Risklerimiz Sürüyor. Temkini Bırakmayın!

16.09.2021 09:45
  •  A 

Fitch, Türkiye için güven ve enflasyon riski dolarizasyona neden olabilir diye açıklamada bulundu. Zaten bildiğimiz ve devamlı yazdığımız bir konu. Ama diğer taraftan da borç yükünün azaldığını, bankaların kredilerini çevirme sorunu olmadığını ifade etti. Anlayacağınız durduk yerde kendi kendimize ekonomik-finansal denemeler yapmasak aslında toparlanmamız çok daha rahat olacak. Lakin gördüğünüz gibi tam DTH'lardan satışlar yaşanırken, TCMB'dan gelen açıklamalar nedeniyle yeniden DTH rakamları artarak gördüğü en yüksek seviyelere ulaşmış durumda. Ama 23 Eylül TCMB kararları görülmeden tersine dönmesi, yani DTH'larda satışların yeniden hızlanması çok kolay değil.

İşte bunlara yurt dışı gelişmelerle ilgili olası riskleri de ekleyince, borsa pozisyonlarında krediden uzak durmaya devam etmek ve % 50 nakit oranına sadık olmak bence doğru bir yatırım tercihi olmaya devam edecektir diye düşünmeye devam ediyorum. Ama hisse bazlı zaman zaman oranı arttırabilirsiniz. Lakin, gerçekleşme sonrası hemen şimdi ne alayım diye bakmamak, nakit durmayı bilmek çok önemli. Almadığınız için yükselen piyasada nakit para kısmınız nedeniyle ekstra para kazanamazsınız. Ama full aldığınız için düşüşe yakalanırsanız kaybettiğiniz paranız olur. İkisi arasında önemli fark var. Biri olası kazançtan kayıp, diğeri direk var olandan kayıptır.

ABD borsalarında dün kısmi bir yukarı tepki geldi. BIST de benzer alımla güne başlayabilir. Ama dikkat ederseniz bir süredir yine BIST'i değil de hisseleri ön plana çıkartıyorum. Yine öyle yapmak BIST olarak değil de hisse bazlı tekniklere bakmak doğru olur. Zaten bu hisseler hangileri demenize gerek olmayacak şekilde tablolarda ilgili hisselere yer verip, yazılarımda dikkat çekiyorum. Hisse sıkıntısı çekmeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle de bir konuyu belirtmek istiyorum! Lütfen bana hisselerle ilgili kendi yorumlarınızı yazmayınız. Benden yorum ya da teknik paylaşım gelmesini bekleyiniz. Bu şekilde daha objektif olur. Ben her hissedeki olası hareketi görmeyebilirim. Ama gördüklerim size yeterli gelir. Diğer türlü herkes aklındaki hisseyi yazmak isterse, zaten benim yetişme imkanım olmaz.

Dediğim gibi, bugün alımla güne başlayabiliriz. Ama sonrasında düşüş riski de olduğunu biliniz. Olası teknik seviyeleri paylaşımlardan görebilirsiniz. Sizlerden ricam, lütfen tüm üyeler ''Siteyi Tanı'' bölümündeki Destek-Direnç izahını çok dikkatli okuyunuz. Bu tablo çok faydalı bir paylaşım alanıdır. Özellikle fincan-kulp, çanak, flama, TOBO gibi formasyonların uyarı seviyelerine dikkat ediniz. Bu seviyeler kırılınca sert tepkiler gelebilir. Dirençlerin kırıldığını görünce kendiliğinizden de alım kararınızı alabilirsiniz. Önemli olan ille de yazılı direnç hedefini beklemek, ya da daha da üstünden satmak değil, karlı satmak olmalıdır. Tabii, aşağı yönlü formasyonlar olan OBO, Flama riski gibi uyarılara da dikkat ediniz. Onlar da aşağı yönlü kırılınca satışların ve düşüşlerin artacağını biliniz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

NOT: Dün gece Göcek'e geldik. Üç çift sezon kapanışı için arkadaşımızın teknesindeyiz. Paylaşımlarımın aynı şekilde sürmesine çalışacağım. Ama arada internet çekim kalitesi yüzünden aksayabilir. Bilmenizi istedim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 15.09.2021
    09:06

    Merkez Bankası, döviz hesapları için uygulanan zorunlu karşılık oranlarında 200 puan artış yaptı. Vadesiz ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde %21'den 23'e yükseldi. Devamı »

  • 14.09.2021
    09:10

    Dün açıklanan temmuz sanayi büyümesi aylıkta %-4.2 daraldı. Yıllıkta ise % 8.7 büyüdük. Aslına bakarsanız bu çok da anormal bir durum değil. Çünkü temmuz'da uzun bayram tatilinin öncesi ve sonrasını da ekleyerek tatili daha da uza... Devamı »

  • 13.09.2021
    09:19

    ABD işsizlik verisinden sonra son on yılın en yüksek ÜFE'si geldi. Ağustos ayında beklenti aylık % 0.6, yıllık % 6.6 iken gelen rakamlar aylıkta % 0.7, yıllıkta da % 8.3 olarak gerçekleşti. Salı günü ABD Ağustos aylık-yıllık TÜFE verileri gelecek. Almanya'... Devamı »

  • 10.09.2021
    09:43

    Beklentilerimde değişiklik yok. BIST için düşüşlerin alım fırsatı olacağı görüşümü koruyorum. Benzer dalgalanmalar sonrasında da olabilir. Düşüş yaratacak içeride ve dışarıda olası risk ve gelişmeleri devamlı yazdığımız için zaten biliyors... Devamı »

  • 09.09.2021
    10:28

    Dünya genelinde büyümeler ve yüksek enflasyon seyri sürüyor. Bu durum ABD ve AB'de merkez bankalarının varlık alımı programlarını sona erdirme ve devamında da faiz artışı yapma sürecini yaklaştırıyor. ABD son gelen tarım dışı istihdam beklenenden çok d&u... Devamı »