Powell Haklı mı Çıkacak?

30.07.2021 10:19
  •  A 

FED Başkanı Powell, ısrarla enflasyon ve büyüme kalıcı olmayacak. Sonrasında düşüş yaşanacak. Pandemi riski halen kalkmadı, bu nedenle piyasayı desteklemeye devam edeceğiz ve faiz artışı uzun süre programımızda yok. Olursa belki varlık alımlarında azaltım düşünebiliriz diyor. 

ABD'den gelen sipariş verileri beklentinin altında kaldı. Büyüme % 8.5 beklenirken, %6.5 olarak açıklandı. Powell'ın sözlerine rağmen, büyüme yüksek gelirse piyasa baskı yaşar diye bekliyordum. Büyüme beklentiden düşük gelince, Dolar endeksi(DXY) daha da gevşedi. Bizde kurlarda gevşeme yaratarak destek oldu. Ama ABD borsalarında bir süre dirençler denense de, sonra yeniden kar satışları görülüyor. Eğer Powell'ın dediği gibi büyüme düşecek olursa, bu durumda ABD endekslerinde zaten öncesinde fazlası ile alınmış olan hisselerde kar satışları daha da güçlenebilir. Yurt dışı kar satışlarına dikkat etmemiz lazım yani.

TCMB Enflasyon Hedefini Yukarı Revize Etti!
              Dün TCMB enflasyon raporu sunumu vardı. Başkan Kavcıoğlu, yüksek talep ve tedarik sorunları nedeniyle dünyada yüksek fiyat baskısı sürüyor dedi. Enflasyonda % 12.20 olan yıl sonu hedefini % 14.1 olarak yukarı revize ettiklerini söyledi. Enflasyonda % 16.00'lara doğru yükseliş olabilir ama sonrasında son çeyrekte belirgin olarak düşüş olacak dedi. 

Aynı zamanda yıl sonuna doğru cari fazla beklediklerini söyledi. Sıkı para politikası sürecek dedi ama gerekirse faiz artışı yaparız demedi. TCMB olarak yalnız bırakıldıklarından şikayet etti. Üreticilere sitem yaptı. Faizler enflasyondan yüksek kalmaya devam edecek dedi. Rezevlerin güçlendirilmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Yeni swaplar duyabilirsiniz dedi.

ABD verileri ve TCMB'nın enflasyon hedefini yukarı revize etmesi, turizmdeki beklentileri, cari fazla beklemesi kurda 8.44 desteğinin görülmesine neden oldu.

İşte bu gelişmeler dün ABD borsalarının uzun süre dirençleri zorlamasına, BIST'in de 1393 seviyelerine yönelmesine destek oldu. Bugün ise dışarıda kar satışları hakim. BIST de bu baskı ile güne başladı. BIST için çok sayıda dirence dikkat çekiyorum. Bu dirençlerin dün ciddi bir kısmı geçildi. Ama hala 1393 - 1397 - 1400 yakın dirençleri kırılmadı.

Ama dünkü gelişmelerin BIST genelinde olumlu yansımalarını gördük. Bilançolar da iyi geliyor. Açıklanan Garanti Bankası bilanço karı da oldukça iyi. Hatta, şu anki fiyatına bakınca, bu bilançoya göre oldukça iskonto içerdiğini söyleyebilirim. Eğer sonraki bilançolarda kar düşmeyecek ve aynı şekilde yükselmeye devam edecekse, bugün için söylediğim iskontolu fiyat, çok daha fazla iskonto içeriyor olur. İç-dış siyasi, jeopolitik risklerden kaynaklı güven sorunumuzu aşabilsek, bankalar bile endeksi yukarı yönlü destekleyecekler. 

Hangi tarafa bakacağız, açıklanan veriye mi, sonrasındaki beklentiye mi bakacağız hakikaten beni bile zorluyor. Detaylı yazdığım riskler nedeniyle tedirginliğim sürüyor. Ama diğer taraftan gelen veriler ve bilançolarla pozitif ayrışmalar yaşanabililiyor. Böyle olunca da, olası yükselişine dikkat çektiğim demirçelik, sigorta, beyaz eşya, holding, gsm gibi hisselerin yükselişlerinde endeksten çekindiğimden seyirci kalıyorum. Ama sonra bakınca teknikler kazanıyor. 

Tekniklere göre davranıp, riskleri dikkate almamak mı lazım, yoksa yine bildiğim gibi hissettiğim gibi mi davranmak lazım ben de açmazda kalıyorum. Umarım bankalar da endeksi yukarı taşır ve bu arada gerçekleşmeye başlayan açık öngörüleri seri şekilde gerçekleşmelerle kapatmaya başlarız. En azından bu faydasını görelim:)

Yabancı sorunu olmasa bu verilere bakışım çok daha farklı olurdu. Ama yabancı halen geri dönmediği ve fırsat bulunca yeniden sattığı için, iyi verilerin yabancıya satış fırsatı tanıması korkum da beni frenliyor.

Umarım kar sağlayacak kararlar ve stratejilerim daha çok olur. Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 29.07.2021
    09:16

    Dün tamamlanan ABD FOMC Toplantısı sonrasında, FED faizlerde değişiklik yapmayıp, % 0 ile % 0.25 aralığında aynı şekilde bıraktı. FED Başkanı Powell, faiz artışı düşüncesinden çok uzak oldukları, %2 beklenti enflasyonu oluşmasını bekledikleri, pandemi risklerinin tam olara... Devamı »

  • 28.07.2021
    09:37

    ABD FOMC toplantısı bugün sona eriyor. Açıklamaları ve akşam başkan Powell'ın diyecekleri piyasalar için önemli olacaktır. Başkan benzer güvercin mesajlarına devam edecek olsa da, olası yüksek gelecek ABD büyümesi FED'in politikalarında dön&uu... Devamı »

  • 27.07.2021
    09:27

    Bugün ABD FOMC toplantısı başladı. Yarın açıklamaları duyacağız. FED pandemide yeni varyantların etkisi ile ekonomilerde yeniden kapanma riskleri olabileceğini, yaşanan talep ve enflasyon artışının kalıcı olmayıp, sonrasında yeniden düşeceğini dile getirip, FED politikalarında yakın... Devamı »

  • 26.07.2021
    09:28

    15 Temmuz'dan itibaren başlayan uzun bir tatil sürecini bitirdik. Bu süreçte ABD endekslerinde pandemi vaka artışlarının yarattığı yeniden kapanma endişeleri ile ciddi realizasyonlar yaşandı. BIST kapalı olduğu için bundan etkilenmemiş oldu. Sonrasında ise ABD endekslerin... Devamı »

  • 19.07.2021
    09:54

    Bayram öncesi son yarım gün. Uzun tatilin belirsizlik riski var. ABD borsalarında kar satışları hakim. BIST'de de eksi bir endeks olma riski yüksek. Hisse bazlı ayrışma olabilir ama yine de riskli bir gün olabilir. Kurban Bayramının tüm İslam dünyasına ve sizle... Devamı »