Bu Yaz Böyle Geçer Mi?

07.07.2021 09:28
  •  A 

Yaz aylarının sıkışık bir aralıkta, sıkıntılı geçeceğini yazıyorum. Bu nedenle de hisseler arasında dolaşan yetersiz kaynak, bir bu hisseleri, bir o hisseleri alıyor. Ama sonrasında çok geçmeden dirençlerde satıp yeniden düşmesine neden oluyorlar. O yüzden hisseleri fazla yüksek beklentilerle değil de, dirençten sat destekten al tarzı ile takip etmek yaz stratejisi olabilir. Yoksa yakın dirençleri kırsın da daha üste bizi kara geçirsin dersek, görüyorsunuz tam gidiyor diye gördüklerimiz, hatta tavan yapanlar bile bir anda geri dönebiliyorlar.

İşlem hacimleri de iyice düştüğü için, hakikaten bu yaz bu şekilde çok sıkıcı geçecek. 

Bugün de FED tutanakları açıklanacak. Tüm dünyanın tüm yatırım alanları için FED'in mesajları çok önemli olacak. FED ne derse, ne kadar güvercin konuşursa konuşsun. Eğer yeni varyantlar nedeniyle yeniden kapanmalar yaşanmazsa, işler ve ekonomiler tüm dünya için hızlı şekilde canlanmaya, iyileşmeye devam edecektir. Bu yüzden güvencin olmaya çalışan FED'in şahinleştiğini de göreceğiz. Belki bir iki ay daha böyle devam edebilirler ama, bana göre yılın son aylarında, ya da 2022 ilk çeyrekte varlık alımlarının azaltılması yönünde FED başkanlarından yorumların arttığını göreceğimizi düşünüyorum.

Maalesef biz ise bu ortamı öylesine izliyoruz. TCMB yönetim değişimi yapıldığında olası amaç riski tüm gidişi bozmuştu. Peki bu ortamda faiz indirimini yakın zamanda yapabilir miyiz? Bence hayır. O zaman gece yarısı yapılan görevden almanın ne yararını gördük? Attığımız taş ürküttüğümüz kuşa, hatta kuşlara değdi mi? Bu değişim olmasaydı, şu an çok yüksek endekslerde ve çok daha düşük kurlarda olacaktık. Enflasyonumuz da düşük olacaktı. Muhtemelen de bu aylarda faiz indirimi imkanı da bulabilecektik. Şimdi ise hala ne yapacağımızı, yönümüzü bulmaya, anlamaya çalışıyoruz.

Kısacası karar alıcılar tüm beklentileri alt üst edebiliyor. Bizlerin beklentileri de bu nedenle değişkenlik gösterebiliyor. Ben önümüzdeki dönemin en hareketli alanı siyaset sahnesinde olacak diye düşünüyorum. Çok ilginç şeyler yaşanıyor. İktidarın destekçisi olsa da MHP liderinin iktidar iç işleri bakanını bu denli güçlü savunması bile bana çok ilginç geliyor. Cumhurbaşkanının bu konuda çok fazla konuşmadığı bir ortamda, sayın Bahçeli'nin ısrarla ve yüksek perdeden destek çıkması, bana göre Cumhur ortaklığı içinde farklı gerilimlerin olduğu izlenimi veriyor. Yıllardır anketlerde iktidar değişimine neden olacak sonuçlar görmezdik. Ama son dönem hızla erime yaşandığını görüyoruz. Sağ seçmen ağırlıklı oy yapımız nedeniyle, ilk seçimde olası muhalefet adayı seçimi çok önemli olacaktır. Sağ seçmenin de oylarını alacak bir aday çıkartılmazsa değişim olacağı görüşünde değilim. Şimdiye kadar yapılan tüm seçimlerde CHP'nin aldığı oyların sınırlı kalması bana bu izlenimi veriyor. 

Bunları ikidir neden yazıyorum? Siyasete karışmak için değil elbette. Borsa üzerinde olası yansımasını tahmin etmek için yazıyorum. Anketlerdeki bu değişimleri gören yabancı için de, önümüzdeki dönem iktidar değişimi riski izlenimi artacaktır. Bu durumda yabancı seçim öncesi ve sonrası gelişmeleri görmek için beklemeyi tercih edip, yeniden ülkemize yönelmesi ötelenecektir. Bu durumda BIST'i öne çıkartacak başka bir hikaye yaratamazsak, dar hacimli ve sınırlı yükselişli günler sürecektir görüşündeyim.

Dün gelişmiş borsalarda yaşanan kar satışları BIST'i de düşürdü. Bir çok hissede parabolik dün alım yönünde sinyal vermesine rağmen, gün sonu dışarıdaki satışlar nedeniyle düşüş yaşandı. İçeride zaten sıkıntılar varken, bir de dışarısı baskılayacak olursa yazın sıcağı daha da artacak. FED'in politika değişimi yapması halinde, ABD ve AB borsalarında % 15 - % 20 arası bir düzeltme olacağı beklentisindeyim. Ama bunun zamanı için henüz daha süre olduğunu düşünüyorum.

Umarım en kısa zamanda bu süreçten çıkarız. Bu dönemi hisse odaklı değişimlerle geçirmeyi hedeflemek en doğru davranış olabilir. Tüm yazılarımda dikkat çektiğim bir şeyi yeniden belirtmek istiyorum! BIST ve hisseler gerçekten de ucuz. Kötü oldukları için düşük değiller, ya da düşmüyorlar. Risk ve belirsizliklerimiz nedeniyle yaşanan güven kaybı yüzünden bu fiyatlamalar oluyor. Bu durumu değiştirdiğimiz anda dış dünyanın tüm risklerine rağmen pozitif ayrışma yaşama imkanı bulabiliriz. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 06.07.2021
    09:28

    Önceki aylarda enflasyon riskine, pandemi sonrası normalleşmeler başlayınca talep artışlarının enflasyonu tetikleyeceğine, üretici enflasyonunun ve artan kurların olası baz etkilerine dikkat çekip, enflasyonda yeni zirveler göreceğimiz uyarılarını yapıyordum. Bu nedenle de, bu ... Devamı »

  • 05.07.2021
    09:24

    10:00'da Haziran enflasyonumuzu öğreneceğiz. Beklenti, önceki enflasyonun biraz üzerinde bir veri açıklanması yönünde. Ben de % 17 üstünde bir enflasyon bekliyorum. Sonrasındaki ay da enflasyonda artışın sürebileceği görüşündeyim. Ge&... Devamı »

  • 30.06.2021
    09:26

    Cuma günü ABD Tarım Dışı İstihdam verisi açıklanacak. ABD'den artan büyüme ve enflasyon rakamları tüm piyasayı FED politikalarında dönüş başlatabilir diye tedirgin ediyor. Gelecek veride yüksek bir istihdam verisi bu tedirginliğin daha da artmasına,... Devamı »

  • 29.06.2021
    09:27

    BIST için bir süredir uyarıyorum. 1400 - 1392 seviyeleri çok önemli diye. Maalesef bu destekleri kırdık. Biraz altta yer alan 1379 desteğini de kırdık. Bunların olması halinde BIST için 1345 ve 1300'e doğru düşüş yaşarız görüşüm maalesef ge... Devamı »

  • 28.06.2021
    09:16

    Uzun süredir düşen yabancı takası geçen hafta % 43.08 seviyesini aşınca, acaba yabancı dönüyor mu diye umutlanmıştım. Çaktırmadan ufak ufak alan yabancı %44-%45 takasa yükselir mi diye heyecanlandım. Ama maalesef %43.18 oranı sonrasında yeniden yabancı satışlar... Devamı »