Politika Faizi Düşünce Maliyetler Düşüyor Mu?

27.09.2021 09:31
  •  A 

Sorun da burada zaten! Enflasyon düşmeden politika faizlerini düşürünce, ithal bağımlısı ekonomik yapımız nedeniyle kurlarda yükseliş yaşanıyor. Bu sefer faiz maliyetimizi düşürdük derken, dövize endeksli maliyetlerimizi arttırmış oluyoruz. Misal, TCMB'nın politika faizlerinde çekirdek enflasyona baktığını söylemeden evvel Dolar kuru 8.27 idi. Şu an ise 8.89. Peki faizde % 19'dan %18'e indirim yaptık da, kurlardaki bu artışı ne yapacağız? Bir anda % 7.5 kur artışı yaşadık. Umarım geçici kalır ve yeniden düşer.

Tekrar altını çizerek söylüyorum. Türkiye'nin yaklaşık 450 Milyar Dolar brüt dış borcu var. Bunun neti 265 Milyar Dolar civarında. Ama dövize endeksli toplam borçlarımıza bakınca brüt toplam yaklaşık 560 Milyar Dolar civarı. Yani anlayacağınız kurlardaki artış pek de öyle hafife alınacak bir konu değil. Hele ki, kışa girerken enerjide doğalgaz başta, petrolde çok ciddi fiyat artışları yaşanırken, kurlarda yaşanacak artışın çok ciddi enflasyon etkilerini görebiliriz.

Velhasıl bakalım attığımız taş, ürküttüğümüz kurbağaya değecek mi göreceğiz. Umarım bu sefer yanılırım. Hatırlarsanız Dolar kuru 3.00 TL civarında iken yapılan benzer hatalar sonrasında, ''Dolar kuru 7 TL, 8 TL olacakmış, diye hayal görenler var'' deniyordu. Dolar maalesef orada telaffuz edilen kur seviyelerini de geçti, 9.00 TL ile tarihin en yüksek kur seviyesini görmüş durumda. Bir söz söylenecekse, yıllardır test edilmiş ''Dereyi geçerken at değiştirilmez'' sözünü dikkate alsaydık keşke. Manşet enflasyonu kriter yaparken, sonra bu kriteri çekirdek enflasyon olarak değiştirince yansıması da böyle oldu işte.

İşin üzücü olanı ise, dışarıda borsalarda toparlanmalar yaşanırken, yine BIST olarak negatif ayrışıyoruz. Dünya genelinde politika faizleri genelde sabit tutulurken, bir kısmında ise faiz artışları yapılmaya başlanmışken, biz faiz indirimi ile dünyadan ayrışmış durumdayız.

Şimdi bankalar düşürülen faize bakıp, verdikleri kredilerin faizlerini düşürecekler mi, yoksa dağıttıkları kredilerin kaynaklarının önemli kısmı döviz cinsi sendikasyon kredileri olduğu için, artan döviz kurları nedeniyle faizleri düşürmeyecek, hatta yükseltecekler mi? Ya da kredi vermekten mi kaçınacaklar. Bunları yaşayıp da göreceğiz. Ama benim için doğru olmayan bir karardır. 

Bu havada yeni bir haftaya başlıyoruz. Ben gerçekleşen öngörüleri kapatıp, o kısmı da nakit olarak korumayı doğru buluyorum. Tam yukarıdaki 1511 gapini kapatırız diye beklerken, faiz indirimi kararı ile şimdi alttaki 1192 gapi mi kapanacak endişelerini yeniden gündeme getirmiş olduk. Açıkçası o kadar düşüş yaşayıp, alttaki gapi en azından bu düşüş esnasında kapatmayı beklemiyorum. Ama öncesinde 1341, sonrasında ise 1308 destekleri kırılacak olursa, bu takdirde benim de endişelerim artar. Tüm piyasaları bu şekilde ters yüz etmek kime ne yarar sağlıyor bir anlayabilmsem, bu kadar üzülmeyeceğim. Teknik paylaşımlarımdaki seviyelerden hangileri kırılırsa, devamında o yönde yer alan sıralı teknik seviyeleri dikkate alın derim.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta dilerim. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 24.09.2021
    09:41

    Bu sözüm tabiki olması gereken. Gelişmiş ülke borsalarında bunun genelde böyle olduğunu görürsünüz. Ama maalesef nedense biz bir türlü böyle olmasının gerektiğini hep unutuyoruz. MB Bankası politikaları bankaların içerideki kredi faiz ve ... Devamı »

  • 23.09.2021
    09:00

    Dün açıklanan FED kararlarında faizler aynı bırakıldı. Varlık alımları için de 2022'ye dikkat çekildi. Büyüme bu yıl için aşağı yönlü, sonraki iki yıl için yukarı yönlü revize edildi. Kısacası FED dediği ve beklendiği gibi dav... Devamı »

  • 22.09.2021
    09:21

    Bugün 21:00'de ABD FED'den çıkacak kararlarda %0 - %0,25 aralığında olan politika faizlerine dokunulmasını beklemiyorum. Ancak varlık alımlarının azaltılması ile ilgili bir takvim çıkabilir. Ben bu ay da varlık alımlarında azaltımın başlamasını beklemiyorum. Ama Ekim ya da... Devamı »

  • 21.09.2021
    09:26

    Dışarıdaki Satış Dalgası Bitti Mi? Gelişmiş borsalarda FED'in olası varlık alımlarında azaltıma başlayabileceği endişeleri kar satışları getirmişken, üstüne Çin'li gayrimenkul şirketi Evergrande'nin yaklaşık 300 Milyar Dolar'lık bir kredi yük&uum... Devamı »

  • 20.09.2021
    09:12

    TCMB'nın 23 Eylül PPK toplantısı var. Politika faizlerinde enflasyon düşmeden faiz indirimi yapar mı endişesi nedeniyle kurlar yükseliş, borsa da satış tepkileri veriyor. Öncesinde Döviz munzam karşılıklarında artışa gitmesi sanki faiz indirimine hazırlık algısı yaratmış... Devamı »