Piyasalar Verileri Bekliyor!

03.09.2021 09:26
  •  A 

Bugün iki önemli veri var. ABD tarım dışı istihdam ve bizde Ağustos enflasyon verisi. Dün önemini ve piyasalara olası yansımaları hakkında görüşlerimi yazmıştım. Lütfen dünkü yazıyı bir kez daha okuyunuz. 

Eğer yüksek bir enflasyon ile TCMB politika faizi olan % 19 üzerinde bir enflasyon gelecek olursa, o zaman faizleri indirmeyi denemez. Ama faiz artışı yapmasını da beklemiyorum. Ben beklemiyorum ama, %19 üzerinde gelecek bir enflasyon halinde 100 baz puan gibi bir faiz artışı yapacak olursa, kurlardaki düşüş daha da artar. Ama yüksek bir enflasyona rağmen, faizleri düşürmeye kalkarlarsa bu takdirde kurlarda yükseliş yaşanıp, yeniden 8.50-8.58 civarı seviyeleri görebiliriz. Sonrasında da enflasyona etkisi olacağı için, enflasyondaki yükseliş sonraki aylara da sarkar.

Ben asıl eylül ayında belirgin bir enflasyon düşüşü bekliyorum. Bugün kısmen düşen ya da aynı kalan bir enflasyon halinde, TCMB faizlere dokunmazsa kurlar düşmeye devam eder. Sonraki ayda enflasyondaki düşüş daha da artar. Bu da ekim ayında daha yüksek bir faiz indirimini normal hale getirir. Bakalım neler olacak göreceğiz.

ABD'de tarım dışı istihdam öncesi açıklanan özel sektör istihdamında beklentinin çok altında bir rakam geldi. Bu ölçü olur mu bilemiyorum. Ama tarım dışı da benzer düşüş yaşarsa, o zaman FED politikaları bir süre daha sürecek beklentisi artar. Ons altın 1835$-1850$'a doğru bir yükseliş yaşarken, borsaları ve bızdeki BIST'i yukarı yönlü etkiler. Bizde kurların düşmesi sürerken, yabancı fon girşleri artabilir. Bu durum BIST için üstteki teknik seviyelerin hızla görülmesine imkan yaratır. Kurlarımızdaki düşüş de hız kazanır. 

Kurlar 8.00 ve hatta altındaki seviyelere inecek olursa, sonraki aylar için ithalat faturalarımız düşer ve enflasyonu da düşürür.

Görüyorsunuz birbirini farklı yönlerde tetikleyecek gelişmeler arifesindeyiz. Umarım bizim ve BIST için iyi yöndeki gelişmeleri yaşarız. Benim beklentim BIST ve kurlar için olumlu. Ama ABD FED bu politikaları çok uzun süre sürdüremez. Bu nedenle de ons altında yaşanacak yükselişler sonrasında satışlarla karşılanır ve ons çıktığı yerden yine düşer diye düşünüyorum. ABD borsalarının da dirençlerinde ve zaten değerli olduğu görüşündeyim. Yani o tarafta işler iyi iken bile her an kar satışları riski olduğunu biliniz.

İşte bu ortamda teknikler bize yol gösterebilir. Paylaştığım  teknikleri sıkı takip etmeniz size yararlı olur. Özellikle yeni üyelerimiz ''Siteyi Tanı'' bölümündeki siteyi izah eden bilgilendirmeleri muhakkak okumalılar! Destek-Direnç Tablosunun önemini bilmeliler. Her zaman al/sat tablosunda paylaşım beklenmemeli. Destek ve Dirençler kırılınca sıralı alt desteklerin ve sıralı üst dirençlerin yeni teknik hedefler olacağı bilinmeli. Olası hareketlerini beklediğim ama emin olamadığım için al/sat tablosuna koyamadığım ecılc, burce, toaso, mepet gibi bir çok hissede paylaşımlar sonrasında dirençler kırılınca sert hareketler olduğunu görebilirsiniz. Sadecebilinmesi gereken, tabloların sadece yukarı yönlü değil, aşağı yönlü de takip edilmesi gerektiğidir!

