23 Eylül'e Kadar Piyasalara Huzur Yok!

17.09.2021 09:40
  •  A 

Özellikle doğalgaz olmak üzere enerji fiyatlarında ciddi artışlar yaşanıyor. ABD borsalarında kar satışları başladı ama henüz teknik olarak önemli destek olan 34.494 desteği kalıcı kırılmadı. Bir kere altına insek de hemen üstüne çıktı. Ama yakın seyrediyoruz. Lakin 23 Eylül'deki TCMB PPK toplantısına yönelik tedirginlikler gün yaklaştıkça artıyor. 8.27 seviyesine kadar inmiş olan Dolar kuru yeniden 8.53 seviyelerine çıkmış durumda.

Diğer risklerin ciddiyetinin iyice arttığı bu günlerde, TCMB 23 Eylül'de erken bir faiz indirimi kararı alacak olursa, kurlardaki yukarı tepkinin olası faiz indirimine göre devamı da görülebilir. 

Bu arada enerji fiyatlarında son dönem yaşanan bu yükseliş, özellikle elektirik üretimi alanında ve üretiminde yüksek enerji kullanımı olan seramik, çimento, demir-çelik gibi sektörlerde maliyet baskısı yaratabilir. Beklentilerimizin gayet iyi olduğu bu alanlarda da riskler çıkmış durumda.

İşte bu nedenle önümüzdeki hafta yapılacak TCMB toplantısı çok önemli olacaktır. Lütfen en azından bu tarihe kadar krediden uzak durunuz. Bence muhakkak en az % 50 nakit pozisyonu tutulması da doğru olur diye düşünüyorum. Son dönem hisse bazlı hareketlerdeki hisse sayıları da azalmış durumda. Onların da çoğunda alım tepkileri sonrası seans sonunda satışlar geliyor.

Kısacası bilanço ve fiyat beklentilerimiz iyi olmasına rağmen, bu sürecin gidişini anlamak için bir süre izlemede kalmak gerekebilir. Verip de alttan alalım mı sorularına siz karar vereceksiniz. Teknikleri paylaşıyorum. Destekler kırılınca alt desteklere doğru inişler teknik olarak mümkün. Ama bir anda da yukarı dönebiliriz. Bu nedenle karar sizin. Ben olası portföy oranı uyarımı ve piyasalardaki gelişimi yazıyorum. ABD dahil tüm gelişmiş ülkelere de pandemi etkisinin zaten maliyeti varken, enerjideki artışı bir şekilde engelleyebilir. Bunları yaşayıp göreceğiz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. İyi hafta sonları.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 16.09.2021
    09:45

    Fitch, Türkiye için güven ve enflasyon riski dolarizasyona neden olabilir diye açıklamada bulundu. Zaten bildiğimiz ve devamlı yazdığımız bir konu. Ama diğer taraftan da borç yükünün azaldığını, bankaların kredilerini çevirme sorunu olmadığını ifa... Devamı »

  • 15.09.2021
    09:06

    Merkez Bankası, döviz hesapları için uygulanan zorunlu karşılık oranlarında 200 puan artış yaptı. Vadesiz ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde %21'den 23'e yükseldi. Devamı »

  • 14.09.2021
    09:10

    Dün açıklanan temmuz sanayi büyümesi aylıkta %-4.2 daraldı. Yıllıkta ise % 8.7 büyüdük. Aslına bakarsanız bu çok da anormal bir durum değil. Çünkü temmuz'da uzun bayram tatilinin öncesi ve sonrasını da ekleyerek tatili daha da uza... Devamı »

  • 13.09.2021
    09:19

    ABD işsizlik verisinden sonra son on yılın en yüksek ÜFE'si geldi. Ağustos ayında beklenti aylık % 0.6, yıllık % 6.6 iken gelen rakamlar aylıkta % 0.7, yıllıkta da % 8.3 olarak gerçekleşti. Salı günü ABD Ağustos aylık-yıllık TÜFE verileri gelecek. Almanya'... Devamı »

  • 10.09.2021
    09:43

    Beklentilerimde değişiklik yok. BIST için düşüşlerin alım fırsatı olacağı görüşümü koruyorum. Benzer dalgalanmalar sonrasında da olabilir. Düşüş yaratacak içeride ve dışarıda olası risk ve gelişmeleri devamlı yazdığımız için zaten biliyors... Devamı »