Ciğerlerimiz Yanıyor!

02.08.2021 09:47
  •  A 

Tam bir felaket yaşıyoruz. Çölleşme uyarıları yapılan ülkemizin en önemli çam ormanları içimizi de yakarak yanıyor. Maalesef köyler, evler, eko sitemin birçok canlısı bu yangınlarla yok oldu. Kaybettiğimiz canlarımız var. Kayıplarımız için Allahtan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Hala kontrol altına tam anlamıyla alınamamış yangınlar maalesef sürüyor.

THK ucakları yetersiz ve bakımsız gerekçeleri, koskoca ülkenin geçerli gerekçesi olabilir mi? Aşırı sıcakların geleceği uyarılarına rağmen tedbiri sadece THK mı alması gerekiyordu? Kaldı ki, 2013 yılında THK'nın kurban derisi toplama imtiyazının birçok cemaat, dernek vs.ye de verildiğini, son üç yıl da kurumun kayyuma devredildiğini unutmamak lazım. Hiç bir bahane ve gerekçeye gerek yok. 19 uçağı olan THK'nın uçakları kullanılamıyorsa, gerekli ödenek şimdiye kadar sağlanmalı, ya da ihtiyaç halinde kullanılabilecek uçaklar yerine alınmalıydı. THK'nın uçaklarının sadece 100 lt eksik kapasite yüzünden ihaleden elenmeleri iddiası ise akıl almaz bir durum. Tüm bunların araştırılması, sorumluların cezalandırılması lazım. İş işten geçti ama en azından kalan ormanlarımızı korumamız lazım.

Anayasanın 169'ncu maddesi gereği yanan ormanların yeri imara açılamaz deniyor. Maddeyi incelemedim. Yandığı zaman sonrasına bilfiil şahit olduğum Pina yarımadası'nda yapılan otellerin bu maddeden haberi yokmuş demek! Ya da yetkililer nedense bu maddeyi uygulamamışlar! Orman alanlarının imar yasağı uygulanacak şekilde anayasada olmalı. Yakanlar terör suçu ile yargılanmalı.

Ekonomi ve Borsaya Gelince,
              FED başkanı güvercin söylemine devam etti. ABD'den gelen imalat ve büyüme verilerinin beklentilerden düşük gelmesi, pandemi vaka artışlarının yarattığı endişeler büyümenin kalıcı olmayacağı endişeleri Dolar endeksinin düşmesine neden oldu. FED'in politikaları aynı şekilde sürecek beklentisi borsaları yukarı taşıyor. BIST'de TCMB enflasyon hedefini yukarı çekti. Bankalarımızda açıklanan karlar oldukça iyi geliyorlar. Ancak takipteki krediler de artıyor. 

Bu hafta enflasyon, PMI ve ABD tarım dışı istihdam verisi önemli olacak. Bizde enflasyonun artmaya devam etmesini bekliyorum. ABD verileri ise şaşırtabiliyor. Onları görelim derim. BIST alıcılı bir haftaya başlayacak. Devamında 1412-1415-1419 ve 1468 dirençlerini aşacak olursak, o zaman yükselişin devamını da görebiliriz. Ben dirençler geçildikçe üstündeki seviyeleri beklemek doğru olur diye düşünüyorum. Ama hisse bazlı ayrışmalar ise daha çok görülecektir.

Bakalım piyasa yükselişe tamam mı devam mı diyecek göreceğiz. 1370 atında düşüş baskısı artar. Yeniden 1341 desteği kırılırsa ise, satışları hızlanır. Teknik tablo bunu gösteriyor. Şimdilik alıcılı ve dirençleri kırma yönünde bir haftaya başlıyoruz. Umarım bu hava bozulmaz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. 

NOT: 10:00'da Ekotürk skype bağlantısı üzerinden sevgili Perihan Tantuğ ile gündemi konuşacağız.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 30.07.2021
    10:19

    FED Başkanı Powell, ısrarla enflasyon ve büyüme kalıcı olmayacak. Sonrasında düşüş yaşanacak. Pandemi riski halen kalkmadı, bu nedenle piyasayı desteklemeye devam edeceğiz ve faiz artışı uzun süre programımızda yok. Olursa belki varlık alımlarında azaltım düşünebil... Devamı »

  • 29.07.2021
    09:16

    Dün tamamlanan ABD FOMC Toplantısı sonrasında, FED faizlerde değişiklik yapmayıp, % 0 ile % 0.25 aralığında aynı şekilde bıraktı. FED Başkanı Powell, faiz artışı düşüncesinden çok uzak oldukları, %2 beklenti enflasyonu oluşmasını bekledikleri, pandemi risklerinin tam olara... Devamı »

  • 28.07.2021
    09:37

    ABD FOMC toplantısı bugün sona eriyor. Açıklamaları ve akşam başkan Powell'ın diyecekleri piyasalar için önemli olacaktır. Başkan benzer güvercin mesajlarına devam edecek olsa da, olası yüksek gelecek ABD büyümesi FED'in politikalarında dön&uu... Devamı »

  • 27.07.2021
    09:27

    Bugün ABD FOMC toplantısı başladı. Yarın açıklamaları duyacağız. FED pandemide yeni varyantların etkisi ile ekonomilerde yeniden kapanma riskleri olabileceğini, yaşanan talep ve enflasyon artışının kalıcı olmayıp, sonrasında yeniden düşeceğini dile getirip, FED politikalarında yakın... Devamı »

  • 26.07.2021
    09:28

    15 Temmuz'dan itibaren başlayan uzun bir tatil sürecini bitirdik. Bu süreçte ABD endekslerinde pandemi vaka artışlarının yarattığı yeniden kapanma endişeleri ile ciddi realizasyonlar yaşandı. BIST kapalı olduğu için bundan etkilenmemiş oldu. Sonrasında ise ABD endekslerin... Devamı »