FED Politikalarını Değiştirmedi, Sıra TCMB'nda!

23.09.2021 09:00
  •  A 

Dün açıklanan FED kararlarında faizler aynı bırakıldı. Varlık alımları için de 2022'ye dikkat çekildi. Büyüme bu yıl için aşağı yönlü, sonraki iki yıl için yukarı yönlü revize edildi. Kısacası FED dediği ve beklendiği gibi davrandı. Bu detayları dün gece paylaştığım duyuru paylaşımımda bulabilirsiniz. 

Gözler TCMB PPK Toplantısında!
              Şimdi sıra 14:00'de açıklanacak Para Kurulu Toplantısı kararlarında. Yine beklenti, olması gereken ve olur denen alternatifler karışmış durumda. Naci Ağbal ile yakalanan öngörülebilirlik, başkan değişimi sonrasında yine yok oldu. Bana göre olması gereken manşet enflasyon %19.25 ile politika faizi olan %19 seviyesinin üzerinde olduğu için, 50 baz puan gibi sembolik bir faiz artışı daha yapılmasıdır. Lakin faiz konusundaki son çekirdek enflasyon açıklamaları ve döviz munzam kararı ile sanki bir faiz indirimi hazırlığı yapılıyor gibi görüyorum. Kısacası bu ortamda faizlere dokunmamaları genel beklenti. Ama 50-100 baz puan gibi bir faiz indirimi olursa bu benim için çok sürpriz olmaz. 

Faiz artışı yapacaklarını düşünmüyorum. Yapılırsa kurlarda düşüş yaşanır. Faiz aynı bırakılırsa bu da kurda kısmi düşüş yaratır, BIST'i kısmi destekler. Faiz indirimi yapılırsa, olası 50 baz puanlık bir indirim kurlarda zaten satın alındı diye düşündüğüm için, kurlarda kalıcı ekstra bir yükseliş tepkisi beklemem. Ama daha yüksek oranlı bir faiz indirimi halinde ise, yeni kur zirveleri görme riskimiz mevcut. Umarım piyasaları kalıcı enflasyon düşüşü görülmeden yapılacak yüksek bir faiz indirimi ile gereksiz yere bozmazlar.

Normal şartlarda faiz indirimleri ellerindeki kamu kağıtları nedeniyle banka karlarının artmasına neden olur. Bu yüzden faiz indiriminde banka hisselerinin fiyatları artar. Ama enflasyon düşmeden yapılacak faiz indirimi kurları yukarı çekme riski yarattığı için, bankaların döviz cinsi sendikasyon kredilerinin maliyetlerinin artmasına ve karlarının düşmesine neden olur. Yani tam bir bıçak sırtı dengedeyiz. Enflasyon düştüğü görüldükten sonra yapılan faiz indirimlerde ise, kurlar yükseliş tepkisi vermez, hatta daha da düşebilir. Bu da döviz tutanların dövizden çıkmaya başlamasına neden olur. İşte bu nedenle enflasyonda kalıcı düşüş görüldükten sonra faiz indirimi yapılmasının doğru olduğunu söylüyorum. Ne olacak yaşayıp göreceğiz.

Artık bilmemiz gereken şu, FED adım adım mevcut politikalarında geri adım atma zamanına yaklaşıyor. Bu durumun kaçınılmaz olarak karşımıza çıkacak. Ama bir anda tüm piyasaların bir düşüş trendine girmesini değil, şu an olduğıu gibi ara teknik düzeltmelere neden olmasını bekliyorum. ABD borsalarında yeni zirveler değil, her yükseliş sonrasında yeniden kar satışlarının yaşanması beklentisine sahibim. BIST ise, iki yıldır çıkan yabancılar nedeniyle zaten düşük, iskontolu fiyatlanıyor. Eğer kendi politikalarımızda zaten mevcut olan sayısız riskimizi daha da arttıracak gereksiz hatalar yapmazsak, gelişmiş borsalarda yaşanan ve yaşanacak olası kar satışlarından ilk anda etkilensek de, sonrasında pozitif ayrışma imkanına sahibiz. Umarım bu durumu kullanmayı biliriz.

BIST'in yeniden yükseliş trendine girmesi için 1432 ve 1444 seviyelerini aşması gerekir. Bunu başaramazsak, bu seviyelere kadar olan her ara dirençten yeniden satışların geldiğini görme riskimiz sürüyor. 1380 altına yeniden inilecek olursa, satışlar yeniden derinleşmeye başlar. Ben genel endeks olarak değil de, hisse odaklı yatırımlara odaklanmayı doğru bulmaya devam ediyorum. Sizler için de bol sayıda teknik paylaşım yapıyorum. Umarım bu süreci en az kayıp, en bol kazançla geçiririz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 22.09.2021
    09:21

    Bugün 21:00'de ABD FED'den çıkacak kararlarda %0 - %0,25 aralığında olan politika faizlerine dokunulmasını beklemiyorum. Ancak varlık alımlarının azaltılması ile ilgili bir takvim çıkabilir. Ben bu ay da varlık alımlarında azaltımın başlamasını beklemiyorum. Ama Ekim ya da... Devamı »

  • 21.09.2021
    09:26

    Dışarıdaki Satış Dalgası Bitti Mi? Gelişmiş borsalarda FED'in olası varlık alımlarında azaltıma başlayabileceği endişeleri kar satışları getirmişken, üstüne Çin'li gayrimenkul şirketi Evergrande'nin yaklaşık 300 Milyar Dolar'lık bir kredi yük&uum... Devamı »

  • 20.09.2021
    09:12

    TCMB'nın 23 Eylül PPK toplantısı var. Politika faizlerinde enflasyon düşmeden faiz indirimi yapar mı endişesi nedeniyle kurlar yükseliş, borsa da satış tepkileri veriyor. Öncesinde Döviz munzam karşılıklarında artışa gitmesi sanki faiz indirimine hazırlık algısı yaratmış... Devamı »

  • 17.09.2021
    09:40

    Özellikle doğalgaz olmak üzere enerji fiyatlarında ciddi artışlar yaşanıyor. ABD borsalarında kar satışları başladı ama henüz teknik olarak önemli destek olan 34.494 desteği kalıcı kırılmadı. Bir kere altına insek de hemen üstüne çıktı. Ama yakın seyrediyoruz. La... Devamı »

  • 16.09.2021
    09:45

    Fitch, Türkiye için güven ve enflasyon riski dolarizasyona neden olabilir diye açıklamada bulundu. Zaten bildiğimiz ve devamlı yazdığımız bir konu. Ama diğer taraftan da borç yükünün azaldığını, bankaların kredilerini çevirme sorunu olmadığını ifa... Devamı »