Beklentim bilançoları nedeniyle daha yüksek olan bazı hisselerde, teknik hareket başlarsa, ilk dirençlerde kalmayıp, yükselmeye devam etmesi ihtimali yüzünden daha yüksek seviyelere de gidebileceği için, bazı hisselerde aynı anda iki öngörüm olabilir. Dikkat ederseniz birisi daha yüksek beklenti seviyesine sahiptir. Dün eregl'de de bunu yaptım. Bu şu demek, yakın direnç beklentisi için alabilirsiniz. Ama eğer o seviyeyi kırarsa üstteki beklentimi görün demektir. Yani ilk dirence göre verebilirsiniz, kırarsa yeniden alabilirsiniz. Benden ikinci bir öngörü beklemeye gerek yok demektir. 

Bazen ilk dirençlerdeki gerçekleşmeler sonrasında hisseler kar satışları yaşıyor. Bu durumda, gerçekleşme ile kapattığım öngörüleri, gerçekleşme seviyesinin daha altında yeniden verme imkanı bulabiliyorum. Ama bazen de hisse durmuyor, yükselişi sürdürüyor. Bu durumda ilk dirençte dökülmüş oluyoruz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. İyi hafta sonları.

Bugün olta ile balık tutma hobim gibi, diğer bir hobim olan yemek yapmak ile meşgul olacağım. Öğleden sonra fırında kavanozda incik ve etli yaprak sarma yapacağım. Akşama kuzenlerimiz gelecek. Pandemi yüzünden iki yıldır görüşemiyorduk. Aşılarımız hepimizde çiftlendi zaten. Yalnız yaşamak da bir yere kadar. Yemek tariflerimi de bir süre sonra paylaşırım. Özellikle beyler ilgi gösterirse, eşlerine destek olmuş olurlar:))


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 02.09.2021
    09:10

    Bugün önemli bir veri yok. Ama yarın içeride ağustos enflasyon verisi ve ABD'den tarım dışı istihdam verileri gelecek. Enflasyondaki gerçekleşme TCMB faiz politikası için önemli. Eğer enflasyonda düşüş görülürse, artık zirve gör&u... Devamı »

  • 01.09.2021
    08:44

    Bir süredir BIST için 1468 direncine dikkat çekiyor ve BIST bu direnci kırarsa hızla 1491 ve 1511(gap) seviyelerine, hatta 1553'e doğru, bankaların da desteği ile hızlı bir yükseliş yaşamasını beklediğimi yazıyordum. Ağustos başından beri bu direnci birkaç kez test... Devamı »

  • 31.08.2021
    09:22

    Bir süredir kulaklar J.Hole'den gelecek mesajlardaydı. Beklediğim gibi oldu. Diğer bölgesel başkanlar varlık alımlarında azaltma yönünde görüş bildirirken, başkan Powell da, bu yıl varlık alımlarının azaltılmaya başlanması uygun olabilir dedi. Eylül-Ekim gibi b... Devamı »

  • 23.08.2021
    09:30

    Tüm üyelerimize günaydın ve iyi haftalar. Biliyorsunuz bu hafta tatildeyiz. Datça bölgesinde cumartesiden beri, kalabalık ama sakin bir tatil yapıyoruz. Ama dediğim gibi sizlere fırsat buldukça destek vermeye, aranızda olmaya çalışacağım. Bu hafta piyasal... Devamı »

  • 20.08.2021
    09:36

    Kapanma ve FED Riskleri Piyasaları Dalgalandırıyor! Delta Varyantı Asya ve gelişmiş batı ülkelerinde yeniden kapanma risklerinin artmasına neden oluyor. Aynı anda ABD'den gelen son veriler de toparlanmanın sürdüğünü gösteriyor. Bu durumda da FED'... Devamı »