Teknik Bozulma Sürüyor!

29.06.2021 09:27
  •  A 

BIST için bir süredir uyarıyorum. 1400 - 1392 seviyeleri çok önemli diye. Maalesef bu destekleri kırdık. Biraz altta yer alan 1379 desteğini de kırdık. Bunların olması halinde BIST için 1345 ve 1300'e doğru düşüş yaşarız görüşüm maalesef gerçekleşme yönünde ilerliyor. Bu seviyenin altındaki olası riskleri de öncesinde yazmıştım. 6 Kasım 2020 tarihinde altta bıraktığımız 1192 gap boşluğu var. Kapanır mı bilemem. Ama satış baskıları arttıkça bu riski ister istemez dikkate almak zorunda kalıyoruz. Ancak 1300 seviyesinin altında 1283-1259-1244-1211 gibi çok sayıda da ara destek var. Umarım bunları görmeden yeniden 1400 üzerine çıkan bir endeks görürüz. Yoksa yaz hakikaten doğal sıcaklığının da ötesinde çok sıcak olacak.

BIST için dolar bazında teknik için de uyarmıştım. Kabaca 157.00$ seviyesi çok önemli. 176$ ile 157$ arasında bir kanal tekniği görüyorum. Eğer bu destek kırılacak olursa, Dolar bazında sırası ile 152$ ve 139$ alt seviyelerine doğru düşüş riski mevcut. Bu nedenle Dolar bazında şu an bulunduğumuz 158.00$ seviyesinden en kısa sürede yukarı yönelmemiz çok önemli. Yok bunu yapamaz ve 157.17$ desteği kırılırsa, bu teknik görüntü yabancı satışlarının yeniden artmasına ve yayılmasına neden olur. 

Böyle riskli seviyeler aynı zamanda dönüş tepkilerinin de gelmesi güçlü yerlerdir. Umarım bu riski azaltacak şekilde dolar bazında da yukarı yönelen bir endeks görülür.

Karamsarlıktan mı Bunları Yazıyorum!
              Tam tersi ben pozitif düşünmeyi seven biriyim. Beni artık yıllardır fazlası ile tanımışsınızdır. Ama olası riskleri gördüğüm zaman öncesinden  uyarmanın önemli olduğunu bildiğim için bu riskleri yazıyorum. Bu anlattıklarım teknik tespitlerim. Bunlar ben dediğim için olmuyor. Maalesef yetki ve yönetim gücü elinde bulunanların uygulamaları yüzünden oluyor. Yapılması gerekenler yapılmadığı, yapılmaması gerekenler yapılmaya devam ettiği için gerçekleşiyor. Böyle olunca da, beklentiler ters yüz olabiliyor. O zaman da bunun uyarısını yapmak gerekiyor. Ağbal'ın göreve gelip, uygulamalarından sonra sahip olduğum beklentilerimin gayet yüksek endeksleri içerdiğini biliyorsunuz. Ama gece yarısı görevden alındıktan sonra ise, beklentilerimin bozulduğunu ve devamlı risklere dikkat çektiğimi görüyorsunuz. Gerçekleşmeler de dikkat çektiğim riskler yönünde oluyor maalesef.

Çünkü kamu harcamaları, kamu yatırım önceliklerinde hala alınması gereken tedbirleri almayıp, kamunun ve finansal yapının risklerini artıracak yönde kararlara devam ediyoruz. Böyle sürerse, önümüzdeki dönem için bir süredir dikkat çektiğim siyasi risk de artmaya başlayacaktır! O da olası bir seçimde iktidar değişimi riski olacaktır. Dikkat ederseniz yıllardır riskleri yazarken, iktidar değişimi riskine pek yer vermezdim. Çünkü öyle bir ihtimali çok az görüyordum.. Ama yaşanan pandeminin ekonomide yarattığı sorunlar maalesef seçmeni olumsuz etkiledi. Buna göre tedbirleri alamadığımız, OVP,YEP, hukuk, maliye, ekonomi reformlarını hayata geçiremediğimiz için, yıllardır anketlerde hiç görmediğimiz oy erimelerinin arttığını görüyoruz. Böyle bir ortamda, yapılması doğru-yanlış değerlendirmesine girmediğim, ama öncelik ve finansal yüklerine dikkat çektiğim Kanal İstanbul yatırımının da inatlaşma şeklinde yapılmaya kalkışılıyor olması, muhalefet ile bu konuda karşılıklı polemiklerin yarattığı görüntü yabancı fon ve yatırımcılar üzerinde olumsuz etki yaratabilir. Yani yine şu sıra hiç yaratılmaması gereken bir tablo yaratıyoruz. Böyle bir ortamda yabancının gelmesini beklemek fazla iyimserlik olur. Bilakis tüm bu risk ve belirsizlikler yüzünden yabancının hala sattığını görüyoruz.

