Alım Tepkisi Devam Eder Mi?

22.06.2021 09:09
  •  A 

FED'den şahinleşen açıklamalar, Çin'den emtia fiyatlarını düşürme hamlesi, üstüne ECB'den de benzer ekonomide toparlanma beklentisi sözleri dış borsalarda sert düzeltmeler yaşattı. Dolar endeksi 92.40 seviyesini gördü. Bu ortamda 8.77 direncini zorlayan Dolar kurunun da etkisi ile, BIST 1378 seviyesine kadar geri çekilme yaşadı. 

Dün ise, Dolar endeksinde kısmi bir düşüş, ABD Dow'da da 32900'e inen endeksin 33800'lere yükseldiğini gördük. Aynı şekilde BIST de alım tepkisi verdi. 1378'e düşen BIST, kapanışı 1398 seviyesinden yaptı. BIST için özellikle 1392 üzerinde kalması önemli olur. Eğer bu seviyenin altına inerse, dün daha aşağıya düşmesine mani olan 1379 desteği bu sefer çalışmayabilir. O zaman da dün beklenti yazımda belirttiğim alt desteklere doğru düşüş hızlanabilir.

Ama 1400 - 1409 - 1411 - 1413 dirençlerinin üzerine atması halinde ise, kayıpların telafisi artar. Umarım böyle olur ama dikkatli olmakta yine de yarar var. Çünkü Dolar kuru şu an hala 8.78 seviyelerinde dolaşıyor. Kurdaki kontrolsüz bir yükseliş hareketi geçici de olsa BIST'i baskılar. Ayrıca BIST'de 1413 üzerinde de, 1431 seviyesine kadar ara dirençler var. Bu arada kur artışı birebir BIST'in düşmesine neden değildir. Hatta yabancıların girişi başlarsa, ozaman ekstra alımların gelmesine de destek olabilir.

Tekrar ettiğim uyarımı yeniden yapıyorum! BIST genelindeki bu düşüşler hisseler pahalı olduğu için değil, bilakis ciddi iskontolar içermesine rağmen yaşanıyor. O nedenle korkular ve belirsizlikler giderildikçe bir anda sert alımların geldiğini de görebiliriz. Hatta bunların çoğu, dün olduğu gibi aynı seans içinde bile yaşanabilir. Tam destekler kırıldı düşüş hızlanıyor paniği yaparken, bir anda çok kademenin alındığını görebilirsiniz.

Nakit bekleyen, yeni alım için fiyat kollayanlar için açık öngörülerimizdeki beklenti fiyatları referans olabilir. Destek-Direnç paylaşımlarımıza bakarak alım kararlarınızı verebilirsiniz. Ben de dün yeni öngörüler yapabilirim dedim. Ama benim açımdan riskli olan 1392 seviyesinin altında kaldığımız, sonrasında da çok yakın olduğumuz için izlemede kalmayı tercih ettim. Bugün tepkinin ne yönde süreceği çok önemli olacaktır. Umarım en kısa zamanda kayıplar telafi edilir.

BIST için Dolar bazlı tekniklerde önemli bir uyarı yapmak istiyorum! BIST'in dolar bazlı grafiğinde 157$ ile 176$ arasında bir yatay kanal oluştu. Destek seviyelerinde bulunduğumuz için önemli bir risk var! Eğer Dolar Bazlı BIST 157.17$ desteğini kıracak olursa, bu takdirde altta geçmişten kalan 152$ ve 139.88$ gaplerini görme riski artar. Yukarıda ise geçen haftadan kalan 166.29$ ile 171,32$ gap'leri var.

Teknik olarak gap'ler kesin ve hemen kapanır diyemesek de, genelde sonrasında kapanan fiyat boşlukları olması yüzünden, endeksin yönüne göre o bölgedeki gaplerin kapanması beklentisi artar. Eğer yukarıdaki gaplerin kapanması kuvvetleniyorsa yükseliş, aşağıdaki gaplerin kapanması kuvvetlenirse düşük dalgası hakim olur. Lütfen yukarı ve aşağı hareketlere neden olabilecek bu teknik seviyeleri bir süre yakından takip ediniz. Umarım yukarıdaki gapleri kapatırız.

Bu arada Dolar bazlı gaplerin kapanması ille de endeksin o yöndeki hareketi ile de olmayabilir. Kurdaki sert yükseliş veya düşüşler de bunlara neden olabilir. Yani TL bazlı endekste aslında çok değişiklik olmadığı halde, kur hareketleri nedeniyle Dolar bazlı endekste bu dediğimiz tablolar yaşanabilir. 

Ben teknik görüntülerin de etkisi ile, BIST'in çok yükselemeden yeniden satış baskısına girmesini, aynı şekilde gelişmiş ülke borsalarında da yeniden satışların ağırlık kazanmasını bekliyorum. BIST ciddi iskonto içeriyor ama yabancı fon girişlerinin önünü açacak gelişmeler olmadan dirençlerinden kurtulup yeni bir yükseliş trendi başlatması bir süre zor diye düşünüyorum.

NOT: 10:00'da Ekotürk Tv. İlk Seans Programına skype bağlantısı yapacağım. İzlemek isteyenlerin bilgisi olsun.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 21.06.2021
    09:23

    Maalesef NATO'ya yüklenen beklentiler gerçekleşmedi. Üstüne ABD büyüme ve enflasyon verilerindeki artışlar hızlanınca, FED'in faiz artışı başlangıcını 2024 yılından 2023 yılına çekmesi küresel piyasalarda bozulmalar yarattı. Uzun zamandır ABD ekono... Devamı »

  • 18.06.2021
    09:19

    Dün TCMB da FED gibi faizleri sabit bıraktı. Önceki metinlerden çıkarttığı sıkı ve kararlı para politikası ifadeleri metne yeniden girdi. Ama yine top çeviren ifadeler var. Bugün bir çok yorumcu bu ifade ne anlama geliyor, TCMB ne demek istedi diye soruyorlar. Yan... Devamı »

  • 17.06.2021
    09:18

    ABD Merkez Bankası FED, dünkü toplantısında faizleri mevcut haliyle %0 - %0.25 aralığında sabit bıraktığı gibi varlık alımları da sürecek dedi. Başkan Powell'ın açıklama başlıkları şöyle; * Ekonomik aktivite ve istihdam göstergeleri iyileşti Devamı »

  • 16.06.2021
    09:01

    Bugün ABD Merkez Bankası FED'in Kararlarını duyacağız. Gözler başkan Powell'dan gelecek açıklamalarda olacak. FED'in genel görüşü enflasyonun geçici olduğu ve yakın tarihte varlık alımı ve faiz politikalarında değişiklik olmayacağı şeklinde. Ancak b... Devamı »

  • 15.06.2021
    09:01

    Ne Değişti? NATO zirvesi gerçekleşti. Özel bir başlık atmadım. Çünkü dün gündem ve risklerimizde değişen bir şey olmadı. Yunanistan ile Ege ve Doğu Akdeniz sorunlarını çözdük mü? S-400 ya da F35'lerimizle ilgili aldıkla... Devamı »