Yüksek Kârlara Yabancı ve Fitch Kayıtsız Kalmadı!

16.08.2021 09:01
  •  A 

Pandemi sonrası yurt dışı ve iç talep patlaması ÅŸirketlere çok yüksek kârlar açıklatmaya devam ediyor. Gelen karların bankalar dahil neredeyse tüm ana sektör ve ÅŸirketlerde çok ciddi ciro ve kâr artışları görülüyor.

TCMB toplantısında faizlere dokunulmayınca, üstüne Güney Kore swap anlaÅŸması da gelince yabancıların BIST ve DIBS(Devlet iç borçlanma seneti)'lere olan ilgisi artmaya baÅŸladı. Yabancı uzun zaman sonra BIST'de 168 Milyon Dolar ile alım fazlasına sahip. Yabancı takasında da kısmen artış görülüyor. 

Cari Denge Haziran'da 1 Milyar 127 Milyon Dolar açık ile son 12 ayda -29.7 Milyar Dolar'a düÅŸen bir geliÅŸme gösteriyor. Taşımacılık ve ihracatta yaÅŸanan artış bu tablonun destekçileri.

FÄ°TCH Büyüme Beklentisini Yükseltti!
              Cuma günü Fitch'den gelen deÄŸerlendirmede BB- olan not ve DuraÄŸan olan görünüm aynı ÅŸekilde korundu. Bununla birlikte büyüme beklentisi ise % 6.3 seviyesinden % 7.9'a yükseltildi. Fitch 2021 enflasyonunun da % 16.9 olmasını bekliyor. 2022 için enflasyon beklentisi ise % 14.6

Tüm bu geliÅŸmelerle geçen hafta borsayı 1447 seviyesinden kapattık. Bir süredir 1444 üzerinde 1456 ve 1468 dirençlerine dikkat çekiyordum. Bu iki seviye de görülebilir ama özellikle 1468 güçlü ve önemli bir direnç. Bu seviyelere kadar arada her yerden düzeltme yaÅŸanabilir. 1468 direncinin yukarı geçilmesi için ise yabancı alımlarının artmasına ihtiyacımız var. Yabancısız bu direnci ÅŸimdilik kırmamız zor diye yazıyordum. Ä°ÅŸte bu açıdan gelen yabancı alımları çok önemli. Yabancı ilgisi aynı ÅŸekilde artarak sürecek olursa, 1468 direncini kıracak BIST, hızla 1491, 1511gap ve 1533 seviyelerini de görebilir. Böyle bir yükseliÅŸ neredeyse tüm borsa hisselerinde yükseliÅŸleri beraberinde getirir. 

Kısacası geçen haftadan BIST için pozitif hava devraldık. Fitch'in deÄŸerlemesinde aynı kalması diÄŸer kurumlardan da olumsuz bir beklentinin önünü kesmiÅŸ oldu. Ä°ÅŸte böyle bir haftaya baÅŸlıyoruz. Ama Çin'den gelen verilerde düÅŸüÅŸler yaÅŸanıyor. Bir diÄŸer olumsuzluk da, içeride otomotiv üretiminde temmuz ayında, geçen yılın aynı ayına göre %44.6 düÅŸüÅŸ yaÅŸanması oldu. Otomobildeki düÅŸüÅŸ de % 56.9 olmuÅŸ. Bu sektör için önemli bir yavaÅŸlama. Ama bu gerilemenin etkilerini azaltacak bir ÖTV matrah hamlesi yaÅŸandı! ÖTV kademelerinde matrah yükseltildi. Bu durum sıfır araçlarda 70 Bin TL.'ye varan fiyat düÅŸüÅŸleri yaratacak. Fiyatlarda yaÅŸanacak bu düÅŸüÅŸ talepte bir artış yaratabilir. Bu da üretimdeki düÅŸüÅŸün etkisini bastıracaktır.