Ama borsa bunlarla zorlanırken, halka arzlara ise ara vermeden devam ediyoruz. Bu da şu an için yanlış bir süreç oluyor. Zaten kısıtlı kalan borsa kaynakları çok daha fazla senete bölününce, doğal olarak düşüş baskısı yaratıyor. Böyle devam ederse, bir süre sonra yeni halka arzlarda arz sonrası fiyat düşüşleri görürseniz şaşırmayın. Aynı şekilde iptal edilen, ötelenen arzlar da göreceğimizi düşünüyorum. Hazır yıllar sonra yatırımcılar arzları bu kadar sevmişken, arzlardan insanlar gayet ciddi kazanç elde ederken, bu neden riske sokuluyor anlamıyorum. Bir süre arzlara ara vermenin doğru olacağına inanıyorum. 

ABD ve AB'de ilişkilerde yaşanacak düzelme bu gidişi yeniden olumlu yönde düzeltebilir. Ama bu yönde bir gelişmeyi şu ana kadar göremiyorum. İşte hal böyle iken, FED ve ECB tarafından önümüzdeki süreçte varlık alımlarının azaltılması ve faiz artışı riskleri arttığı için, piyasadaki baskılar da artmaya devam ediyor. Pandemi normalleşmelerinin konaklama, yeme-içme-hizmet sektöründe zam olarak yağmura dönüşmesi, gelecek enflasyon ve faizler konusunda da umutlarımızı baskılıyor. 

İşte bu tespitleri yapıp, yaz aylarında tedbiri elden bırakmamanızı doğru buluyorum. Otomotiv, beyaz eşya, demirçelik, gsm, teknoloji sektöründe bilançoların yine iyi geleceği görüşündeyim. Ama paralar bu hisseleri kalıcı pozitif ayrıştırmaya yetmiyor. Bilakis yabancılar alıcı olan sağlam bilançolu hisselerde daha çok satış yapma imkanı buldukları için, olumsuz etkilerini bile görüyoruz. En kısa sürede bu tablonun düzelmesini diliyorum.

Umarım doğru karar, uygulama ve pozitif gelişmelerle ülkeye döviz girişlerinin yeniden artacağı günler gecikmeden başlar.

Hepinize sağlık ve bol kazanç diliyorum.

NOT: Çarşamba öğleden sonra, perşembe ve cuma günü aranızda yokum. Fırsat bulur ekranımı açabilirsem paylaşımlarımı görebilirsiniz. Ama bunun sözünü veremiyorum. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 28.06.2021
    09:16

    Uzun süredir düşen yabancı takası geçen hafta % 43.08 seviyesini aşınca, acaba yabancı dönüyor mu diye umutlanmıştım. Çaktırmadan ufak ufak alan yabancı %44-%45 takasa yükselir mi diye heyecanlandım. Ama maalesef %43.18 oranı sonrasında yeniden yabancı satışlar... Devamı »

  • 25.06.2021
    09:31

    Beklentiler şeklinde gelen büyüme verisi sonrası, açıklanan alt yapı paketinin de bahsedildiği gibi yüksek olmayıp, düşük bir rakam olarak açıklanması piyasalarda enflasyonist bir baskının bu nedenle artmayacağı algısı yarattı. Bu nedenle de borsalarda yük... Devamı »

  • 24.06.2021
    09:08

    AB toplantısında Türkiye'ye sığınmacılarla ilgili 3.5 Milyar Euro fonun kullandırılması ve gümrük birliği gücellemesi var. Cumhurbaşkanı Erdoğan da, AB'nin Gümrük Birliğinde güncelleme yapması gerektiğini dile getirip, ''Artık bizim yapacağımız bir ... Devamı »

  • 23.06.2021
    09:07

    Powell Faiz Artışı Yok Dedi! ABD Merkez Bankası Başkanı Powell, enflasyon endişeleri ile faiz artışı yapmayacağız dedi. Ekonomideki hızlı toparlanmanın enflasyon yarattığını ama bunun geçici olduğunu tekrarladı. ABD borsalarında bir haftadır yaşanan kar satışları sonrası endeks... Devamı »

  • 22.06.2021
    09:09

    FED'den şahinleşen açıklamalar, Çin'den emtia fiyatlarını düşürme hamlesi, üstüne ECB'den de benzer ekonomide toparlanma beklentisi sözleri dış borsalarda sert düzeltmeler yaşattı. Dolar endeksi 92.40 seviyesini gördü. Bu ortamda 8.77... Devamı »