Jackson Hole Beklendiği Gibi Sonuçlandı!

31.08.2021 09:22
  •  A 

Bir süredir kulaklar J.Hole'den gelecek mesajlardaydı. Beklediğim gibi oldu. Diğer bölgesel başkanlar varlık alımlarında azaltma yönünde görüş bildirirken, başkan Powell da, bu yıl varlık alımlarının azaltılmaya başlanması uygun olabilir dedi. Eylül-Ekim gibi bir tarih vermemesi güvercin bir tavır olarak algılandı. Yani bu yıl varlık alımları azaltılmaya başlanacak ama, Kasım-Aralık gibi başlayabilir beklentisi oluşunca piyasalar yine pozitif bir görüntü veriyor.

Cuma günü ABD'den gelecek tarım dışı istihdam verisi önemli. Beklentileri aşarsa varlık alımı azaltımı daha önce, beklentilerden düşük gelirse yılın son iki ayına sarkabilir algısı oluşacaktır. Buna göre de piyasalara etkisini göreceğiz.

Bu görüntü bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için olumlu. Lakin bizim tarafta büyüme ve enflasyon önemli olacak. Yüksek bir büyüme bekleniyor. Büyümenin yüksek gelmesi, enflasyonun da yükselişine neden olursa, TCMB faizleri stres yaratmaya devam edecektir. Enflasyon artarken faiz inerse endişesi yine sürecektir. Ancak döviz kurlarının tekniklerine bakınca, pek endişe edilecek bir görüntü görmüyorum. Hatta, sanki 8.28 desteği kırılıp, 8.00 ve altına inme ihtimali güçlü bir döviz tekniği görüyorum.

Kısacası ben BIST'in bu ortamda yükselişi yönünde beklentiye sahibim. 1468 direnci kırılıp, 1491 ve 1511 gap seviyesinin kapanmasını bekliyorum. Yukarı ya da aşağı yönlü tekniklerin detaylarını Destek-Direnç Tablosunda görebilirsiniz.

Almanya Ziraat'e Görülmemiş Ceza!
              Alman bankacılık tarihinde ilk kez verilen bir cezaya muhatap olduk maalesef! 
               Alman Bankacılık Denetleme Kurulu (BaFin), Ziraat Bankası’na tarihte görülmemiş ağır cezalar kesti. Bankanın kredi vermesi ve mevduat toplaması kısıtlandı. Ankara’nın 4 genel müdür adayı reddedildi.

Merkezi Almanya'nın Frankfurt Kenti'nde bulunan Ziraat Bankası'na (Ziraat Bank International AG), Alman bankacılık tarihinde eşi benzeri görülmemiş yasaklarla, kısıtlamalar getirildi ve ağır para cezası kesildi.

Mevduat kısıtlaması ile büyük kredi yasağını da kapsayan ve bankanın kapatılmasına eşdeğer nitelikteki cezaları gerekçesi; yüz milyonlarca euroyu bulan yüksek miktardaki kredilerde uyumsuzluk, mevduat toplamadaki şüpheler…

Sözcü'nün Almanya haberlerine imza atan Ali Gülen'in haberine göre, Alman Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BaFin), Türkiye'nin en büyük bankası olan ve Almanya'da 7 şubesi bulunan Ziraat Bankası'na başlattığı denetimlerden sonra sert kararlar aldı.

Türkiye'den sırayla gönderilen 4 genel müdürü de reddeden BaFin, bir açıklama yayınladı. Gizlilik kuralları gereği bankanın adı açıklanmadı ancak bu cezaların, bir süre önce BaFin tarafından denetlenen Ziraat Bank International AG'ye verildiği biliniyor.

 Bankanın kapatılmasından bir önceki adım niteliğindeki kararlar şöyle;

1) Ziraat Bank AG‘ye “Büyük miktarlarda kredi” verme yasağı getirdi. Artık Türkiye'den ipotek karşılığı milyonlarca Euro'luk krediler verilemeyecek.

