Merkez Bankası Başkanları Konuştu!

23.06.2021 09:07
  •  A 

Powell Faiz Artışı Yok Dedi!
             ABD Merkez Bankası Başkanı Powell, enflasyon endişeleri ile faiz artışı yapmayacağız dedi. Ekonomideki hızlı toparlanmanın enflasyon yarattığını ama bunun geçici olduğunu tekrarladı. ABD borsalarında bir haftadır yaşanan kar satışları sonrası endeksler kısmen toparlandılar. ABD on yıllıkları % 1.47 civarında.

TCMB Başkanı Kavcıoğlu dün Bankalar Birliğini ziyaret etti. 
              
TL'nin değerinin korumakta kararlı olduklarını dile getiren başkan Kavcıoğlu, bunun için zorunlu karşılıkları kullanabileceklerini, rezervleri arttıracaklarını ve dört ülke ile daha swap görüşmeleri yaptıklarını söyledi. İki ülke ile anlaşmaya çok yakın olduklarını dile getirdi.

Benim bu açıklamalardan anladığım bu ortamda yakın vadede bir faiz indirimi beklemek zor. Zorunlu karşılık oranlarını arttırma politikası da geçmiş zamanda TL'nin değerini korumak için yeterli olmayan bir önlem olarak çok kez denendi. Ozaman geriye en önemli silah olarak faiz artışı kalıyor. Yeni başkanın geliş amacındaki beklentileri düşününce de, faiz artışı yapması da zor. Kısacası benim dünkü ziyaretten çıkardığım net bir mesaj bulamadım. Bir tek yeni swap anlaşmaları daha belirgin bir mesajdı. Ama swap da kendi başına çare değildir. Bilakis, enflasyonu ve faizleri düşüremezseniz swap maliyetleri ülkeye ekstra yükler yaratır. Bununla birlikte, FED ya da ECB ile yapılacak yüksek tutarlı swap anlaşmaları tüm algıyı pozitif yönde değiştirir. 

Açıkçası FED kararlı duruyor. Ama bizim Merkez Bankamızın ne yapacağı konusu hala belirsiz. ZK oranları artarsa bankaların para maliyetleri artar ve kredi hacimleri daralır. Hele bir aksiyona geçsinler de ona göre yorum yapalım. Bu açıklamalara bakarak sonuca ulaşmak çok zor.

BIST'de Alım Tepkileri Yaşandı!
              Zaten bunun olacağını yazdım. Ama 1409 - 1411 - 1413 - 1422 ve 1431 bollinger direncine kadar çok sık dirençler olduğunu, bunların her birinden yeniden satışların gelebileceği endişesinde olduğumu yazmıştım. En iyimser tahminle 1431 civarına kadar yükselir, oradan yine satış gelir diye düşünüyordum. Hala böyle düşünüyorum. Bu nedenle de belki de on yıldır olmadığı kadar çok, yeni öngörü vermekte zorlanıyorum. Çünkü tam bir destekte öngörü versek, alıcıları görünce bir anda satışların geldiğini görüyorum.

Ama böyle izlemekte inanın çok zor. Destek-Direnç tabiki bir mesaj ama, ne kadar faydalı sizin için bilemiyorum.

Bugün de kısmi alıcılı olabiliriz. Hisse bazlı hareketler endeksten daha çok dikkat çekici olacaktır. Cesaret ettiklerimi öngörü olarak paylaşabilirim. Ama bu hisseleri bilanço ve eder olarak iyi olsa da, piyasa şartları nedeniyle satışlar gelirse taşımak zorunda olacağınızı bilerek dikkate almanızda yarar var.

Ülkede çok konu ve belirsizlik rafta çözülmemiş haliyle duruyor. Hangisi önce gündeme gelecek göreceğiz. Ama bugün dışarıda da iyi bir hava var. BIST de buna ayak uyduracaktır. Ama bunun ne kadar kalıcı olacağı, bizim siyasi ve ekonomik gelişmelerimize göre her an olumlu olumsuz değişebilir.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 22.06.2021
    09:09

    FED'den şahinleşen açıklamalar, Çin'den emtia fiyatlarını düşürme hamlesi, üstüne ECB'den de benzer ekonomide toparlanma beklentisi sözleri dış borsalarda sert düzeltmeler yaşattı. Dolar endeksi 92.40 seviyesini gördü. Bu ortamda 8.77... Devamı »

  • 21.06.2021
    09:23

    Maalesef NATO'ya yüklenen beklentiler gerçekleşmedi. Üstüne ABD büyüme ve enflasyon verilerindeki artışlar hızlanınca, FED'in faiz artışı başlangıcını 2024 yılından 2023 yılına çekmesi küresel piyasalarda bozulmalar yarattı. Uzun zamandır ABD ekono... Devamı »

  • 18.06.2021
    09:19

    Dün TCMB da FED gibi faizleri sabit bıraktı. Önceki metinlerden çıkarttığı sıkı ve kararlı para politikası ifadeleri metne yeniden girdi. Ama yine top çeviren ifadeler var. Bugün bir çok yorumcu bu ifade ne anlama geliyor, TCMB ne demek istedi diye soruyorlar. Yan... Devamı »

  • 17.06.2021
    09:18

    ABD Merkez Bankası FED, dünkü toplantısında faizleri mevcut haliyle %0 - %0.25 aralığında sabit bıraktığı gibi varlık alımları da sürecek dedi. Başkan Powell'ın açıklama başlıkları şöyle; * Ekonomik aktivite ve istihdam göstergeleri iyileşti Devamı »

  • 16.06.2021
    09:01

    Bugün ABD Merkez Bankası FED'in Kararlarını duyacağız. Gözler başkan Powell'dan gelecek açıklamalarda olacak. FED'in genel görüşü enflasyonun geçici olduğu ve yakın tarihte varlık alımı ve faiz politikalarında değişiklik olmayacağı şeklinde. Ancak b... Devamı »