Enflasyondaki Yükseliş Sürüyor!

05.10.2021 09:27
  •  A 

Dün açıklanan TÜİK Eylül ayı TÜFE verisinde enflasyondaki artışın sürdüğü görülüyor. Geçen ay % 19.25 olan TÜFE, Eylül'de % 19.58'e yükselmiş. Son kur artışlarının, doğalgaz-petroldeki fiyat artışının ve dün yapılan sigara zammının fiyatlar üzerindeki etkisi Ekim ayında görülecek. Bu nedenle maalesef Ekim için de enflasyon konusunda tereddüt yaşıyorum. 

Bu arada iyi bir gelişme ise, ÜFE(Üretici Fiyat Endeksi)'deki düşüş! ÜFE Eylül'de aylık % 1.55(Önceki ay; %2.77), yıllık ise % 43.96(Önceki ay; % 45.52) artmış. Ama dediğim gibi yukarıda TÜFE için risk gördüğüm enerji, kur fiyat artışlarının üretici fiyatları üzerindeki etkileri de önemli olacaktır. Yani ÜFE'deki enflasyon düşüşü kalıcı olacak mı emin değilim. 

Çin'deki gayrimenkul krizi yayılıyor! Evergrande'den sonra başka şirketlerde de benzer sorunlar yaşanmaya başladı. Ama ben Çin'in bu krizi bastıracağı görüşündeyim. Evergrande'nin iyi kötü varlıklarını ayırıp, iyileri satarak, kalan kötüleri de kamulaştırarak sorunu bastıracaklardır diye düşünüyorum. Yani Evergrande gelişmiş batıya kriz taşımayacaktır diye düşünüyorum.

OPEC Yeni Üretim Artışı Düşünmüyor! 
              OPEC + ülkelerinden günlük 400 Bin varil artış kararında bir değişiklik olmadı. Şimdilik ek üretim kararı alınmazsa, brent petroldeki yükseliş baskısı yeni yüksek fiyatların görülmesine neden olabilir. Eğer brent petrolde 77.50$ üzerinde kalan fiyat sürerse, dün görülen 81.79$ bir daha geçildiği takdirde 84 - 86 $ fiyatları görülebilir. Ama dünya genelinde Çin gibi önemli ülkelerde büyüme beklentilerinde düşüş yaşanması yönünde açıklamalar görüyoruz. Eğer bu durum yaşanırsa, brentte şu an gördüğümüz yükseliş tepkisi kısa bir süre sonra yatışabilir. Pandemi sonrası artan talep, kışa girmek üzere iken arz ile karşılanmazsa petrolde de, doğalgaz gibi fiyat artışları dünya ekonomileri için sıkıntı yaratır. Bu durum OPEC üzerinde baskı yaratacaktır.

Aslında eskiden olsa, ABD dünyanın en büyük petrol tüketicisi olduğu için, bu fiyat artışlarından çok rahatsız olur ve OPEC'i üretim artışı konusunda baskılardı. Ama kayaç gazı üretimi sonrasında, dünyanın en büyük fosil yakıt üreticilerinden birisi haline geldiği için, yaşanan yükselişler ekonomisini çok rahatsız etmiyor. Bilakis kayaç gazı kulelerinin sayıları artmaya devam ediyor.

Dünya borsalarında pandemi, ABD harcama paketi sorunu, Evergrande, enerjideki fiyat artışlarının etkisi ile yukarı aşağı hareketler sürüyor. Geçen gün artan borsalara rağmen, dün satışlar gördük. BIST de bundan etkileniyor. Yukarıdaki risklerin yanında bizim için ise, enflasyon-faiz gelişimin yaratacağı belirsizlikler var. Dün açıklanan TÜFE artışına rağmen, TCMB bu ay da faiz indirecek mi, yoksa izlemede mi kalacak, indirirse kurlar ne olur, yansımaları enflayonu arttırır mı belirsizlikleri BIST'i olumsuz etkiliyor. 

Önceki yazılarımda da dediğim gibi, bu dönemi hisse odaklı geçireceğiz anlaşılan. 1409-1419 üstüne çıkan BIST, pozitif etkiler yaratır. 1391 - 1386 - 1380 - 1376 altındaki seviyeler ise satış baskılarını çoğaltır. Benim için 1376 ve 1370 güçlü destekler. Bu seviyelere yaklaştıkça bankalarla birlikte alımların gelmesini beklerim. Ama 1370 desteği kırılacak olursa, o zaman BIST genelinde satışlar yeni bir boyut kazanıp, 1355-1341 seviyelerine doğru sertleşen bir düşüş daha yaşayabiliriz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 04.10.2021
    09:09

    10:00'da TÜİK tarafından Eylül ayı enflasyonu açıklanacak. Çekirdek enflasyon baz alınarak faiz indirimi yapıldı. Bugün açıklanacak haftalık politika faizleri ve çekirdek enflasyon verisi piyasalar için önemli olacaktır. Eğer enflasyonda art... Devamı »

  • 01.10.2021
    09:29

    Ülkemiz için şu anki dünya ekonomi-finans gelişmeleri içinde kurlar mı, yoksa faizler mi daha önemli? Bunun cevabını çok uzun süredir yazıyorum. Türkiye cari fazla veren, üretim ve ihracatında katma değerli ürün payı(şu an için ... Devamı »

  • 30.09.2021
    09:42

    Bugünkü yazım çok kısa olacak. Bankalar dün endeksin yükselmesine destek verdi. Bugün de kısmen yükseliş yapabilirler. Ama yükseliş kalıcı olur mu bilmiyorum. Dün Putin-Erdoğan görüşmesi Soçi'de yapıldı. Anlaşma olduğu yazılıyor... Devamı »

  • 29.09.2021
    09:54

    Uzun zamandır ABD ve gelişmiş ülkelerdeki enflasyon risklerine dikkat çekiyorum. Israrla gelişmiş ülke borsalarının düşük faiz ve bol likidite nedeniyle primli olduğunu yazıyordum. FED politikaları değişmese bile, ABD borsalarında her an düzeltme olabileceği uyarıları... Devamı »

  • 28.09.2021
    09:30

    Dün TCMB Başkanı sayın Kavcıoğlu'nun T24 Ekonomi yazarı Barış Soydan ile röportajından Dolar için önemli açıklamalar geldi. Bazı başlıklara dikkat çekmek istedim! Kavcıoğlu, Eylül'deki Dolar yükselişinin nedenlerinin büyük kısmı FE... Devamı »