2) Ayrıca, bankanın yüksek miktarlarda mevduat alması, piyasa üzerinde faiz vermesi yasaklandı.

3) Kurul, yönetimi uyardı ve Türkiye'deki Ziraat Bankası tarafından çeşitli aralıklarla gönderilen dört genel müdürü de reddetti.

4) BaFin tüm bankacılık işlemlerinde bankanın daha fazla öz sermaye kullanımını kararlaştırdı ve idari işlemler için özel maddi garantiler talep etti.

5) Ayrıca bankaya yüksek miktarda para cezası kesildi.

Almanya bankacılık tarihinde görülmemiş bu cezaların nedenleri, bankanın 2017'den beri verdiği kredilerin sonuçlarında ve son yıllarda Türkiye'ye kaynağı belirsiz şekilde para aktarımında yatıyor.

Türkiye'deki çeşitli şirketlere Almanya'daki Ziraat Bankası üzerinden kredi verilmesi, GTI Reisen ile Görgülü kardeşlerin açığını kapatmak için Rusya'dan 10 milyon euro getirtilmesi ve Türkiye'deki ‘Varlık barışı’ nedeniyle banka üzerinden son iki yılda, denetimsiz- sorgusuz paralar gönderilmesi bu ağır cezalara yol açtı.

Ziraat Bankası'na verilen bu cezalar ayrıca yüksek faiz talebiyle para toplamasını da kapsıyor.

Bu ağır cezaların Banka kapatmaya eşdeğer olduğunu, ancak Türkiye ile diplomatik bir sorun yaşanmaması için Ziraat'in kapatılmadığı ama elinin- kolunun kırıldığı yorumlarını yapıyor.

Türkiye'nin aktiflerine göre en büyük bankası olan Ziraat Bankası'nın Almanya'daki birimi Ziraat Bank International AG'nin 250 milyon euronun üzerinde özkaynağı ve 114 çalışanı bulunuyor. Bankanın Almanya'da Berlin, Duisburg, Frankfurt, Hamburg, Hannover, Köln ve Münih'te şubeleri bulunuyor.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 23.08.2021
    09:30

    Tüm üyelerimize günaydın ve iyi haftalar. Biliyorsunuz bu hafta tatildeyiz. Datça bölgesinde cumartesiden beri, kalabalık ama sakin bir tatil yapıyoruz. Ama dediğim gibi sizlere fırsat buldukça destek vermeye, aranızda olmaya çalışacağım. Bu hafta piyasal... Devamı »

  • 20.08.2021
    09:36

    Kapanma ve FED Riskleri Piyasaları Dalgalandırıyor! Delta Varyantı Asya ve gelişmiş batı ülkelerinde yeniden kapanma risklerinin artmasına neden oluyor. Aynı anda ABD'den gelen son veriler de toparlanmanın sürdüğünü gösteriyor. Bu durumda da FED'... Devamı »

  • 19.08.2021
    09:09

    ABD FED Başkanı Powell, bir gün evvel bildiğimiz güvercin söylemlerini yapmasına rağmen, dün açıklanan FED Tutanaklarında diğer başkanlardan çok sayıda varlık alımlarının azaltılması yönünde görüş yer aldığını, hatta yıl bitmeden varlık alımların... Devamı »

  • 18.08.2021
    09:24

    Powell'dan Bildiğimiz Sözler! ABD FED Başkanı Powell, dünkü açıklamalarında bildik güvercin sözlerini yine tekrarladı. Ekonomi olarak henüz Covid-19 öncesine gelmediklerini, ekonominin hala kırılganlık riski taşıdığını söyledi. Ama d... Devamı »

  • 17.08.2021
    09:10

    Çin'de ve AB'de delta varyantının etkisiyle alınan tedbirler, ekonomik-finansal verilerin hız kesmesi, ekonomilerde yeniden kapanma ve daralma yaratır mı endişeleri mevcut finansal desteklerin sürmesine neden olabilecek gelişme olduğu için faizlerin düşük kalması... Devamı »