası baz etkilerine dikkat çekip, enflasyonda yeni zirveler göreceğimiz uyarılarını yapıyordum. Bu nedenle de, bu ... Devamı »

  • 05.07.2021
    09:24

    10:00'da Haziran enflasyonumuzu öğreneceğiz. Beklenti, önceki enflasyonun biraz üzerinde bir veri açıklanması yönünde. Ben de % 17 üstünde bir enflasyon bekliyorum. Sonrasındaki ay da enflasyonda artışın sürebileceği görüşündeyim. Ge&... Devamı »