Kritik Hafta Başladı!

20.09.2021 09:12
  •  A 

TCMB'nın 23 Eylül PPK toplantısı var. Politika faizlerinde enflasyon düşmeden faiz indirimi yapar mı endişesi nedeniyle kurlar yükseliş, borsa da satış tepkileri veriyor. Öncesinde Döviz munzam karşılıklarında artışa gitmesi sanki faiz indirimine hazırlık algısı yaratmış durumda. Bu nedenle perşembeye kadar bu endişe piyasaların gergin olmasına neden olacak gibi duruyor.

Diğer tarafta ABD'den gelen verilerdeki risklerin de DOW'da desteklerin kırılmasına ve satışların artmasına neden olabilir uyarım vardı. Maalesef 34.494 desteği kırılmış durumda. Uyarılarımdaki alt desteklere doğru düşüşler, BIST'in de satış baskısına girmesine neden olabilir. 22 Eylül'de ABD FOMC açıklamaları da var. Tüm bu riskler içinde bir de son dönem hızlanan başta doğalgaz enerji fiyat arışları da, enflasyon baskısının artmasına ve sürmesine neden oluyor.

ABD Hazine Bakanı Yellen, Senatonun borç limitlerinin yükseltmemesi halinde ülkenin temerrüt faizlerinin yükseleceğini, finansal büyük bir krizin tetikleneceğini, borsaların sert düşüşler yaşayacağı uyarılarını yapıyor.

Dünyada bu riskler varken, TCMB olarak sorunlarımızı daha da arttıracak kararlardan uzak durmalıydık. Lakin öncesinde yarattığımız algı nedeniyle, gördüğünüz gibi Dolar kuru 8.69'a yükselmiş durumda. Şimdi faizlere dokunmazsak bile, öncesinde yarattığımız endişe nedeniyle piyasaları yine de bozmuş olduk. Bu detayları hesaplamamak anlaşılır gibi değil. Faizlerin artma endişeleri artarken, enflasyon düşmeden faiz indirimi yapacak olursak, bu takdirde kurlar yeni zirvelere gidebilir. Bu da enflasyon arttıracak yansımalar demektir.

Bu belirsizliklerin bu hafta ne şekilde gelişeceğini göreceğiz. Umarım lehimize gelişmeler yaşanır. Ben faizlere dokunulmaması gerektiğini düşünüyorum. Çarşamba günü FED'den gelecek açıklamalar TCMB'nın kararlarını da etkileyebilir. Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. İyi haftalar. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 17.09.2021
    09:40

    Özellikle doğalgaz olmak üzere enerji fiyatlarında ciddi artışlar yaşanıyor. ABD borsalarında kar satışları başladı ama henüz teknik olarak önemli destek olan 34.494 desteği kalıcı kırılmadı. Bir kere altına insek de hemen üstüne çıktı. Ama yakın seyrediyoruz. La... Devamı »

  • 16.09.2021
    09:45

    Fitch, Türkiye için güven ve enflasyon riski dolarizasyona neden olabilir diye açıklamada bulundu. Zaten bildiğimiz ve devamlı yazdığımız bir konu. Ama diğer taraftan da borç yükünün azaldığını, bankaların kredilerini çevirme sorunu olmadığını ifa... Devamı »

  • 15.09.2021
    09:06

    Merkez Bankası, döviz hesapları için uygulanan zorunlu karşılık oranlarında 200 puan artış yaptı. Vadesiz ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde %21'den 23'e yükseldi. Devamı »

  • 14.09.2021
    09:10

    Dün açıklanan temmuz sanayi büyümesi aylıkta %-4.2 daraldı. Yıllıkta ise % 8.7 büyüdük. Aslına bakarsanız bu çok da anormal bir durum değil. Çünkü temmuz'da uzun bayram tatilinin öncesi ve sonrasını da ekleyerek tatili daha da uza... Devamı »

  • 13.09.2021
    09:19

    ABD işsizlik verisinden sonra son on yılın en yüksek ÜFE'si geldi. Ağustos ayında beklenti aylık % 0.6, yıllık % 6.6 iken gelen rakamlar aylıkta % 0.7, yıllıkta da % 8.3 olarak gerçekleşti. Salı günü ABD Ağustos aylık-yıllık TÜFE verileri gelecek. Almanya'... Devamı »