TCMB Faize Dokunacak Mı?

12.08.2021 09:17
  •  A 

Bugün 10:00'da sanayi üretimi verimiz gelecek. Yükselişin sürmesini bekliyorum. Beklenti %21.1 yıllık artış oranında. Büyümenin yüksek çıkması enflasyonun da artış göstermeye devam etmesine neden olabilecek bir gelişme. 

Dün ABD temmuz ayı TÜFE açıklandı. Aylık % 0.5, yıllık % 5.4 TÜFE rakamları açıklandı. Aylıkta bir önceki TÜFE rakamının % 0.9 olması FED'in beklentisi doğrultusunda bir gelişme olması açısından piyasalarda pozitif algı yarattı ve ABD borsaları ile AB borsaları yükseliş yaşadılar. 

14:00'de TCMB Faiz Toplantısı Var!
              İşte bu gelişmeler kapsamında bugün TCMB'nın politika faizlerini bu ay da değiştirmesini beklemiyorum. Bence en azından bir iki ay daha enflasyondaki gelişmeleri izlemesi daha doğru olacaktır. Ama Eylül ya da Ekim ayı enflasyonu sonrasında faiz indirimleri başlayabilir. FED riski de varken, enflasyonda henüz kalıcı bir düşüş yaşandığı görülmeden erken indirim dövizde yukarı tepki yaratabilir. Kısacası bugün için TCMB'nın faizlerde değişiklik yapmasını beklemiyorum. Hatta metne sıkılaştırıcı tedbirler devreye alınabilir ifadeleri de eklenirse bu olumlu yansımalar yaptırır.

Halkbank Davasının Başsavcı Adayı Belirlendi!
              Başkan Biden, Damian Willams'ı aday gösterdi. Yeni savcının ABD Senatosu tarafından onaylanması gerekiyor. Akabinde dava ile ilgili gelişmeleri görebiliriz. Bu konu davanın Türkiye'de görülmesi ile sonuçlanırsa pozitif, ABD'de devam etmesi şeklinde neticelenirse negatif etki yaratır. Bu risk hala önümüzde duran en büyük finansal ve jeopolitik risk yaratabilecek konudur. Umarım lehimize bir sürece girer. Aksi durum bir anda piyasaların gerilmesine neden olur.

Güney Kore İle Swap Anlaşması!
              Türkiye ile Güney Kore arasında 17.5 Milyar Dolar'lık swap anlaşması yapıldı. Ciddi bir ticaretimiz olan ülke ile yaklaşık 2 Milyar Dolar civarındaki bu anlaşma, döviz açığı verdiğimiz bir ülke ile olması döviz üzerindeki baskıyı düşürmesi açısından olumludur. Ama sürdürülebilir olacak mı, devamı gelecek mi bunu izlemek lazım. Şimdiden net bir şey söylemek doğru olmaz.

Bilançolar Sonrası BIST Düzeltme Mi Yaşıyor?
              Bilançoların gayet iyi geldiğini ama zaten hisselerin çoğunun öncesinde fazlası ile fiyatlandığı için, bilançoların yükseliş yaşatmayabileceğine dikkat çekiyor ve bilançolar sonrası kar satışları olabilir diye uyarıyordum. Dün bu kapsamda bir kar satışları gördük. 

Ama diğer bir uyarım, ya da beklentim de gelen karların çok iyi olması ve sonraki bilançolarda da sürmesini beklediğim yönünde. Bu yüzden sonraki bilançolarda şu an için iskontolu olmayan hisselerin iskontolu hale gelmelerini beklediğim için, bilançolar sonrası kısmi bir düzeltme görsek de, sonrasında yeniden yükselişlerin olmasını bekliyorum. Şirketlerin gelen bilançolarla yıl sonu fiyat beklentilerinin yukarı yönlü revizelere neden olacağını düşünüyorum. Misal açıklanan sahol bilançosunu da çok beğendim. Şu an için bile hisseyi iskontolu hale getirmiş. Bu karın devamında sahol'ün mevcut fiyatının çok daha yüksek iskonto içereceği görüşündeyim. Piyasa bir süre sonra bu bilançolara kayıtsız kalamayacaktır.

Yeter ki, biz kendi elimizde farklı alanlardaki gelişme ve hatalarla kendi kendimize engel çıkartmayalım!

Bugün alım tepkilerinin olmasını bekliyorum. Ama tabii 14:00'deki TCMB kararına kadar tedirginlik sürecektir.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 11.08.2021
    08:54

    Şirketlerin altı aylık bilançoları oldukça iyi geliyor. Hatta diyebilirim ki, pandeminin tedarik etkisi ile Türkiye ve şirketlerimiz ön plana çıkacaktır, demir-çelik, otomotiv sektörü bundan pozitif etkilenecektir beklentimin de üzerinde bir yansı... Devamı »

  • 10.08.2021
    09:18

    En başından beri pandeminin bize ve şirketlerimize çok yarayacağı görüşümü yazıyordum. Çin'den olası tedarik sorunlarının şirketlerimizi öne çıkartacağı görüşümü pandeminin başında yazmıştım. Ama böyle kar patlamaları da bekl... Devamı »

  • 09.08.2021
    09:24

    Öncelikle ABD Tarım Dışı İstihdam Verisine değinmek istiyorum! ABD'de gelen beklenti altında kalan büyüme, siparişlerde düşüş ve son olarak da özel sektör istihdamının beklentiler altında kalması, ''acaba FED Başkanı haklımı çıkacak, enflasyon d... Devamı »

  • 06.08.2021
    09:37

    BIST'in ucuz olduğunu zaten söylüyorduk ama bu şekilde ısrarlı bir borsa yükselişinin sürüyor olmasını da açıkçası beklemiyordum. Beklentilerimden daha iyi bir alıcı iştahı görüyoruz. Yabancı takasının yükselmiyor olması alıcı kim sorusunu ak... Devamı »

  • 05.08.2021
    09:27

    Vallaha onu bilemem ama Temmuz'da yıllık % 18.95 TÜFE, % 44.92 ÜFE seviyesine yükselmiş durumda. Neredeyse politika faizi olan % 19 seviyesi ile eşitlenmiş durumda. Yani reel faiz kalmamış durumda. Şimdi durduk yerde beklenti yazımın başlığındaki soruyu neden sordum? Ç&... Devamı »