Haziran Enflasyon Verisi Gelecek!

05.07.2021 09:24
  •  A 

10:00'da Haziran enflasyonumuzu öğreneceğiz. Beklenti, önceki enflasyonun biraz üzerinde bir veri açıklanması yönünde. Ben de % 17 üstünde bir enflasyon bekliyorum. Sonrasındaki ay da enflasyonda artışın sürebileceği görüşündeyim. Geçen hafta yapılan doğalgaz ve elektrik zamları, otomotiv yedek patçasında beklenen % 50 civarı zam riski, konaklama ve hizmet sektörüne gelen zamlar temmuz enflasyonunun da yüksek çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle ben TCMB'nın olası enflasyon verileri sonrasında, bu ay da faiz indirimi yapmasını beklemiyorum. Faiz artışı da yapmayacaktır görüşündeyim. Bu nedenle uzun bayram tatili ile bir kısmı kapalı geçecek temmuz ayında borsanın sıkışık bir trend izlemesini bekliyorum.

ABD Tarım Dışı İstihdam Beklentileri Aştı!
              Beklentilerin üzerinde 850 Bin Kişi gelen veriye rağmen, işsizlik Mayıs'daki % 5.8 seviyesinin de üstünde % 5.9 oranına çıktı. Bu nedenle piyasalarda FED'in politikalarını koruyacağı beklentisi gücünü korudu. Bunun yansıması olarak da, ABD'de borsa rekorları vardı. Ons altında da kısmi toparlanma görüldü. Ben temkinli duruşun sürmesini doğru buluyorum.

Geçen haftanın önemli bir gelişmesi döviz mevduatlarında tüm vadelerde 200 baz puan zorunlu karşılık artışı oldu. Bu karar ile döviz rezervlerinde 2.7 Milyar Dolar artış beklentisi var. 

Açıkçası enflasyonda düşüş kalıcı olmadan, bir de ABD enflasyon riski sürerken bizim TCMB para politikası riskleri sürecektir. Bu ortamda da BIST'in uzun soluklu bir yükselişe geçmesini zor görüyorum. Sonbahara kadar sıkışık bir piyasa içinde zikzaklar sürecektir. Ama haftaya alıcılı başlanmasını bekliyorum. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

NOT: 10:15 civarı Ekotürk tv skype bağlantısı üzerinden, sevgili Perihan Tantuğ ile gündemi konuşacağız. İlginizi çekerse bekleriz...


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 30.06.2021
    09:26

    Cuma günü ABD Tarım Dışı İstihdam verisi açıklanacak. ABD'den artan büyüme ve enflasyon rakamları tüm piyasayı FED politikalarında dönüş başlatabilir diye tedirgin ediyor. Gelecek veride yüksek bir istihdam verisi bu tedirginliğin daha da artmasına,... Devamı »

  • 29.06.2021
    09:27

    BIST için bir süredir uyarıyorum. 1400 - 1392 seviyeleri çok önemli diye. Maalesef bu destekleri kırdık. Biraz altta yer alan 1379 desteğini de kırdık. Bunların olması halinde BIST için 1345 ve 1300'e doğru düşüş yaşarız görüşüm maalesef ge... Devamı »

  • 28.06.2021
    09:16

    Uzun süredir düşen yabancı takası geçen hafta % 43.08 seviyesini aşınca, acaba yabancı dönüyor mu diye umutlanmıştım. Çaktırmadan ufak ufak alan yabancı %44-%45 takasa yükselir mi diye heyecanlandım. Ama maalesef %43.18 oranı sonrasında yeniden yabancı satışlar... Devamı »

  • 25.06.2021
    09:31

    Beklentiler şeklinde gelen büyüme verisi sonrası, açıklanan alt yapı paketinin de bahsedildiği gibi yüksek olmayıp, düşük bir rakam olarak açıklanması piyasalarda enflasyonist bir baskının bu nedenle artmayacağı algısı yarattı. Bu nedenle de borsalarda yük... Devamı »

  • 24.06.2021
    09:08

    AB toplantısında Türkiye'ye sığınmacılarla ilgili 3.5 Milyar Euro fonun kullandırılması ve gümrük birliği gücellemesi var. Cumhurbaşkanı Erdoğan da, AB'nin Gümrük Birliğinde güncelleme yapması gerektiğini dile getirip, ''Artık bizim yapacağımız bir ... Devamı »