Bir Tarafta Varyant, Diğer Tarafta FED'den Geri Adım Riski!

17.08.2021 09:10
  •  A 

Çin'de ve AB'de delta varyantının etkisiyle alınan tedbirler, ekonomik-finansal verilerin hız kesmesi, ekonomilerde yeniden kapanma ve daralma yaratır mı endişeleri mevcut finansal desteklerin sürmesine neden olabilecek gelişme olduğu için faizlerin düşük kalmasına, dolaşımdaki likidite bolluğunun da sürmesine neden olabilecek bir gelişme. Bu düşük faizli para bolluğu borsa iştahının ve ons altına ilginin sürmesine destek oluyor.

Diğer tarafta ise, ABD'den gelen tarımdışı istihdam, büyüme ve enflasyon verileri nedeniyle FED'in varlık alımlarında yıl bitmeden azaltıma gitme endişesi var. 26 Ağustos'da Jackson Hole'da başlayacak toplantılarda, varlık alımlarının azaltılması yönünde bir konsensüs oluşabilir. İşte bu nedenle de, borsalarda bir kar realizasyonu, ons altında da satışların devam etmesi riski var. 

Hemen belirteyim ki, beklenen risk varlık alım miktarının azaltılması. Yani bu karar çıksa da hala piyasaya para verilmeye devam edilecek. Sadece bu rakam şu anki aylık 120 Milyar Dolar değil de, mesela 100-105 Milyar $'a inecek. Kısacası likidite desteği kısa dönemde tamamen geri çekilmeyecek. Sadece bu yönde bir kararın devamında faiz artışları da başlar endişesi piyasalarda gerilime neden oluyor.

Ama ABD faizlerine bakınca böyle bir gerilimin çok da endişe yaratmadığını görüyorum. Çünkü 10 yıllık ABD tahvil faizleri hala % 1.24 civarlarında seyrediyor. Bu oran % 1.80'li seviyelere doğru çıkar ve geçerse o zaman endişeler ciddileşir. Şimdilik spekülasyon olarak piyasaların dalgalanmasına neden olmanın ötesinde net bir değişim görmüyorum.

İşte bu ortamda BIST, 1468 seviyesinde bulunan güçlü direncine iyice yaklaşmış durumda. Bu seviye her an test edilebilir. Eğer dışarıda net bir bozulma olmazsa çok geçmeden bu direnci kırmayı deneyebiliriz. Eğer kırılacak olursa, sonrasında teknik olarak hızla 1491-1511gap ve üstünde paylaştığım dirençlere doğru yükseliş yaşanmasını beklerim. Ama 1468 önemli bir direnç olduğu için, yaklaştıkça kar satışları da gelecektir. Bu haftaya kadar yabancı gelmediği için bu direnin kırılmasını zor görüyordum. Lakin TCMB'nın politikalarında değişiklik yapmaması, ABD ile ülkemizin Afganistan'da birlikte çalışması, büyüme, ihracat, ulaştırma ve taşımacılıkta yükselişin sürmesi, yüksek banka-şirket karları, Güney Kore gibi ülkelerle yeni swapların gelmesi TL ürünlerini ve BIST'i desteklediği için yabancı fonlarda alımların geldiğini görmeye başladık. Eğer yabancı fonların alımları sürecek olursa, 1468 direnci daha kolay kırılır.

Bu ortamda ABD'de açıklanacak sanayi üretimi, perakende satışlar verileri, FED Başkanı Powell'ın bu akşam açıklamaları önemli olacaktır. Yarın da FED tutanaklarının detaylarını öğreneceğiz. FED ve Powell'ın tavrı piyasalar için önemli olacaktır. Mevcut politikaları koruyan açıklamalar borsaları ve TL'yi destekleyecektir. Bu açıklamaları duyana kadar olası kısmi kar satışlarını görebiliriz. Uzak Doğu'daki kar satışları BIST'in de satıcılı başlamasına neden olabilir. Sonrasında gözler ABD'den gelecek gelişme ve haberlerde olacaktır.

Bu ortamda teknikleri referans alarak davranmak, hisse bazlı ayrışmalara odaklanmak doğru olur. Tekniklerin yönüne göre kararlarda da esnek olmak gerekir. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 16.08.2021
    09:01

    Pandemi sonrası yurt dışı ve iç talep patlaması şirketlere çok yüksek kârlar açıklatmaya devam ediyor. Gelen karların bankalar dahil neredeyse tüm ana sektör ve şirketlerde çok ciddi ciro ve kâr artışları görülüyor. TCMB topla... Devamı »

  • 13.08.2021
    08:28

    Pandemi bir çok alanda sorunlar yarattı. Lakin şirketlerimiz bu süreçteki tedarik sorunlarının yararını görüyorlar. Dünyada süren faizsiz bol likidite talebi, büyümeleri ve her alanda hammadde, emtia ve ürün fiyatlarını katlamış durumda. &Ou... Devamı »

  • 12.08.2021
    09:17

    Bugün 10:00'da sanayi üretimi verimiz gelecek. Yükselişin sürmesini bekliyorum. Beklenti %21.1 yıllık artış oranında. Büyümenin yüksek çıkması enflasyonun da artış göstermeye devam etmesine neden olabilecek bir gelişme. Dün ABD temmuz ayı ... Devamı »

  • 11.08.2021
    08:54

    Şirketlerin altı aylık bilançoları oldukça iyi geliyor. Hatta diyebilirim ki, pandeminin tedarik etkisi ile Türkiye ve şirketlerimiz ön plana çıkacaktır, demir-çelik, otomotiv sektörü bundan pozitif etkilenecektir beklentimin de üzerinde bir yansı... Devamı »

  • 10.08.2021
    09:18

    En başından beri pandeminin bize ve şirketlerimize çok yarayacağı görüşümü yazıyordum. Çin'den olası tedarik sorunlarının şirketlerimizi öne çıkartacağı görüşümü pandeminin başında yazmıştım. Ama böyle kar patlamaları da bekl... Devamı »