Uzun Tatil Bitti!

26.07.2021 09:28
  •  A 

15 Temmuz'dan itibaren başlayan uzun bir tatil sürecini bitirdik. Bu süreçte ABD endekslerinde pandemi vaka artışlarının yarattığı yeniden kapanma endişeleri ile ciddi realizasyonlar yaşandı. BIST kapalı olduğu için bundan etkilenmemiş oldu. Sonrasında ise ABD endekslerinde yeniden toparlanmalar gördük. Şimdi ise yeniden 34993 seviyesinden kar satışları gören bir ABD Dow endeksi görüyoruz. Bu realizasyonun sürmesi BIST'i de baskılayabilir.

Bu hafta ABD'de çarşamba günü FOMC toplantısının açıklamaları var. Perşembe ABD, Cuma ise AB büyüme ve TÜFE verileri açıklanacak. Bu veriler piyasalar ve BIST için önemli olacak. Açıkçası büyüme ve enflasyon verilerinde rakamların yüksek çıkarak FED politikalarında geri dönüş endişelerini arttırmasını bekliyorum. Bunu destekleyen bir gelişme de, ABD'de açıklanan bilançoların beklentilerin üstünde geliyor olması. Ama pandemi vaka artışlarının tüm ülkelerde artıyor olması nedeniyle ise, yeniden kapanma ve büyümelerde tersine dönüş endişeleri var. Bu ise borsaları baskılarken, ABD tahvil faizlerinin ise düşük kalmasını destekliyor. Düşük faizlerin ve FED politikalarının aynı sürmesi ise borsaları desteklerken, Dolar endeksini baskılıyor. 

Ülkemiz ve BIST için ise KKTC'de Maraş'ın kısmen açılması ve KKTC'nin tanınması yönünde ihtimallere karşılık ABD-AB ve BM'den gelen sert açıklamalar var. Aynı şekilde Afganistan'dan ülkemize yönelen yeni bir sığınmacı akını görülüyor. Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye'yi dışarıda tutalım ama mültecileri kendi topraklarında tutması için 5 Milyar Euro daha verip, 5 yıllık yeni bir mülteci anlaşması yapalım açıklamaları var.

Açıkçası bu tutumun çok onur kırıcı olduğunu söylemek istiyorum. AB'de yeriniz yok ama para karşılığı mülteci kampına dönüşün deniyor. Bunun ülkemizin domografik yapısında yarattığı riskleri hepiniz görüyorsunuz. Kesinlikle sığınmacıların ülkelerini ya da AB'ye yollanması taraftarıyım. Bayram'da ülkelerine bayramlaşma için gidebiliyorlarsa, demek ki artık geri dönmek için de ortam oluşmuş diyebiliriz.

Bu arada ABD Yunanistan'ı iyice üssü haline getirmiş durumda! Dedeağaç'a 400 civarında tank sevkiyatı var. Bunun NATO tatbikatları ile izahı mümkün değil. Her ne kadar diğer AB ülkelerindeki ABD üslerine sevkiyat için bunun yapıldığı söylense de, bu açıklama da çok ikna edici gelmiyor. Kısacası Türkiye-ABD ilişkilerinde gerilim bayram sonrasında da aynı. Yunanistan Türkiye'ye karşı kışkırtılıyor diye görüyorum. Dış ilişkilerdeki risklerimizdeki risklerimiz de artarak sürüyor.

İşte bu havada bayram sonrası alıcılı bir açılış yapabiliriz. Ama devamında dışarıda olası kar satışları ile karşılaşacak olursak, alıcılı açılışın arkası uzun soluklu olmayabilir. Önemli verilerin olduğu bu haftayı da hisse odaklı ve temkinli geçirmek doğru olacaktır. FOMC açıklamalarını, ABD ve AB büyüme verilerini görmeyi beklemek lazım diyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazançlı bir hafta dilerim.

NOT: 10:00'da Ekotürk Tv. skype bağlantısı üzerinden, Perihan Tantuğ ile gündemi konuşacağız. İlgisini çekenleri bekleriz.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 19.07.2021
    09:54

    Bayram öncesi son yarım gün. Uzun tatilin belirsizlik riski var. ABD borsalarında kar satışları hakim. BIST'de de eksi bir endeks olma riski yüksek. Hisse bazlı ayrışma olabilir ama yine de riskli bir gün olabilir. Kurban Bayramının tüm İslam dünyasına ve sizle... Devamı »

  • 16.07.2021
    09:00

    Pazartesi - Salı takas öncesi kredililerin satması için önemli ve son günlerdi. BIST bu iki günü de düşüşle kapattı. Çarşamba ise, takas avantajı olanların alım günüydü. Yani alanlar parayı bayram sonrası ödeyeceklerdi. BIST niteki... Devamı »

  • 14.07.2021
    09:30

    Son açıklanan TÜFE ve ÜFE verilerimiz artarak geldi. Ki, % 42 üzerindeki ÜFE yüzünden TÜFE'nin henüz zirve yapmadığı görüşündeyim. Bizdeki durum bu iken, sanayi üretimimiz yıllık beklenti olan %38 seviyesinin üstünde % ... Devamı »

  • 13.07.2021
    09:21

    Bugün Mayıs ayı sanayi büyüme verimiz gelecek. Aynı zamanda ABD'de de haziran çekirdek TÜFE verisi açıklanacak. ABD'de yarın da çekirdek ÜFE rakamlarını öğreneceğiz. Gelecek rakamlar ne kadar yüksek olursa, bunun FED politikalarında ola... Devamı »

  • 12.07.2021
    09:41

    Haftaya alıcılı bir başlangıç yapılmasını bekliyorum. Varyantların yeniden kapanma riskleri yaratması, FED'in korkularından birisiydi. Hollanda, japonya, Güney Kore kapanma yönünde gelişmeler tüm dünya için riskler yaratıyor. Yeni kapanmalar büyüm... Devamı »