Dünya için diÄŸer bir risk yaratan geliÅŸme ise Afganistan'da yaÅŸanıyor! ABD'nin Afganistan tiyatrosunda yeni bir sahneye geçildi. Afganistan sahnesi bitti. Yıllar önce iÅŸgal ettikleri ülkeden demokrasiyi ve insan haklarını yeniden getiremeden ülkeyi Taliban'a teslim ederek çıktılar. Taliban tüm ülkeyi kendisinin bile beklemediÄŸi ÅŸekilde savaÅŸmadan devraldı. Çok yakında ülkenin ismi ve yönetim biçimi resmi ÅŸekilde deÄŸiÅŸip, Afganistan Ä°slam EmirliÄŸi olması bekleniyor. ABD ÅŸimdi de bakalım dünya, bölge ve ülkemiz için ne tuzaklar hazırlıyor. Umarım bunlardan ülke olarak çok etkilenmeden güçlenerek çıkmayı baÅŸarırız. ABD ile batının insan hakları ve demokrasi getirmek için iÅŸgal ettiÄŸi Irak, Suriye, Libya, Afganistan'ın akıbeti ortada. Suudileri zaten istedikleri gibi kullanıyorlar. Katar ile Afgan mülteci alma konusunda görüÅŸüyorlarmış. Zaten nüfusunun çoÄŸu yabancı olan Katar bu hatayı yaparsa, bir süre sonra orada da darbe ve iÅŸgal örneklerini görürüz. Bu tiyatronun devamında Türkiye ve Ä°ran'ın kafalarında olmaması mümkün deÄŸil. Onlara bu imkanı yaratmamak için, içeride demokrasiyi, hukukun üstünlüÄŸünü, güçler ayrılığı ilkesini, eÄŸitimi ve cumhuriyet deÄŸerlerini yeniden ayaÄŸa kaldırmalıyız. Bu yapmamız gerekirken, kontrolsüz göçlere göz yumarsak, ciddi risklerle iç içe oluruz. 

Anlayacağınız jeopolitik geliÅŸmlerin her türlü riskleri önümüzde duruyor. Bu nedenle temkinli olmayı bırakmamak gerekir. Bilançolar bu ÅŸekilde sürecek olursa ki, bağımsız denetim süreci olmayacağı için dokuz aylık bilançolar hızlı gelecek. Dokuz ve 12 aylık bilançoların da iyi gelmesini beklediÄŸim için, olası teknik düzeltmeler sonrası yeniden yükseliÅŸlerin yaÅŸanmasını bekliyorum. Alımların da bu nedenle sürmeye devam edeceÄŸini düÅŸünüyorum. Tek tereddütüm arada düzeltmeler gün içinde mi yaÅŸanıp bitecek, yoksa kapanışlarda ara düÅŸüÅŸler yaÅŸayacak mıyız? Bunu yaÅŸayıp göreceÄŸiz. Bu esnada teknikleri refarans alarak olumsuz etkilerinden korunmaya çalışmak doÄŸru olacaktır.

Hepinize saÄŸlık ve bol kazanç dilerim. Ä°yi bir haftanız olsun. 


    Saygılarımla
    Aydın EroÄŸlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 13.08.2021
    08:28

    Pandemi bir çok alanda sorunlar yarattı. Lakin ÅŸirketlerimiz bu süreçteki tedarik sorunlarının yararını görüyorlar. Dünyada süren faizsiz bol likidite talebi, büyümeleri ve her alanda hammadde, emtia ve ürün fiyatlarını katlamış durumda. &Ou... Devamı »

  • 12.08.2021
    09:17

    Bugün 10:00'da sanayi üretimi verimiz gelecek. YükseliÅŸin sürmesini bekliyorum. Beklenti %21.1 yıllık artış oranında. Büyümenin yüksek çıkması enflasyonun da artış göstermeye devam etmesine neden olabilecek bir geliÅŸme. Dün ABD temmuz ayı ... Devamı »

  • 11.08.2021
    08:54

    Åžirketlerin altı aylık bilançoları oldukça iyi geliyor. Hatta diyebilirim ki, pandeminin tedarik etkisi ile Türkiye ve ÅŸirketlerimiz ön plana çıkacaktır, demir-çelik, otomotiv sektörü bundan pozitif etkilenecektir beklentimin de üzerinde bir yansı... Devamı »

  • 10.08.2021
    09:18

    En başından beri pandeminin bize ve ÅŸirketlerimize çok yarayacağı görüÅŸümü yazıyordum. Çin'den olası tedarik sorunlarının ÅŸirketlerimizi öne çıkartacağı görüÅŸümü pandeminin başında yazmıştım. Ama böyle kar patlamaları da bekl... Devamı »

  • 09.08.2021
    09:24

    Öncelikle ABD Tarım Dışı Ä°stihdam Verisine deÄŸinmek istiyorum! ABD'de gelen beklenti altında kalan büyüme, sipariÅŸlerde düÅŸüÅŸ ve son olarak da özel sektör istihdamının beklentiler altında kalması, ''acaba FED BaÅŸkanı haklımı çıkacak, enflasyon d... Devamı »