Şirketlerin altı aylık bilançoları oldukça iyi geliyor. Hatta diyebilirim ki, pandeminin tedarik etkisi ile Türkiye ve şirketlerimiz ön plana çıkacaktır, demir-çelik, otomotiv sektörü bundan pozitif etkilenecektir beklentimin de üzerinde bir yansıma görüyorum. Sadece ciro artışları değil, kar marjlarının da ciddi arttığını görüyoruz. Bu durumun dokuz ve 12 aylık bilançolarda da sürmesini bekliyorum. Belki kar artış oranı sonraki çeyreklerde biraz düşebilir ama yine de sürecektir beklentisindeyim.
Bu nedenle bilançolarla birlikte şirketler için yapılan yıl sonu fiyat hedefi tahminlerinin yukarı yönlü güncellemelere tabi olacağını düşünüyorum. Ki, zaten bu yönde bazı kurumlardan benzer güncellemeler gelmeye başladı.
Ama hemen uyarmalıyım ki, gelen bilançolardaki her iyi karın fiyatı hemen yukarı çekmesini beklemeyin! Hissenin öncesinde oluşan fiyatı da önemlidir. Eğer önceden yeterince, ya da fazlası ile satın alındı ve fiyatlandı ise, siz gelen iyi bilanço ile fiyatı yükselecektir beklentisi taşırken, kar satışlarının geldiğini görebilirsiniz. Bu durum genelde karı zaten iyi gelmesi beklenen hisseler için çok gördüğümüz bir yansımadır. Ama bir anda kar patlaması yaşayanlar, öncesinde fiyatında ciddi bir yükseliş olmamasına rağmen bir anda yüksek kar getiren hisselerde ise, karla birlikte yükseliş yönünde sert fiyat tepkileri görülebilir.
Bu durum sizleri elinizde yükselen hisseler varsa tabi ki sevindirsin. Ama kar satışı yiyen hisseler var ise, üzülün ama panik yapmayın. Moraliniz bozulsa da, gelecek korkunuz olmasın. Bir süre sonra dokuz ve on iki aylık bilanço karlarına yönelik alımlar yeniden başlayacaktır.
Kısacası bankalar, demir-çelik, kimya, otomotiv, bazı çimentolar, eskiden camlar derdik ama birleşme sonrası şişecam tek kaldı, beyaz eşya, enerji-elektrik alanında taahhüt işi yapanlar, altıncılar, gsm'ciler oldukça iyi karlar açıkladılar ve açıklıyorlar.
Bu açıdan bakınca BIST için ciddi yükseliş potansiyeli oluşuyor. İlgili hisseler için de tabii. Lakin yabancı neredeyse iki yıldır sattığı için, piyasa yerliye kalmış durumda. Halka arzlar da kesilmeden devam edince, borsayı yukarı çekmesini beklediğimiz paralar dağılmış durumda. Bu da gücünün azalmasına neden oluyor. Bu yüzden yabancı eksikliğini çekiyoruz. BIST yabancısız 1444 seviyesini geçse de, 1456 ve 1468 direncini kırmakta zorlanabilir. Mevcut risklerimiz artarak sürerken yabancı dönüş yapar mı bilemiyorum. Ama biraz zor görüyorum.
Bu nedenle bilançolar sonrası olası bir kar satışı görürsek de şaşırmamak gerekir. Bu güç toplayıp, sonraki bilançolara hazırlanmak için teknik bir düzeltme ile sınırlı kalacaktır. Kaldı ki, bazılarında ise bu düşüşü görmeden fiyatların artması da mümkündür. Hangisinde nasıl bir yansıma olacağını anlamak için de, teknikleri referans almak doğru olabilir.
Şu an gelen karlarla baktığım zaman hemen hemen çoğunda zaten öncesinde oluşan fiyatlar nedeniyle hisselerin fazla bir iskonto içermediklerini, hatta bazılarının primli olduğunu görüyorum. Ama önemli kısmı dokuz aylık bilanço karları da aynı şekilde artarak gelecek olursa iskontolu olacaklardır. Bir kısmı da yıl sonu bilançolarında bu fiyatlarla iskontolu hale geleceklerdir.
İşte yabancı burada önemliydi! Eğer yabancı fon ve yatırımcılar eskiden olduğu gibi yüksek olsaydı, onların daha uzun vadeli beklentilere göre almaları nedeniyle hisseler ve borsa çok daha yüksek fiyatlanıyor olurdu. Olası yıl sonu karına göre şimdiden alımlara geçerlerdi. Ama bu durum yok. Bu nedenle hisse değişimleri ile bu süreç yaşanacaktır. Hisse bazlı hareketler bundan sonra da aynı şekilde sürecektir.
TCMB Faizlerde Değişim Yapacak Mı?
Yarınki PPK toplantısında politika faizlerinde bir indirim yapmasını hem beklemiyorum, hem de enflasyonda zirve ve kalıcı düşüş görülmeden doğru bulmuyorum. Cumhurbaşkanının açıklamaları sonrası faiz artışı yapmasını da beklemiyorum. Bu nedenle faizleri aynı bırakacağını, belki gerekirse sıkılaştırıcı tedbirler alınacaktır ifadesinin metne girmesini bekliyorum. Şu an piyasada cumhurbaşkanının açıklamaları sonrası acaba erken bir faiz indirimi gelir mi endişesi nedeniyle kurlarda bir artış yaşanıyor. Eğer TCMB faizleri sabit bırakırsa, kurlarda kısmen bir gevşeme olması da söz konusu.
FED Riski Artıyor!
Ama son tarım dışı verisi sonrası ABD FED tarafından politika değişimleri gelebilir. Ayın sonuna doğru Jackson Hall'da yapılacak toplantıdan, varlık alımlarını azaltma yönünde seslerin daha çok çıkmasını ve Eylül toplantısında bu yönde bir karar alınması riskini yüksek görüyorum. Eğer bu risk yüksek olursa, bu takdirde BIST için de baskı oluşabilir. Gelişmiş borsa endekslerinde de yaşanan yükselişlerin sınırlarındayız görüşündeyim. FED'den politika değişimi yönünde gelecek açıklamalar, gelişmiş borsalarda ve BIST'de teknik düzeltme yaratabilir. Ama bundan korkmayın. Olası bu yönde bir düzeltmenin sınırlı olmasını bekliyorum. Kaldı ki, gelişmiş borsalar zaten fazlası ile primliler. Onlarda bu yönde düzeltme ve kar satışları zaten normal olur.
Bilanço döneminde hisse bazlı takibe devam diyorum. Lütfen destek-direnç paylaşımlarımı da yakından takip ediniz. Giriş kısmının sağında yer alan ''Siteyi Tanı'' bölümündeki Destek-Direnç izahını dikkatlice okuyunuz. Özellikle yeni üyelerimiz bunu muhakkak yapsınlar.
Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_