Uzun Bayram Tatili Büyümeyi Frenledi!

14.09.2021 09:10
  •  A 

Dün açıklanan temmuz sanayi büyümesi aylıkta %-4.2 daraldı. Yıllıkta ise % 8.7 büyüdük. Aslına bakarsanız bu çok da anormal bir durum değil. Çünkü temmuz'da uzun bayram tatilinin öncesi ve sonrasını da ekleyerek tatili daha da uzatanlar nedeniyle ciddi bir iş gücü-üretim kaybı yaşadık. Bunun baz etkisi ile yansıması bu daralan tabloyu yarattı. Ağustos ayında bu daralma üzerine yeniden yüksek oranlı bir büyüme görebiliriz.

Cari dengede ise aylık -683 Milyon $, yıllıkta 27.8 Milyar $ açık verdik. Turizmdeki kayıpları düşünürsek, bu rakamı olumlu görüyorum. TCMB Başkanı son çeyrekte cari fazla beklentisini dile getirdi. Dediği olursa, yıl sonu daha düşük bir cari açık rakamı bekleniyor. Bu durum kurlar üzerindeki baskıyı azaltabilir.

ABD'de ise gelen ÜFE son on yılın en yüksek rakamı olarak % 8.7'ye ulaşmış durumda. Şimdi gözler TÜFE'de olacak. Eğer TÜFE'de de yüksek bir rakam çıkacak olursa, FED'in tapering(varlık alımını azaltma) süreci başlayabilir. Ama TÜFE'de korkulan olmazsa, o zaman bu konudaki endişeler yine azalacaktır. Ama eninde sonunda bu süreç başlayacak. Ben yıl bitmeden başlayacağı görüşündeyim. Bu nedenle ABD borsalarında görülen kar satışları bir süre sonra yeniden yaşanabilir. Şimdilik japonya'dan gelen verilerin de etkisi ile ABD borsalarında da toparlanma görülüyor. Dow için risk 34.494 seviyesinin altında artar. Bu seviye aşağıya kırılacak olursa, satışlar dünyayı da etkileyecek şekilde derinleşmeye ve bir düzeltmeye neden olacak hale dönmeye başlar. Lütfen bu seviyeyi not edin! Yükselişin ise 35.130 bollinger ve 35.500 dirençleri var. Bu dirençlerin özellikle ikincisinin kırılmasını zor görüyorum. En azından şimdilik.

İşte bu ortamda BIST de dalgalanmalar yaşıyor. Bu dönemi genel BIST olarak değil de, hisse odaklı geçirmeye çalışmak çok daha doğru olacaktır. Bilançoları iyi olan ve iyi gelmesini beklediğim demirçelikler eregl, ısdmr, krdmrlr, cemts, tuclk, ızmdc, beyaz eşyalar arclk, vestl, vesbe, kords, petkm, tuprs, selec, kchol, sahol, sıse, ulker, algyo, lastikler brısa, goody, cımsa, kozalar, sarky, vertu, ısmen, ttkom ve tcell bu süreçte tekniklerine göre odaklanılması doğru olacak hisseler olabilir. En azından ters yakalansanız bilanço ederlerinin iyi olduğunu bilmek endişeleri azaltır. Bu saydıklarıma bankalar da dahil. Fakat onlar endeks bazında hareketler yaptıkları için ayrışmaları her zaman söz konusu olmuyor.

Bugün 15:30'da gelecek olan ABD TÜFE'nin kısmi bir düşüşle yıllıkta % 5.3 (Önceki ay % 5.4) gelmesi bekleniyor. Bu rakamın üstünde ve altında kalacak veri piyasaya ters yönde etki yapacaktır. BIST için asıl önemli olan ise, 23 Eylül'deki TCMB faiz kararı olacaktır.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 13.09.2021
    09:19

    ABD işsizlik verisinden sonra son on yılın en yüksek ÜFE'si geldi. Ağustos ayında beklenti aylık % 0.6, yıllık % 6.6 iken gelen rakamlar aylıkta % 0.7, yıllıkta da % 8.3 olarak gerçekleşti. Salı günü ABD Ağustos aylık-yıllık TÜFE verileri gelecek. Almanya'... Devamı »

  • 10.09.2021
    09:43

    Beklentilerimde değişiklik yok. BIST için düşüşlerin alım fırsatı olacağı görüşümü koruyorum. Benzer dalgalanmalar sonrasında da olabilir. Düşüş yaratacak içeride ve dışarıda olası risk ve gelişmeleri devamlı yazdığımız için zaten biliyors... Devamı »

  • 09.09.2021
    10:28

    Dünya genelinde büyümeler ve yüksek enflasyon seyri sürüyor. Bu durum ABD ve AB'de merkez bankalarının varlık alımı programlarını sona erdirme ve devamında da faiz artışı yapma sürecini yaklaştırıyor. ABD son gelen tarım dışı istihdam beklenenden çok d&u... Devamı »

  • 08.09.2021
    09:22

    Bu sabah her zamanki gibi uyansam da vucudum yataktan kalkamadı. Bir daha gözümü açtığımda 08:00 olmuş. Köpeği gezdir, bahçedeki kedi yavrularını besle derken aranıza geç katıldım. Kusuruma bakmayın lütfen. ABD'den gelen beklenti altında tarım dı... Devamı »

  • 07.09.2021
    09:17

    Bir süredir BIST için 1511 gap seviyesine dikkat çekiyorum. BIST'in 1468 üzerinde kalması halinde çok gecikmeden sırası ile 1491 - 1511gap ve 1553 seviyelerine doğru yükselişine devam etmesini bekliyorum. Ama sonuçta teknikleri referans almak doğru olur... Devamı »