Ekonomik Veri ve Takas Riskleri Satış Getirdi!

13.07.2021 09:21
  •  A 

Bugün Mayıs ayı sanayi büyüme verimiz gelecek. Aynı zamanda ABD'de de haziran çekirdek TÜFE verisi açıklanacak. ABD'de yarın da çekirdek ÜFE rakamlarını öğreneceğiz. Gelecek rakamlar ne kadar yüksek olursa, bunun FED politikalarında olası riskleri bizim için kur ve faiz baskısı yaratabilir.

Aynı zamanda 15 Temmuz ve Kurban Bayramı nedeniyle işlemlerin takasları öteleniyor. Bugünkü işlemlerin takası cuma günü olacak. Sadece bir gün ötelenecek. Ama çarşamba gününün takası bayram sonrasına yani 26 Temmuz'a kalacak. Bu durum kredili hisse taşıyanların şimdiden satış yapmalarına neden oldu diye düşünüyorum. Kredili alıcıların uzun kredi maliyeti yüzünden satışları düşüş baskısı yarattığı gibi, yarın alınacak hisselerin takası ise bayram sonrası olacağı için, bu durum da alım etkisi yaratabilir. 

Dışarıda ise pandemi risklerinin yeniden artması yüzünden, FED politikalarının ve likidite desteklerinin sürmesi beklentisi ile, özellikle açıklanacak banka bilançolarındaki iyimser beklentiler borsaların yüksek seyretmesine neden oluyor. Maalesef BİST olarak biz yine bundan yararlanamadık. 

Kısacası bugün kredililerin bayram maliyetinden kurtulmak için son satış günleri. Yarından itibaren ise takas avantajı nedeniyle alıcılar ön plana çıkacaktır. Bu yüzden bugünkü fiyatlardan alıcıların geldiğini görebiliriz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

NOT: 10:00'da Ekotürk Tv. skype bağlantım olacak. İlgilenenleri beklerim...


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 12.07.2021
    09:41

    Haftaya alıcılı bir başlangıç yapılmasını bekliyorum. Varyantların yeniden kapanma riskleri yaratması, FED'in korkularından birisiydi. Hollanda, japonya, Güney Kore kapanma yönünde gelişmeler tüm dünya için riskler yaratıyor. Yeni kapanmalar büyüm... Devamı »

  • 09.07.2021
    09:18

    Pandemide yeni Delta varyantı endişesi artmaya başlayınca borsalarda kar satışları yaşandı. Dün gelişmiş borsalarındaki düşüşler artınca, BIST de bundan olumsuz etkilendi. ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki geri çekilme de hala sürüyor. Dünya için de işler... Devamı »

  • 08.07.2021
    09:34

    15-16 Haziran FED tutanakları açıklandı. Çok özel bir durum yok. Benim gördüğüm FED başkanları varlık alımlarını daha erken azaltmayı düşünüyorlar. Ama olası bir varyant riskinden çekiniyorlar. Eğer ABD ve dünya için pandemi yeni bi... Devamı »

  • 07.07.2021
    09:28

    Yaz aylarının sıkışık bir aralıkta, sıkıntılı geçeceğini yazıyorum. Bu nedenle de hisseler arasında dolaşan yetersiz kaynak, bir bu hisseleri, bir o hisseleri alıyor. Ama sonrasında çok geçmeden dirençlerde satıp yeniden düşmesine neden oluyorlar. O yüzden hisse... Devamı »

  • 06.07.2021
    09:28

    Önceki aylarda enflasyon riskine, pandemi sonrası normalleşmeler başlayınca talep artışlarının enflasyonu tetikleyeceğine, üretici enflasyonunun ve artan kurların olası baz etkilerine dikkat çekip, enflasyonda yeni zirveler göreceğimiz uyarılarını yapıyordum. Bu nedenle de, bu ... Devamı »