AB toplantısında Türkiye'ye sığınmacılarla ilgili 3.5 Milyar Euro fonun kullandırılması ve gümrük birliği gücellemesi var. Cumhurbaşkanı Erdoğan da, AB'nin Gümrük Birliğinde güncelleme yapması gerektiğini dile getirip, ''Artık bizim yapacağımız bir şey yok, onlardan adımlar gelmeli'' açıklaması yapmıştı. Sığınmacılar için 3.5 Milyar Euro fonun gelmesi de önemli tabi ama, bizim Suriyeliler için harcamalarımızın yanında bir kerelik ve parça parça serbest bırakılan bu fonun ekstra katksı olmaz. Ya da kalıcı olumlu etkisi sınırlı olur. Ama Gümrük Birliğinde yapılacak gücellemeler kalıcı ve çok daha yararlı bir gelişme olur.
Bizim piyasamızda iç-dış siyasal ve finansal güvensizlik nedeniyle bir belirsizlik ve sıkışıklık yaşanıyor. Bunu aşmak için başta ABD ve AB ilişkileri olmak üzere yaşanacak olumlu gelişmelerin önemi çok büyük. Eğer bunu başarırsak piyasaların üzerindeki baskı FED faiz artışı sürecine rağmen azalmaya başlar. Ama ilişkilerimizdeki gerilimler aynı şekilde sürecek olursa, üstüne bir de FED riskleri eklendiğinde maalesef çok daha sıkıntılı günlere girmemiz kaçınılmaz olur.
İşte bu ortamda yabancı işlemleri çok azalmış durumda. Yabancıların sattıkları hisseler yerli tarafından karşılandı. Ama üstüne bir de halka arzlar aynı şekilde sürünce borsa kaynakları iyice azaldı. Bir de manipülatif fiyatlanan hisselerde bedelli sermaye kararları dolaşımdaki parayı iyice emdi. Bu yüzden hisselerin yükselişleri uzun soluklu olamıyor. Yükselişler yakın dirençlere takılıp yeniden satışlar geliyor.
Maliyetli yakalanmış yatırımcılar satamasın diye de bu durum yaşatılıyor. Hisselerde yüksek oranlı yükseliş olursa elinde maliyetli yakalanmış çok sayıda yatırımcı satışa geçer. Bu bilindiği için çok daha düşük seviyeler arasında işlemler yapılıyor. Halen yüksek fiyatlanan bir takım hisselerde ise yeterli alıcı görmediklerini düşünüyorum. Eğer alıcı görürlerse onlarda da satışa geçebilirler. Elinizdeki hisseler yeterki bilanço olarak iyi olsunlar. O zaman fiyat şimdilik düşük kalsa da, sonrasında ederlerini bulurlar. Ama manipülatif hisselerde yakalanırsanız, sonrasında bir de bedelli ile ek para çekerler. Bu işlem de bitince, hisselerde uzun süre düşen trendler görülebilir.
Kısacası yaz sonuna kadar bu sıkışıklık sürebilir. Yeni hikayelerle dışarıdan döviz girişi başlaması çok önemli. Ama bu hikaye yeni swaplar değildir. Kalıcı ve rezerv arttırıcı gelişmeler olmalıdır. Yoksa swap, enflasyon sorununuz yok ve kur riskleri yaşamıyorken faydalıdır. Enflasyon ve kurlar yükselirken yapılan swaplar ekonomi üzerinde ekstra maliyet yükü yaratır, sonrasında sıkışıklığın artmasına neden olurlar. Anlayacağınız bu yaz borsa, hisse bazlı sınırlı hareketler dışında çok fazla yüz güldürmeyebilir.
ABD Büyüme Verileri Günün En Önemlisi!
Piyasalar için günün en önemli verisi, gelecek olan ABD büyüme verisi olacak. Beklenti % 6.5 civarı. Bu oranın üzerinde gelecek bir büyüme dolar endeksini yukarı çekerken, kurları, faizleri de yukarı tetikler. Bu da borsalarda ve ons altında satış baskısı yaratır.
Büyüme verisi beklentilerden düşük gelirse, DXY endeksi, kurlar ve ABD fazilerinde düşüş, borsalar ve ons altında yeniden yükseliş tepkileri görülebilir. Ben ons altın için kalıcı bir yükseliş beklentisinden ziyade, düşme riskini orta-uzun vadede daha yüksek görüyorum. Gram fiyatı ise, kurlara bağlı yükseliş de, ekstra düşüş de yaşayabilir.
Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_